Viimeiset keisarilliset -näyttelyssä taide kyseenalaistaa nykyajan kulutuksen

Näyttelyssä on esillä yhdeksän erilaista valokuvaa päähineiden lisäksi Kuva: Victoria Peltoniemi

Oulun kulttuuritalo Valveen Valvegalleriassa on nähtävillä Heidi Kestin ja Tiina Wallinin taiteellinen yhteistyöprojekti Viimeiset keisarilliset. Tänään torstaina avautunut näyttely on avoinna 27. helmikuuta kello 20.00 asti.

Näyttely on kuvataiteilija Kestin ja valokuvaaja Wallinin yhteistyöprojekti. Vuosien pohdinta yhteisestä taideprojektista konkretisoitui näyttävällä tavalla. Näyttely sisältää yhdeksän päähinettä, yhdeksän valokuvaa ja yhden veistoksen.

Näyttelyn kantavana teemana ovat kulutustottumukset ja lasten omistama tavaranpaljous. Ovatko nykypäivän lapset ne viimeiset keisarilliset, jotka kylpevät lelujen ja yltäkylläisyyden keskellä?

Valvegallerian ensimmäisessä salissa ovat esillä taideprojektin päähineet, jotka ovat muodostettu hyvin erilaisista komponenteista. Mukana on kaikenlaista muovikrääsää, leluja, kypäriä, päähineitä ja pieniä muovifiguureja. Leluiksi niitä ei ehkä ensisilmäyksellä tunnistaisi niiden muodostamien kokonaisuuksien näyttävyyden takia.

Toisessa salissa sijaitsevat valokuvajulisteet. Kaikki on hyvin dramaattisesti valaistu ja tunnelma on pelkistetty. Värikkäille luomuksille on luotu rauhallinen tila. Valkoinen seinä on vastapainona teosten runsaudelle ja tuokin jokaisen yksittäisen taideteoksen esille hyvin. Lasten vakavat ilmeet viimeistelevät puhuttelevan tunnelman.

Kierrätys kunniaan

Kulutuskriittisyys on taiteilija Kestille henkilökohtaisesti tärkeä asia, ja hän kyseenalaistaa luonnostaan arkisia kulutustottumuksiaan. Kesti kertoo ettei koskaan ole ollut kummoinen shoppailija, mutta löytää inspiraatiota kierrätystavarasta ja asioista, jotka joku muu saattaa nähdä roskana.

Taiteen tekemiseen tarvitaan paljon erilaisia materiaaleja, ja se sotii taiteilijan kulutuskriittisyyttä vastaan. Vastapainoksi Kesti hankki teoksiinsa käytetyt muovitavarat kierrätettyinä. Kirppiskierrokset ja kierrätyskeskukset ovat lähellä taiteilijan sydäntä. Tärkeässä roolissa ovat olleet myös lahjoitukset esimerkiksi tuttavaperheiltä, joilla on lapsia.

”Tuttavat soittelevat siivotessaan, että tarvitsetko sitä ja tätä”, Kesti kertoo. Tavaraa kertyy kun sitä kerää.

 ”Roskastakin voi tulla jotain, sekin on esine. Maailma on täynnä esineitä.”

Nukketeatterin kautta tavanneet pitkän linjan kulttuurinluojat Kesti ja Wallin puhuivat yhteisestä projektista kolme vuotta. Viimeiset keisarilliset -projekti sai rahoitusta Suomen kulttuurirahastolta, Oulun kaupungilta sekä Taiteen edistämiskeskukselta. Sen jälkeen jatkui ideointi – ensin syntyy yksi idea, josta lähdetään jalostamaan juttua eteenpäin. ”Kun alkaa konkreettisesti toteuttamaan jotain, niin idea jatkojalostuu.” Kesti summaa. Yksittäisiä päähineitä ei ole etukäteen suunniteltu. Kesti kuvaakin projektia osittain suunnitelmalliseksi, mutta loppujen lopuksi melko intuitiiviseksi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*