Turvallinen talvipyöräily on sekä pyöräilijän että kaupungin vastuulla

Jokaisena talvikuukautena noin 20 000 suomalaista loukkaantuu liukastumisten tai kaatumisten takia. Talvikautena pyöräilijän on tärkeä ottaa huomioon keinoja, joilla voi parantaa ajovarmuuttaan. Pyöräilijän oman valmistautumisen lisäksi kaupungin tehtäviin kuuluu pitää huolta pyöräilyreittien kunnosta.

”Syksyn aikana tippuneet puiden lehdet kerätään pois, koska muuten ne muodostavat liukkaita lehtimattoja pyöräteille. Varsinkin jäätyessään lehdet ovat erittäin liukkaita”, Heikki Kukkola Oulun tekniseltä liikennelaitokselta kertoo. ”Talven pakastuessa pidämme huolta pyöräteiden suolauksesta, hiekoituksesta ja tietenkin aurauksesta”, Kukkola jatkaa. Viime vuonna Oulun kaupunki kokeili myös suolaliuoksessa kyllästettyjen puulastujen käyttämistä suolauksen ja hiekoituksen korvaajana.

Timo Isokääntä Oulun Special Bikestä teroittaa oikeanlaista varustautumista syksyn haasteisiin. ”Varsinkin näihin loskakeleihin on hyvä varustautua vaihtamalla nastarenkaat alle ja asentamalla lokasuojan pyörään, jos sellaista ei pyörässä ole. Tietenkin jo maalaisjärki sen sanoo, että oikeanlainen pukeutuminen on myös kaiken a ja o.”

Isokääntä antaa Oulun kaupungille kiitosta aktiivisesta pyöräteiden kunnossapidosta auraamalla ja hiekoittamalla, mutta kaikkea hän ei pidä arvossaan. ”Alkusyksystä kaupunki hoiti hiekoittamista rantahiekan tyyppisellä hiekalla, joka tuntui kuorruttavan pyörien rungot ja ajovaatteet tukevaan hiekkamassaan.”

Pyöräilijä voi itse vaikuttaa omilla valinnoillaan pyöräilymukavuuteensa. Syksyn pimentyessä ja lumettomina aikoina on syytä pitää huolta näkyvyydestään. Heijastimet ja heijastinliivit kertovat muille kulkijoille missä pyöräilijöitä kulkee. Ilman ajovaloa ajaminen on 40 euron rikesakolla rangaistava teko. Pyöräiltäessä olisi syytä käyttää kypärää, mutta erityisesti liukkailla keleillä kypärän käyttö on tärkeää. Pyöräilykypärä on pyöräilijän ainoa suojakilpi aivotärähdyksiä ja muita päähän kohdistuvia vammoja vastaan.

Heikki Raudaskoski tunnustautuu aktiiviseksi pyöräilijäksi, mutta talvi yllättää joka kerta hänetkin. ”Talvipyöräilijä ei koskaan osaa varautua huonoihin tieolosuhteisiin. Joka kevät hoetaan, kuinka hankitaan talveksi kunnon varusteet. Syksyn tullen ei ole kuitenkaan hankkinut yhtään mitään ja taas korpeaa. Kevät ja kesä ovat aina niin nurkan takana, että ei ole järkeä hankkia mitään.”

 

Lue lisää:

THL: Liukastumis- ja kaatumistapaturmat

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*