Sekä kirkosta eroamis- että liittymisprosentit kasvussa Oulussa

Kirkosta eroamiseen vaikuttivat erityisesti katsomukselliset syyt. Kuva: Pixabay
Kirkosta eroamiseen vaikuttivat erityisesti katsomukselliset syyt. Kuva: Pixabay
Kirkosta eroamiseen vaikuttivat erityisesti katsomukselliset syyt. Kuva: Pixabay

Koko Suomessa evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluu hieman alle 73 prosenttia kansasta. Oulussa kirkkoon kuulumisen prosentti on suurien kaupunkien osalta maan toiseksi korkein ja Oulun hiippakunnassa neljä viidestä kuuluu kirkkoon. Kuitenkin myös eroamisprosentti on Oulussa kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana. Vuosina 2012–2015 kirkosta erosi hieman yli 223 000 ihmistä ja Oulussa eronneita oli hieman alle 27 000. Vuoden 2015 aikana kirkosta erosi Oulussa noin 5000 henkilöä.

Kirkosta eroamisen syyt vaihtelevat, mutta pinnalle nousivat erityisesti katsomukselliset syyt. Tärkein syy eroamiseen on uskonnollisuuden puute. Eronneet eivät myöskään tunne, että kirkolla olisi heille merkitystä instituutiona. Myös se, että ihmiset eivät usko Jumalaan, sekä kirkollisvero ovat olleet tärkeitä syitä kirkosta eroamiseen.

Erityinen piikki eronneiden määrässä tapahtui vuoden 2014 marraskuussa, jolloin eduskunta äänesti avioliiton muuttamisesta sukupuolineutraaliksi. Eroakirkosta.fi-palveluun jätettyjen kommenttien perusteella kirkosta eroamisen syy oli nimenomaan arkkipiispa Kari Mäkisen Facebook-päivitys, jossa hän iloitsi lakialoitteen hyväksymisestä.

Kirkkoon liittyi viimeisen neljän vuoden aikana hieman yli 62 000 ihmistä. Kuten eroamisprosentti, myös kirkkoon liittymisen prosentti on kasvanut niin koko maassa kuin myös Oulussa. Oulussa viimeisen neljän vuoden aikana kirkkoon on liittynyt noin 6400 henkilöä. Verrattuna edelliseen nelisvuotiskauteen muutosta on tapahtunut yli 33 prosenttia.

Kirkon julkaisema nelivuotiskertomus kertoo kirkon nykytilanteesta ja osoittaa, millaista on nykypäivän suomalaisten luterilaisuus.

Lähteet:

Osallistuva luterilaisuus: Suomen evankelisluterilainen kirkko vuosina 2012-2015: Tutkimus kirkosta ja suomalaisista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*