Kätilökoulutus 200 vuotta – sankarit ilman viittoja

Kuva: Hoitotyön koulutuksen museo, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Tukholmankatu 10, Helsinki.

”Me olemme tilastojen mukaan maailman paras maa syntyä ja synnyttää”, kertoo Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kätilökoulutus täytti tänä vuonna Suomessa kunnioitettavat 200 vuotta. Maan vanhin naisille suunnattu koulutusala juhli pitkää taivaltaan torstaina Oulussa Kontinkankaan kampuksella sosiaali- ja terveysalan yksikössä. Suomalainen kätilökoulutusjärjestelmä on maailman huippuluokkaa. Muista maista tullaan tänne imemään oppia. Kätilöt ovat Suomelle vientituote.

Tulevat kätilöt sekä juuri 4,5 vuoden opintonsa päättäneet täyttävät Honka-salin täyteen. Kätilöys on tässä tilassa ylpeyden aihe, sen aistii jo kaukaa. Miehet ovat täällä vähemmistö. Tänään juhlitaan kätilöitä, jotka operoivat naiseuden ytimessä.

Kätilön ammattia arvostetaan. Siitä kertovat useat 2000-luvulla tehdyt tutkimukset, joiden mukaan kätilöt ovat arvostetuin ammatti, heti lääkärien jälkeen. Silti kutsumusammatissa työskentelevät joutuvat selviytymään työtaakkaan nähden pienellä palkalla.

Tilaisuuden juhlapuhujaksi kutsuttu Rytkönen kertoo, että juhlavuosi on näkynyt myös mediassa.

”Kyllä media on tämän huomioinut läpi vuoden. Kätilöt herättävät aina tunteita ja nyt ne tuntuvat herättävän vielä enemmän tänä vuonna.”

Myös Tasavallan presidentti noteerasi juhlavuoden. Tämä poiki Rytköselle ja hänen puolisolleen kutsun Linnan Juhliin.

”Oli muuten hyvät bileet. Täytyy sanoa, että oli kaukana pönötyksestä. Ihan mielettömän hyvä pössis. Parhaat bileet missä olen koskaan ollut. Loppuun asti olimme linnassa ja sieltä tietenkin Kämpiin ja sielläkin loppuun asti. Kun näin hienoon tilaisuuteen pääsee, niin menimme koko rahalla.”

Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ajaa tiukasti omiensa etuja. Kuva: Juhopekka Pietilä

Nainen, joka käänsi Sipilän pään

Rytkösen kohdalla kaikki lähti liikkeelle KIKY-sopimuksesta viime syksynä. Hallitus uhkasi leikata vuoro- sekä sunnuntailisiä ja eniten leikkaukset olisivat vaikuttaneet nimenomaan kolmivuorotyötä tekevien kätilöiden tilipusseihin. Hän oli toinen niistä kätilöistä, jotka sanoivat suorat sanat Juha Sipilän hallituksen aikeisiin A-studiossa.

”Olin pöyristynyt, kun kuulin leikkauksista. Tyrmistys oli valtava. Se sai minut avaamaan suuni, sillä tiesin mitä leikkaukset käytännössä olisivat pienipalkkaisille naisille tarkoittaneet. Naisiahan tässä on kyykytetty. Tämä hallitus on tehnyt kaikki päätöksensä, jotta ne vaikuttaisivat naisvaltaiseen alaan.”

Sittemmin Kätilöliiton johtoon nousseesta Rytkösestä tuli tuon esiintymisen jälkeen kätilöiden oikeuksien symboli.

”Reaktiot olivat hyvin positiivisia. Seuraavana päivänä EI KÄY-mielenosoituksessa puheeni olivat jännästi vaikuttaneet ihmisiin. Ventovieraat pysäyttelivät minua Helsingin kaduilla ja tulivat juttelemaan.”

Kaksi vahvaa kätilöä käänsivät lopulta Sipilän pään ja leikkaukset tulivat koskemaan ainoastaan lomakorvauksia. Samainen pääministeri kyseli toimittajalta haastattelun yhteydessä jokin aika sitten: ”Mitä jos Yle tai Maikkari loppuu?” Mutta entä jos kätilöt loppuvat? Mitä kätilöiden lakko tarkoittaisi?

”Nämä päättäjäthän säätivät vuonna 2007 pakkolain. Kätilöt eivät voi mennä lakkoon. Tämä oli silloin joukkoirtisanoutumisen aikaan. Nehän tulevat hakemaan meidät hoitotyöntekijät kotoa. Se on aika raju ase yhteiskunnalta, että meiltä vietiin lakko-oikeus. Tämä on oikeastaan ihmisoikeuskysymyskin.”

Rytkönen kertoo, että kätilöitä on niin kauan kuin ihmisiäkin. Niin kauan kun maailmassa on miehiä ja naisia, rakkautta ja läheisyyttä, myös kätilöitä tarvitaan. Kätilöt ovat maailman ensimmäinen ja viimeinen ammatti, mutta puheenjohtaja on kuitenkin huolissaan ammatin vetovoimasta palkkaus- ja vastuukysymysten vuoksi.

Puheessaan rempseä punapää kertoo opiskelijoille Prisman jogurttihyllyllä kokemastaan. Nainen lähestyi häntä ja sanoi: ”Se on parantunut jo todella hyvin.”

Kätilöt kulkevat läpi koko naiseuden polun.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*