Rohkeus ja oikea asenne voivat avata ovet harjoittelusta oikeisiin töihin

Työharjoittelu on työelämässä tapahtuvaa opiskelua, jossa opiskelija soveltaa koulussa oppimiaan asioita käytäntöön. Usein harjoittelusta jää käteen runsaasti uusia oppeja ja ammatillista osaamista ja joskus työharjoittelu voi poikia töitä myös tulevaisuuteen.

Heidi Peltonen: ”Asenne ratkaisee”

Heidi Peltosen mielestä on tärkeää suhtautua avoimin mielin uusiin asioihin.

Kun Kalevan uutistuottaja tuli ehdottamaan Heidi Peltoselle, että tämä menisi kuokkavieraaksi tuntemattoman ihmisen ylioppilasjuhliin, Peltonen myöntyi empimättä. Peltosen tehtävänä oli ottaa selvää, miten ihmiset reagoivat, kun juhliin tulee yllättäen paikalle kaikille täysin tuntematon henkilö.

Peltosen mielestä tärkein tekijä hyvässä työharjoittelijassa onkin juuri oikea asenne.

”Ihan sama mitä ehdotetaan, ei pidä nyrpistellä nenäänsä, vaan tarttua tilaisuuteen tehdä ja oppia.”

Kesäkuussa medianomiksi valmistuva Peltonen ajautui opiskelemaan journalismia sattumalta. Peltonen haki lukion jälkeen yliopistoon opiskelemaan äidinkieltä ja historiaa, mutta ovet avautuivat Oulun ammattikorkeakouluun.

”Musta ei pitänyt tulla toimittajaa. Ajattelin, että opiskelen sitä alaa vuoden ja sitten haen uudestaan yliopistoon. Toisen vuoden jälkeen olin jo valmis luovuttamaan.”

Mielipide kuitenkin muuttui, kun Peltonen suunnitteli ja toteutti opiskelukavereidensa kanssa kouluprojektina paikallisiin uutisiin keskittyneen verkkomedia Kuplan.

”Sen myötä pääsin käytännön syrjään kiinni ja huomasin, ettei toimittajana työskentely olekaan hullumpaa hommaa”, Peltonen kertoo.

Kuplan jälkeen Peltonen haki työharjoitteluun Kalevaan. Runsaan kahden kuukauden harjoittelun jälkeen Peltonen on työskennellyt Kalevassa vaihtelevasti kesätoimittajana ja sijaisena.

Peltonen kokee, että työharjoittelun kautta työntekijäksi siirtyminen oli hänelle hyvä polku. Töissä sai ammatillista itsevarmuutta ja oppi ottamaan myös kritiikkiä vastaan. Lisäksi ylimääräisenä työntekijänä paineet eivät olleet niin kovat, mikä teki työn aloittamisesta rennompaa.

”Olin aloittaessani ihan ummikko. Opin harjoittelun aikana perustyörutiinia, jota ei koulussa opi suoraan oikeastaan ollenkaan. Muut työntekijät auttoivat minua – ja auttavat edelleen aina kun vain tarvitsen apua.”

Henna Kuvaja: ”Mieti, mitä työharjoittelupaikastasi puuttuu”

Henna Kuvaja neuvoo ottamaan selvää, mitä osaamista työharjoittelupaikasta uupuu – ja täyttämään puutteet omalla osaamisellaan.

Tietojenkäsittelyä opiskeleva Henna Kuvaja haki kaksi vuotta sitten työharjoitteluun markkinointitoimisto Kuuluun – ja jäi sille tielleen.

”Olin kiinnostunut somesta ja Kuulu oli Oulussa oikeastaan ainoa sen alan toimija”, Kuvaja kertoo.

Harjoittelijana ollessaan Kuvaja keskittyi lähinnä graafiseen tuotantoon. Hän teki erilaisia kuvia esimerkiksi Facebookiin ja Twitteriin, mutta kirjoitti myös blogitekstejä.

Kun harjoittelu loppui, Kuvajaa pyydettiin jäämään. Hän työskenteli aluksi osa-aikaisena ja palasi kouluun vain tekemään tarvittavat opintonsa loppuun. Opinnäytetyö ja valmistuminen ovat jääneet kuitenkin vielä toistaiseksi kokopäivätyön jalkoihin.

Tällä hetkellä Kuvaja on Kuulun Art Director ja toimii muun muassa erilaisten kuvankäsittelyohjelmien kouluttajana.

Kuvaja kokee, että työllistyminen työharjoittelun kautta on ollut hyvä juttu: jos työpaikka ei olisi ollut mieleinen, olisi harjoittelun jälkeen voinut lopettaa ilman pidempää sitoumusta.

Kuulu on ollut Kuvajan mielestä heti harjoittelusta lähtien mukava työpaikka. Kuulussa on hyvä yhteishenki ja työntekijöistä pidetään erityisen hyvää huolta: työpaikka tarjoaa työntekijöilleen esimerkiksi ilmaista liikuntaneuvontaa ja ravintovalmennusta pitkien päivien vastapainoksi.

”Aina kun uusi ihminen tulee taloon, tehdään hänelle persoonallisuustesti. Testin tulokset auttavat meitä ymmärtämään toisiamme paremmin.”

Peltosen tapaan myös Kuvaja kokee oppineensa parhaiten työn kautta.

”Koulussa opin käyttämään töissä tarvittavia työvälineitä, mutta koulussa ei opeteta esimerkiksi sitä, minkälainen on hyvä kuva. Ensimmäisiä tekemiäni kuvia selatessa huomaa, että kehitystä on tapahtunut ajan kanssa.”

Kuvajan mielestä yksi tärkeimmistä asioista harjoittelupaikkaa valitessaan on miettiä, onko harjoittelupaikassa tarvetta juuri niille taidoille, joita itsellään on.

”Kuululla ei ollut graafisen osaamisen työntekijää ennen minua ja kävikin ilmi, että heillä oli graafiselle osaamiselle selvä tarve, koska harjoittelun jälkeen minut haluttiin palkata.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*