Oamkin opiskelijat väljentäisivät alkoholin saatavuutta muita enemmän – THL: Lieventäminen lisäisi heräteostoksia

Alkon hylly
Vasemmalla olevat viinit saattavat joskus olla Suomessa päivittäistavarakaupan tuotteita. Kuva: Jaakko Koivukangas

Korkeakouluopiskelijat olisivat valmiita väljentämään alkoholirajoituksia keskivertokansalaiseen verrattuna. Tämä käy ilmi Vinkka Newsin teettämästä kyselystä, johon vastasi miltei tuhat Oamkin opiskelijaa. Tuloksia verrattiin THL:n vuonna 2023 teettämään kyselyyn, josta kävi ilmi opiskelijoiden selvästi vapaampi suhtautuminen aiheeseen.

Vinkka Newsiin kyselyyn vastanneista noin 46 prosenttia haluaisi helpottaa alkoholin saatavuutta, kun THL:n tutkimuksessa vastaava luku oli vain 29 prosenttia. Noin 42 prosenttia Oamkin opiskelijoista ja 53 prosenttia THL:n tutkimukseen vastanneista pitää nykytilannetta sopivana.

Yhtäläistä THL:n ja Vinkka Newsin kyselyssä oli se, että miehet haluaisivat helpottaa alkoholin saatavuutta enemmän kuin naiset. Kuvassa naisten ja miesten vastaukset Vinkan teettämään kyselyyn.

THL seisoo tutkimuksensa takana

THL:n alkoholiasiantuntija Thomas Karlssonin mukaan viinien myynnin salliminen johtaisi todennäköisesti siihen, että väkevät alkoholit pääsisivät kauppojen hyllyille. Karlssonin mukaan tämä voisi johtaa Alkon lopettamiseen. Karlsson väittää, että Alko on yksi tehokkaimmista tavoista ennaltaehkäistä ja vähentää alkoholista aiheutuvia haittoja yksilölle ja yhteiskunnalle.

”Kansainvälisen tutkijaryhmän arvion mukaan alkoholinkulutus lisääntyisi yhdeksällä prosentilla ja alkoholikuolleisuus 14 prosentilla, mikäli yksinoikeusjärjestelmästä luovuttaisiin”, Karlsson kommentoi.

Alkoholilakia uudistettiin viimeksi vuoden 2018 alussa. Alkoholiverotusta korotettiin noin 10 prosenttia, ja kauppojen annettiin myydä maksimissaan 5,5 % vahvuisia juomia.

THL:n tietojen mukaan 4,8–5,5%-oluen vähittäismyynti kasvoi 635 prosenttia vuosien 2017–2019 välillä. Samanvahvuisten juomasekoitusten vähittäismyynti lisääntyi yli viisinkertaisesti.

“Keskioluen vähittäismyynti väheni samaan aikaan 14 prosenttia, joten oluen vähittäismyynti kokonaisuudessaan väheni viisi prosenttia”, Karlsson avaa.

”Sillä voi olla jo yksi kuolema ehkäisty” 

Punaviiniä käytetään yleisesti ruoanlaitossa. THL uskoo heräteostosten lisääntyvän, jos viinit tuodaan ruokakauppoihin. Kuva: Jaakko Koivukangas

Oamkin opiskelijan Essi Koutelon mielestä yli 5,5 % juomia tulisi saada myydä muuallakin kuin Alkossa. Koutelo kertoo ymmärtävänsä, että rajoituksilla valtio pyrkii esimerkiksi ehkäisemään alkoholin haittavaikutuksia. Silti hänen mielestään Alkon monopoli on turha, eikä hän pidä siitä, miten paljon Alkon toimitusjohtaja tienaa vuodessa.

Nykyistä aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välistä myyntiaikaa Koutelo ei kuitenkaan muuttaisi, koska hänestä nykyinen ratkaisu on toimiva. Hän kokee sen olevan hyvä asia, että jo valmiiksi päihtyneet henkilöt eivät pääse yöllä ostamaan lisää alkoholia.

”Sillä voi olla jo yksi kuolema ehkäisty”, hän lisää.

Koutelo on aikaisemmin tehnyt töitä eri päivittäistavarakaupoissa. Hän pohtii, voisiko kauppojen henkilökunnalta vaatia yhtä kattavaa tietämystä alkoholijuomista kuin Alkon myyjiltä. Hän epäilee, että Alkoon mentäisiin jatkossa vain niissä tilanteissa, joissa halutaan ammattimaista apua. Koutelo myös miettii, että ruokakaupoissa pitäisi tarkistaa henkilöllisyystodistuksia entistäkin tiukemmin.

Koutelo pohtii, että hän saattaisi nykyistä useammin ostaa viinipullon esimerkiksi ruokajuomaksi, jos viinejä saisi päivittäistavarakaupoista. 

THL:n Thomas Karlsson on samoilla linjoilla asian suhteen. Karlsson kertoo, että viinien myynti ruokakaupoissa madaltaisi hankinnan kynnystä ja lisäisi heräteostoja.  

”Sama alkoholijuoma myy enemmän, jos se on tarjolla kuluttajille arkisten ruokaostosten yhteydessä verrattuna erillistä asiointia vaativiin Alkon erikoisliikkeisiin”, Karlsson kommentoi asiaa Vinkka Newsille. 

THL: Alkoholipoliittiset mielipiteet 2023: Puolet väestöstä nykyisen alkoholipolitiikan kannalla – viinien myyntipaikka jakaa kansan mielipiteet

Työryhmä: Jenni Isomäki, Jaakko Koivukangas, Topias Setälä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*