Nuoria rohkaistaan maskien käyttöön Tiktokissa

Kampanjan tarkoituksena on osoittaa ymmärrystä ja empatiaa nuorille, jotka elävät nuoruutta kaikkine käänteineen ja tärkeine tapahtumineen näinä poikkeuksellisina aikoina. Kuva: Roope Karisto

Nuorisoa kannustetaan kasvomaskien käyttöön uudella Maskigäng-kampanjalla, joka toteutetaan pääosin mobiilisovellus Tiktokissa. Kampanjan tarkoituksena on kannustaa nuoria käyttämään maskia tilanteissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kampanjan viesti on, että nuoruutta ei voi elää etänä, joten maskien käyttö on tärkeää. Kampanjan takana ovat muun muassa Helsingin kaupunki, Helsingin seudun liikenne ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

”Idea kampanjasta lähti hyvin vahvana näiltä toimijoita. He olivat yhdessä miettineet, että aiheesta tarvitaan kampanja nimenomaan nuorille”, kertoo kampanjaa vetänyt asiakkuusjohtaja Henna Kainulainen muutostoimisto Ellun Kanoista. 

Kainulaisen mukaan kampanjan päätavoite on saada nuoret käyttämään maskia. 

”Nuorilla maskien käyttö on ollut vähäisempää kuin on toivottu. Tavoitteena olisi muuttaa nuorten ajatuksia maskin käytöstä, että se olisi nimenomaan coolia ja ihailtavaa”, Kainulainen kertoo. 

Tiktok valittiin pääjakelukanavaksi, sillä sitä käyttää pääosin juuri alle 18-vuotiaat nuoret.

Kampanja näkyy myös muissa sosiaalisen median kanavissa, kuten Instagramissa ja Snapchatissa. Niissä mainonta kohdennetaan 15–19-vuotiaille nuorille. Pääkaupunkiseudulla mainontaa nähdään myös joukkoliikenteessä 16.11. alkaen.

Tiktok-vaikuttajat mukana kampanjassa 

Maskigäng-kampanja innostaa nuoria tekemään omia versioitaan Tiktok-vaikuttajien #maskigäng-videoista, joissa tärkeänä elementtinä on maskien käyttö. Tiktokissa nuoret voivat tehdä omia videoitaan, joissa alleviivataan maskien käytön tärkeyttä. Kampanjan oma ääniraita ja sen pohjalta tehdyt videot lanseerataan Tiktokissa toimivien vaikuttajien avulla, joita ovat muun muassa Nuppu Oinas (nuppipaa) ja Emilia Hakkarainen (Tampaparar).

”Tiktokkaajat valittiin kampanjassa mukana toimineen Tiktok-toimisto Sakean kanssa, joiden listoilla vaikuttajat ovat. Haluttiin saada pääkaupunkiseudulta vaikuttajia, joiden yleisö on mahdollisimman nuorta”, Kainulainen tarkentaa. 

Tiktokissa ei juurikaan ole tämän kaltaisia kampanjoita vielä nähty. Kainulainen uskoo, että tämän kaltainen yhteiskunnallinen viestintä vaikuttajien avulla lisääntyy kaikissa sosiaalisen median kanavissa.

”Tiktokissa mainontaa paremmin toimii orgaaninen sisältö. Tässä kampanjassa nuoria pyydetään itse tekemään sisältöä aiheesta eikä yritetä itse viranomaisina tehdä jotain ’nuorisolaisille’”, asiakkuusjohtaja selventää. 

Lääkärin työtä voi tehdä myös sosiaalisessa mediassa

Tiktokissa voi tehdä sisältöä kaikkien alojen ammattilaisena. Yksi heistä on yleislääkäri ja sosiaalisesta mediasta tuttu lääkäri-Anni eli Anni Saukkola. Hänen mielestään Tiktokissa voisi jakaa enemmänkin koronaan liittyviä ohjeistuksia.

”Ainakin esimerkin ja kampanjoiden voimalla. Tiktokista omaksutaan paljon asenteita ja tietoa. On tärkeää, että tieto on turvallista ja luotettavaa”, Saukkola toteaa.

Saukkola on tiettävästi Suomen ainoa lääkäri, joka tekee Tiktok-sovellukseen sisältöä. Saukkola on erityisen aktiivinen myös Instagramissa, johon hän tuottaa juurikin faktoihin perustuvaa terveyssisältöä. 

Saukkola kertoo, että Tiktokiin tutustuessaan hänelle tuli sellainen tunne, että siellä voisi luoda uudella tavalla terveyteen ja lääkärin työhön liittyviä sisältöjä. 

”Nuorisolle haluaisin puhua ainakin ehkäisystä, mielenterveydestä ja jaksamisesta elämässä”, Saukkola summaa.

Somelääkäri kehuu #maskigäng-kampanjaa. Hän kuitenkin painottaa faktojen tärkeyttä.

”Kampanja on todella upeaa aktiivisuutta! Kaikki faktoihin nojaavat, luovasti toteutetut kampanjat ovat ehdottomasti tervetulleita”, Saukkola kiteyttää. 

Maskigäng-kampanjan takana ovat Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit sekä Helsingin yliopistollinen sairaala (HUS), Helsingin seudun liikenne (HSL), Turun yliopistollinen keskussairaala (TYKS) ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.


Mikä on Tiktok?

  • Lyhyiden, 15-60 sekuntia kestävien videoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus.
  • Videoita voi muokata eri tavoilla ja niissä voi käyttää erilaisia filttereitä.
  • Sovelluksella on yli 500 miljoonaa käyttäjää ympäri maailman.
  • Sovellus on saatavilla 154 maasta ja 75:lla eri kielellä.
  • Suomalaisista Tiktok-käyttäjistä 85% on alle 18-vuotiaita.

Lähteet:

HUS: Nuoruutta ei voi elää etänä. Käytä maskia!

Indieplace: Mikä on TikTok, ja mitä siitä tulisi jokaisen tietää?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*