Marraskuussa suurin superkuu 68 vuoteen

Marraskuun superkuu on toinen kolmesta peräkkäisestä superkuusta. Kuva: Pixabay
Marraskuun superkuu on toinen kolmesta peräkkäisestä superkuusta. Kuva: Pixabay
Marraskuun superkuu on toinen kolmesta peräkkäisestä superkuusta. Kuva: Pixabay

Tähtibongareiden kannattaa pitää silmät taivaalla ensi viikon maanantaina. Silloin on mahdollisuus nähdä suurin superkuu 68 vuoteen. Saman mittakaavan superkuu on nähty viimeksi vuonna 1948, eikä uutta yhtä suurta superkuuta ennusteta ilmaantuvan ennen vuotta 2034. Kyseessä on siis suhteellisen harvinainen tilaisuus.

Kello 15.52 Suomen aikaan suurimmillaan oleva täysikuu on jopa 14 prosenttia suurempi ja 30 prosenttia kirkkaampi kuin normaalisti. Superkuuksi kutsuttu ilmiö syntyy, kun kuu on kiertoradallaan maata lähimpänä olevassa pisteessä juuri täysikuun aikaan.

Superkuu itsessään ei ole kovin harvinainen ilmiö, sillä noin joka neljästoista täysikuu on superkuu. Maanantaina näkyvä superkuu on kuitenkin erityinen poikkeus, joka erityisesti valokuvauksesta ja avaruudesta innostuneiden kannattaa merkitä kalenteriinsa. Viime vuonna avaruudesta kiinnostuneita viihdytti verenpunainen superkuu, joka syntyi kuunpimennyksen ja superkuun osuessa samaan ajankohtaan.

Superkuu näkyy parhaiten Aasiassa, mutta Suomessakin päästään ihailemaan tätä harvinaisuutta, jos yöstä tulee kirkas ja pilvetön. Kuun voi nähdä juuri horisontin yläpuolella heti auringonlaskun jälkeen.

Maanantaina näkyvä superkuu on toinen kolmen superkuun joukossa, jotka sattuvat näkymään peräkkäin vuoden 2016 lopussa. Mikäli tämä normaalia suurempi ja kirkkaampi kuu jää näkemättä, on silti mahdollisuus vielä bongata superkuu tämän vuoden puolella. Seuraava superkuu näkyy taivaalla 14. joulukuuta.

 

Lähteet:

Iltalehti: Katseet taivaalle – jättimäinen superkuu maanantaina

Nasa: November Supermoon a Spectacular Sight

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*