Janita Autio: Henkilöbrändi syntyi tietämättäni

Kuvaaja: Meri Autio

Itsensä markkinointi on yksin toimivan yrittäjän työssä välttämättömyys. Helsinkiläisen freelancer-valokuvaaja-bloggaajan ja tyylikuningatar Janita Aution, 23, tapauksessa markkinointi on sujunut huomaamatta, sillä naisen välitön, lämmin ja intohimoinen suhde elämään on brändännyt itse itseään.

Aution työnkuvan nimeäminen nostaa hikikarpalot otsalle, sillä hän tekee hyvin erilaisia valokuvauskeikkoja monenmoisille tahoille aina Suomen suosituimmista artisteista nimekkäille bloggaajille. Seuraava etappi on kuvata Suomen suurimmille muotilehdille. Toiminnan moninaisuudesta kertoo jotain, ettei edes hän pysty yksiselitteisesti kategorisoimaan itseään.

”Ehkä mä oon se jokapaikanhöylä”, hän nauraa.

Valloittavalla persoonallaan, kuvaustaidoillaan ja rakkaudellaan muotiin hän on valloittanut sydämiä ennätysvauhtia Suomessa ja ulkomailla. Vielä vuosi sitten hän pohti uskaltaako ryhtyä täysipäiväiseksi valokuvaajaksi ja nyt hän on Suomen suosituimpia ja kysytyimpiä kuvaajia. Hänellä on kuvapalvelu Instagramissa jo yli 11 tuhatta seuraajaa. Myös hänen valokuvabloginsa kerää katselijoita. Autio toteuttaa sanojensa mukaan unelmaansa rohkean päätöksen ansiosta.

Näkyvyyden hakemisen ei tarvitse aina olla epämieluisa prosessi

Aution luontainen halu tutustua ihmisiin ja kuulla heidän tarinansa on lyhyessä ajassa luonut yhä kasvavan ihmissuhteiden verkoston. Näkyvyys on tullut Autiolle aivan kuin sivutuotteena, kun hän on ottanut yhteyttä itseään kiinnostaviin ihmisiin ja mennyt paikkoihin, joissa tapahtuu innostavia asioita.

Uran nousukiidon takana on satoja henkilötapaamisia, monenlaisiin tapahtumiin osallistumista ja ihan aluksi myös ilmaisen työn tekemistä.

”Ei mitään sähköposteja, ei niihin kukaan vastaa. Kannattaa olla suorassa kontaktissa ihan face-to-face”, hän toteaa.

”Instagram on tavallaan mun CV”

Sen lisäksi, että on osoittanut kiinnostuneisuutensa kulkemalla aktiivisesti erilaisissa tapahtumissa, on täytynyt tietenkin olla myös konkreettista näytettävää. Autiolla Instagram ja pienemmässä mittakaavassa blogi ovat alustoja, joista potentiaaliset tilaajat ovat helposti voineet tutustua häneen ja hänen töihinsä. Hän on aktiivinen lisäksi Snapchatissa ja Facebookissa.

Tällä hetkellä Autio on tekemässä portfoliota ja päivittämässä nettisivujaan, joilla on tulevaisuudessa katseltavissa kaikkein monipuolisimmin kuvia.

”Some on mahdollistanut kyllä ihan sikana”, hän pohtii.

Kysymykseen siitä, eikö noin monessa eri kanavassa toimiminen ole raskasta hän myöntää sen olevan aikaa vievää, mutta kertoo myös pitävänsä siitä.

”En halua olla kahlittu mihinkään tiettyyn brändiin”

Tunnistettava henkilöbrändi auttaa etenkin alalla, jossa persoonalla ja erottuvalla työnjäljellä on merkitystä.
Aution ei tarvitse miettiä hetkeäkään vastausta siihen, onko hän tehnyt tietoisia valintoja henkilöbrändin luomisessa.

”Minusta ei ole yhtään sellaiseksi miettijäksi. En tosissaankaan ole miettinyt, millaisen henkilöbrändin luon. En halua olla kahlittu mihinkään tiettyyn brändiin” hän nauraa puistatellen koko ajatusta.

Aution henkilöbrändi on muotoutunut suoraan hänen persoonastaan ja tavastaan olla ihmisten kanssa. Visuaalista silmää on ja täytyykin jokaisella kuvaajalla olla, mutta sen lisäksi Autiolla on erityinen tunneside ihmisiin.

”Ihmiskohtaamiset ovat parasta. Ne ovat mun inspiraation lähde”, hän sanoo hartaalla äänellä.

Myös aivan oma tyyli kuvata ja muokata kuvia sekä niissä käytettävä sama runko ja objektiivi tekevät Aution töistä juuri Aution töitä.

”Älä sulje ovia heti alkuvaiheessa”

Itsenäisiksi yrittäjiksi aikoville Autio haluaa sanoa: ”Ole läsnä, aktiivinen ja tee paljon työtä. ”

Kuva: Meri Autio
Kuva: Meri Autio

Hän myös rohkaisee sanomalla, ettei ole aihetta paniikkiin, jos ei täysin tiedä mitä haluaa. On hyvä mennä sinne, mihin on vähänkään kiinnostusta, koska tarkat ideat voivat tulla myöhemmässä vaiheessa.

”Älä sulje ovia heti alkuvaiheessa”, hän neuvoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*