HS: Etelä-Afrikka vuosikymmenten pahimman kuivuuden kourissa

Pariisiin ilmastokokouksen alla useat kolmannen maailman maat kärsivät pisimmästä kuivasta kaudesta vuosikymmeniin. Afrikan talousmahtia, Etelä-Afrikkaa, kuivuus koettelee erityisen rankalla kädellä: Maa on julistanut hätätilan eri alueille jo viidessä maakunnassa, kertoo Helsingin Sanomat.

Normaalioloissa 54 miljoonan asukkaan Etelä-Afrikka pystyy omavaraisesti ruokkimaan koko väestönsä, mutta kuivuuden piinatessa viljelijöitä uhkaa erityisen heikko sato, mikä voi tarkoittaa ruokapulaa. Etelä-Afrikka on esimerkiksi suuri maissin viljelijä ja viejä, mutta ruokapulan ohella jatkuvan kuivuuden pelätään pahentavan myös entisestään maan vaikeaa pakolaistilannetta.

Helsingin Sanomien mukaan ilmastotutkijoiden yleinen selitys eteläisen Afrikan pitkittyneelle kuivalle kaudelle on El Niño -ilmiö, jota ilmastonmuutos on vahvistanut. Maan ympäristöministeri Edna Molewa varoittaa, että kuivuudessa on nimenomaan kyse pidemmän ajan muutoksesta ja viljelijöiden pitäisi mukautua esimerkiksi lumentuloon yllättävillä alueilla, mikä saattaisi siirtää suotuisten viljelyolosuhteiden sijaintia.

Tutkimuslaitos CSIR kuitenkin huomauttaa, että Afrikka on kauttaaltaan erityisen haavoittuvainen ilmastonmuutokselle ja sen mukanaan tuomille seurauksille, mikä näkyy mantereen heikkona kykynä sopeutua näin mittaviin ilmastollisiin muutoksiin.

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Etelä-Afrikka vuosikymmenten pahimman kuivuuden kourissa (24.11.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*