Aikuisilla on tärkeä rooli lasten somen käytössä

Useille lapsille sosiaalisen median käytöstä on tullut jo arkipäivää. Aikuisten on helpompi määrittää rajoja, kun he ovat perillä siitä, mitä lapset somessa tekevät.

Psykologina sekä lasten psykoterapeuttina työskentelevän Jenni Toivasen vastaanotolla vanhemmat ovat tuoneet esille huoliaan lastensa somen käytöstä.

”Sosiaalisessa mediassa on kuitenkin myös hyviä puolia. Esimerkiksi WhatsApp mahdollistaa yhteydenpidon kavereiden kanssa myös koulun ulkopuolella ja asioiden jakaminen sitä kautta helpottuu”, uskoo Toivanen.  

Somen käyttö saattaa Toivasen mielestä muodostua ongelmaksi, jos se alkaa korvaamaan lapselta kaiken muun.

”Lapsen psyykkinen ja toiminnallinen kehitys tarvitsee monipuolista tekemistä.”

Vanhemmilla vähemmän kokemusta somesta

Nykyajan vanhemmat ovat kasvaneet ilman sosiaalista mediaa ja älypuhelimia. Tämä luo sukupolvien välisen kuilun ja rajojen asettaminen esimerkiksi somen käyttämiselle on hankalampaa.

”Esimerkiksi kotiintuloaikoihin puuttuminen on vanhemmille tutumpaa jo heidän oman lapsuutensa takia”, Toivanen selittää.

Apuna somen käytön valvomisessa voi Toivasen mukaan käyttää erilaisia rajoitusohjelmia, joissa vanhemmat pääsevät seuraamaan lastensa somen kulutusta.

”Jos puhelimesta on tullut perheessä kiistakapula, niin voisiko vanhempi sitten tehdä lapsen kanssa siellä somessa jotain, mihin molemmilta löytyy kiinnostusta?”, Toivanen pohtii.

Olennaista somen käytössä on Toivasen mukaan se, miten ja minkä verran sitä käytetään.

Joidenkin lasten koulunkäynti vähenee jo ala-asteen viimeisillä luokilla. Toivanen painottaa, ettei sosiaalisen median käyttö ole ainoa syy tähän, mutta sen olemassaolon takia lapsi ei ole kotona samalla tavalla yksin kuin joskus aiemmin.

”Somessa on kuitenkin se muu maailma tarjolla, eikä ole välttämättä tarvetta lähteä hakemaan sosiaalisia kontakteja sieltä koulusta”, Toivanen harmittelee.

Turvallisena aikuisena somessa

Luokanopettaja Henriikka Pasanen tuottaa videosovellus TikTokissa kouluikäisille lapsille ja nuorille sisältöä. Hän haluaa tuottaa videoita kaiken ikäisille, sillä ikärajoista huolimatta TikTokissa on myös alle 13-vuotiaita lapsia. Hän kokee somessa olevan paljon hyviä puolia.

“Somessa pääsee helposti käyttämään luovuutta ja tuomaan esille omaa persoonaa. Lisäksi oppii kommunikoimaan erilaisten ihmisten kanssa sekä saa uusia näkökulmia asioille.”

Henriikka Pasanen kuvaa TikTokiin humoristisia videoita, joiden keskiössä on koulumaailma.

Somekanavien kommenttikentissä Pasanen on törmännyt loukkaaviin kommentteihin ja pyrkii puuttumaan niihin.

“Ylipäätään kaikki negatiivisuus ja vihapuhe näkyy laajalti. Jokaisen olisi hyvä muistaa, että siellä ruudun toisella puolellakin on oikea ihminen lukemassa kommentteja.”

Pasasen mielestä on tärkeää, että aikuiset tietävät mitä lapset tekevät somessa. Omalla kanavallaan hän haluaa näyttää esimerkkiä ja murtaa ennakkoluuloja siitä, että opettajan täytyisi olla ainoastaan yksityinen henkilö. Hänen mielestään myös opettajien olisi hyvä tutustua erilaisiin somekanaviin, jotta he tietäisivät missä lapset viettävät vapaa-aikaansa.

Työryhmä: Essi Markkula, Pauliina Puurunen, Aaron Putula

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*