Syyshauki odottelee saalista syvänteissä

Iso haavi odottelee veneen keulalla suurhaukea. (Kuva: Anu Mustonen)

Vaikka onkin jo keskipäivä, puut ovat edelleen yön jäljiltä kuurassa ja maa kohmeessa. Samoin sormet. Pienessä, piristävässä syyspakkasessa on kalastuspäivä alkamassa. Siinä missä peruskalastaja on pakannut onkivapansa odottelemaan seuraavaa kesää ja pilkkimiehet kaivelevat haalareitaan kaappien perältä, suurhauen pyytäjillä on sesonki vasta puolessa välissä. Kun vesi viilenee, hauet porukoituvat ruuan perässä syvänteisiin.

Viileä vesi ja isot vaaput resepti suureen saaliseen

Tuomas Lipsonen on kalastanut haukia harrastusmielessä jo yli 30 vuotta. 

”Niin kauan, kun järvi on sulana, on kalastamaan tultava”, hän sanoo ja sujauttaa samalla näppärästi vaaput perukkeisiin kiinni. 

Kaikuluotain piipittää kalaparvien olevan lähellä. Samasta laitteesta voi helposti seurata veden lämpötilaa ja syvyyttä. Kolmeasteinen vesi ei houkuta uimaan, mutta hauenpyyntiin lämpötila on mitä otollisin. Hauen elintoiminnot hidastuvat ja hauki nappaa mielellään kiinni isoihin vaappuihin. Se pyrkii täyttämään vatsansa yhdellä syöksyllä mahdollisimman hyvin. Lipsonen luottaa suuriin vaappuihin ja vetouisteluun suurhauen metsästyksessä. 

”Vetouistelun hyviä puolia on se, että saadaan vaivatta käytyä läpi isojakin alueita”, hän toteaa. 

Jalassani on parit villasukat ja useampi kerros vaatetta toppavaatteiden alla, mutta passiivinen paikallaan istuminen alkaa tuntua varpaissani. Vaikka vieheitä on vaihdettu tiheään ja keli on täydellinen suuren kalan syöntiin, saaliiksi tulee vain pari pientä haukea. 

”Aina se ei vaan syö, vaikka puitteet olisivatkin kohdallaan”, Lipsonen heittää. ”Se on monesti niin, että yksi syöntipiikki tulee koko päivän aikana, ja silloin kalaa saa nostaa yhtenään ylös.”

Lipsonen on kalastellut lapsesta asti haukea. (Kuva: Anu Mustonen)

Kalat takaisin kasvamaan

Suomessa ei pyyntirajoituksia hauelle ole kuten esimerkiksi Ruotsissa, jossa ylös saa nostaa 40–75 senttimetrin kokoista haukea. Lipsonen kertoo ”laskevansa isot hauet takaisin kasvamaan”. Kuulostaa hauskalta, mutta vahingoittumattoman hauen vapauttamiselle takaisin veteen löytyy myös oikeat perusteet. Suomen Haukiseura ry edistää toiminnallaan ja tiedottamisellaan hauenkalastuskulttuuria. Seuran mukaan on tärkeää vapauttaa suuret hauet, joita ei käytetä ravinnoksi. Tällä tavalla varmistetaan jatkossakin hyvän haukikannan olemassaolo, sillä suurikokoisten haukien geeniperimä ja lisääntymiskyky on hyvä. 

”Suuret hauet pitävät myös särkikalakannan kurissa”, Lipsonen lisää.

Lokakuun lopun viimeinen oljenkorsi

Ajamme veneellä rantaan. Valoisaa aikaa olisi vielä reilu tunti jäljellä, joten kokeilemme heittokalastusta rannasta. Tämä kalastusmuoto on vetouistelua aktiivisempi, ja varpaatkin tuntuvat lämpenevän. Taitoa homma vaatii, jotta vieheen saa lentämään pitkälle ja uimaan oikein. 

”Hauki nappaa paremmin, kun kelaa epätasaisesti ja antaa vieheen välillä upota syvemmälle”, Lipsonen tietää. 

Kireitä siimoja -sivustolla kerrotaan, että lokakuun lopulla hauki siirtyy mataliin lahtiin, joissa se saattaa lymyillä järven jäätymiseen saakka. Ehkä nyt on syvänteiden naaraamisen aika ohi, mietin ja tartun toiveikkaana heittovapaan. Saalista ei tällä kertaa tule, mutta yksi asia on varmaa: uusi harrastus on tullut jäädäkseen.

Lipsonen sai kaikkien aikojen ennätyshaukensa 14.10.2019. Pituutta kalalle oli kertynyt 117 cm ja painoa 11,8 kg. (Kuva: Tuomas Lipsonen)
16.10.2020 Lipsosen vaappuun tarttui 110 cm:n ja 10,15 kg:n hauki. (Kuva: Tuomas Lipsonen)

Lähteet:

Ennätyskalat

HK Open 2020

Hyvät kalat odottavat sinua, kun kesä vaihtuu syksyksi

Pikaopas hauen kalastukseen

Suomenennätyshauki lymyää makeassa vedessä

Suomen haukiseura

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*