Omatoimikirjastot palvelevat oululaisia

Oulun kaupunginkirjasto perusti ensimmäisen omatoimikirjastonsa viime vuoden keväällä Pateniemeen. Sen jälkeen omatoimimahdollisuus on lisätty myös Puolivälinkankaan, Kastellin ja Maikkulan kirjastoihin. Näissä toimipaikoissa asiakkaat voivat käydä myös aukioloaikojen ulkopuolella, mikä lisää lähikirjastojen käyttöastetta.

Asiakas pääsee omatoimikirjastoon voimassaolevalla kirjastokortilla ja siihen liittyvällä pin-koodilla, jonka saa kirjastosta. Kirjautumislaitteiden näytöissä on selkeät toimintaohjeet, ja tarvittaessa pääkirjaston virkailijaan saa puhelinyhteyden. Omatoimikirjastojen aikatauluraamit myötäilevät pääkirjaston aukioloaikoja, paitsi sunnuntaisin vain Kastellin toimipiste on käytettävissä. Kastellin kirjastoon omatoimiajalla pääsevät kaiken ikäiset asiakkaat, mutta Paulaharjun koulun yhteydessä olevan Puolivälinkankaan sekä Maikkulan ja Kastellin toimipisteiden ikäraja on 16 vuotta.

Aineiston lainaaminen ja palautus tapahtuvat omatoimiaikana itsenäisesti. Asiakaskoneet ovat myös tuolloin vapaasti käytettävissä. Asiakkaat sitoutuvat pitämään kirjaston siistinä ja järjestyksessä, ja he ovat vastuussa mukanaan tulleista henkilöistä. Asiakkaan tulee huolehtia myös siitä, että kirjaston ovi menee lukkoon aina, kun hän on kulkenut siitä. Kirjastoissa on valvontakamerat.

Puolivälinkankaalla kymmeniä käyttäjiä päivittäin

Puolivälinkankaan kirjaston virkailijan Tanja Kauppisen mukaan omatoimipalvelu on asiakasystävällinen ja se otettu hyvin vastaan.

”Alkuun joitakin asiakkaita epäilytti ja jännitti tulla kirjastoon yksin. Osa ihmisistä mietti myös, tuleeko häiriköintiä ja varastetaanko kirjoja, mutta käyttäjäkokemusten myötä nämä pelot ovat hälvenneet.” Kauppinen kertoo, että ajan myötä omatoimilainaaminen on tullut tutummaksi, ja palvelun käyttäjiä on Puolivälinkankaalla muutamasta henkilöstä useisiin kymmeniin päivittäin.

Puolivälinkankaalla koulun turvalukkojärjestelmään voitiin yhdistää kirjaston oma järjestelmä, joka tunnistaa omatoimikäyttäjät, Kauppinen sanoo. Hänen näkemyksensä mukaan heidän kirjastonsa käyttömahdollisuus lisääntyi huomattavasti kohtuullisilla investoinneilla: lisäkustannuksia tuli vain omatoimilaitteiden asentamisesta.

”Kirjaston parvella on kokoustila, jota asiakas voi omatoimiajan puitteissa varata omaan käyttöönsä”, Kauppinen vinkkaa.

Oulun ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelijat ovat laatineet kyselyn omatoimikirjastojen käytöstä ja asiakastyytyväisyydestä. Kysely on menossa parhaillaan.

Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Sarasteen mukaan Ouluun tullaan perustamaan vielä useita omatoimikirjastoja lähivuosien aikana.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*