Yleiseen kielitutkintoon jonotetaan

Kansalaisuuden saamiseksi on saavutettava tarvittava kielitaito. Kuva:Pixabay

Yleisen kielitutkinnon (YKI) keskitason kokeeseen ilmoittautuminen alkoi tänään. Keskitason testin suorittaminen hyväksytysti on edellytys Suomen kansalaisuuden saamiseksi. Koe järjestetään tammikuussa 2017 eri oppilaitoksissa ympäri Suomen.

Oulun aikuislukiolla testipaikat menivät alle puolessa tunnissa. Jonoa asiakaspalvelupisteelle oli jo tunti ennen varsinaisen ilmoittautumisen alkamista.

”Tulijoita olisi enemmänkin, mutta testin laitevaatimusten vuoksi voimme ottaa vain 25 ihmistä kerrallaan”, rehtori Panu Kela Oulun aikuislukiolta kertoo.

Oulun aikuiskoulutuskeskukselle ilmoittautumisia oli tullut, mutta ei jonoksi asti.

”Aiemmin meille on voinut varata ilmoittautumisen puhelimitse. Tällä kertaa otimme osallistujia vastaan paikan päällä sekä sähköpostitse”, koulutussihteeri Heljä Karioja Oulun aikuiskoulutuskeskukselta kertoo.

”Ilmeisesti uusi käytäntö vaatii vähän totuttelua.”

Yleisen kielitutkinnon testejä on järjestetty aiemmin myös Oulun yliopistolla, mutta yliopisto luopui käytännöstä kesällä 2015.

”Tutkinnon järjestäjiä saisi olla enemmänkin. Mikäli oman alueen testiin ei mahdu mukaan, voi hakeutua muualle”, Kela aikuislukiolta sanoo.

Oulussa testejä järjestetään kahdessa oppilaitoksessa. Oulun paikkojen ollessa täynnä, voi tutkinnon suorittaja hakeutua esimerkiksi Kemiin, Kajaaniin tai Iisalmeen. Matkakustannusten lisäksi kuluja tulee itse testistä, joka maksaa 123 euroa.

Mikä YKI?

Yleinen kielitutkinto koostuu kahdesta osa-alueesta. Kielistudio-osuudessa henkilöiden Suomen kielen osaamista testataan kuunnellun ymmärtämisen ja puheen tuottamisen saralla. Kirjallisessa kokeessa arvioidaan sekä tekstin ymmärtämisen että tuottamisen taitoja.

Kansalaisuuden saamisen edellyttävään kielitaitoon riittää, että testistä läpäisee kaksi ennalta määriteltyä osakokeiden yhdistelmää. Nämä ovat puhuminen sekä kirjoittaminen, puheen ymmärtäminen sekä kirjoittaminen tai puhuminen sekä tekstin ymmärtäminen. Yhdistelmät täytyy läpäistä vähintään arvosanalla kolme. Arvioinnin testituloksista tekee opetushallitus, oppilaitosten tehtävänä on järjestää tarvittavat puitteet sekä valvojat koepäivän ajaksi.

Koepäiväksi on vakiintunut lauantai. Se asettaa haasteita, sillä lauantaisin teknistä tukea ei ole saatavilla. Laitteiston pettäessä kokeen järjestäjä on omillaan.

Myös kokeisiin osallistuville lauantai on tuottanut käytännön ongelmia, sillä useat osallistujat ovat lauantaisin töissä. Kokeisiin osallistuu myös perheellisiä, joten esimerkiksi lastenhoidon järjestäminen testin ajaksi on vaikeaa useimpien päiväkotien ollessa suljettuina.

”Tietyt reunaehdot testipäiville ovat asetettu. Niiden puitteissa yritetään tehdä parhaamme”, Kela lopettaa.

 

Lähteet

Opetushallitus: Tietoa kielitutkinnoista

Testaa taitosi Ylen ykitreeneissä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*