Voiko elävää julistaa kuolleeksi? – siilinjärveläisen Eilan tarina hämmentää

Harvinaisessa Lasarus-ilmiössä kuolleeksi oletetun elintoiminnot palautuvat elvytyksen lopettamisen jälkeen. (Kuva: Pixabay)

Eila julistettiin kuoliaaksi, uutisoi Siilinjärven paikallislehti Uutis-Jousi viime viikolla. Kuolleeksi julistetun tilanne muuttui kuitenkin yllättäen, ja Eila palasi elävien kirjoihin.

Lääkärit eivät olleet antaneet toiveita todella laajan aivoverenvuodon saaneen henkilön selviämisestä. Lopulta lääkäri kertoi omaisille surulliset uutiset, Eila oli kuollut. Puoliso poistui huoneesta kertoakseen surullisen uutisen kaukana asuvalle tyttärelleen, äiti on kuollut. Palattuaan takaisin potilashuoneeseen oli tapahtunut ihme. Eila oli herännyt eloon. Nyt hän kuntoutuu terveyskeskuksessa. Hän pystyy jopa puhumaan ja raajat toimivat vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista.

Missä vaiheessa elämä alkaa ja päättyy, on aina askartanut ihmistä. Joskus raja elämän ja kuoleman välillä voi olla häilyvä. Terveystalon kardiologi Jarmo Lumme vahvistaa, että näin voi tapahtua.

”Toki se on harvinaista, mutta joitakin tapauksia on kirjallisesti voitu todistaa. Muutama vuosi sitten Oulun seudulla oli tapaus, jossa potilas sai sydänkohtauksen. Potilasta oltiin jo kuljettamassa ruumishuoneelle, kun hän yllättäen heräsi”, Lumme kertoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kuoleman toteamisesta määrittelee tarkkaan kuka voi todeta henkilön kuolleeksi ja millä perusteella.

”Sydänääniä ei enää kuulu, ei reagoi kosketukseen, ei hengitä. Silmän kovakalvon heijasteet puuttuvat. Silmät eivät siis reagoi”, Lumme luettelee kuolleen merkkejä.

Valviran mukaan vainaja voidaan siirtää vainajien säilytystiloihin vasta sitten, kun lääkäri on todennut hänet kuolleeksi. Jos elvytys on ollut tulokseton, suositellaan että potilasta seurataan kymmenen minuutin ajan mahdollisen Lasarus-ilmiön eli yllättävän elintoimintojen palautumisen varalta.

Ohjeeseen odottamisesta päädyttiin uusimpien tutkimustulosten jälkeen. Vuosina 2011-2016 tehty suomalainen tutkimus todisti Lasarus-ilmiön olevan mahdollinen. Helsingin yliopistollisen sairaalan ja pelastustoimen yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa todettiin viisi tapausta 840:stä, joissa elintoiminnot palautuivat, vaikka elvytys oli jo lopetettu.

Lähteet:

Valvira: Kuoleman toteaminen

Finlex: Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kuoleman toteamisesta

Resuscitation: Tutkimus Lasarus-ilmiöstä

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*