Vegaani joulupöydässä – uudistetut perinnereseptit syntyvät helposti ja maistuvat sekasyöjillekin

Perinteinen jouluateria luonnistuu myös vegaanisena. Kuva: Pixabay

Vegaaniruoan kasvava suosio näkyy suomalaisten joulupöydissä. Myös sekasyöjät ovat kiinnostuneet vegaanisista jouluresepteistä. Erilaisten ruokavalioiden yhdistäminen joulupöydässä saattaa kuitenkin tuottaa ylimääräistä joulustressiä.

Porkkanasta lohta ja jauhoista kinkkua

Vegaaniseen ruokaan keskittyvissä Facebook-ryhmissä keskustelu käy joulun alla vilkkaana. Mättöruoalle omistetussa Sipsikaljavegaanit-ryhmässä jaetaan muiden herkkujen lomassa reseptejä vegaanisille jouluruoille. Parin vuoden takainen hitti oli porkkanasta valmistettu ja kylmäsavulohta jäljittelevä porkkala, tänä vuonna ryhmää selatessa törmää itsetehtyihin seitankinkkuihin. Vehnägluteenista valmistettu ruoka näyttää sekasyöjän silmiin oikealta lihalta ja kommenttien perusteella maistuu herkulliselta.

Ryhmän ylläpitäjä Sonja Koskela kertoo ryhmän jäsenien olevan perinteisten jouluruokien faneja. Vegaaninen ruokavalio ei tunnu olevan kenellekään este, kun lähdetään suunnittelemaan jouluaaton menua. Lähes kaiken laatikoista rosolliin pystyy valmistamaan vegaanisena ilman sen suurempaa vaivaa. Koskela on itse valmistanut joulupöytään muun muassa edellä mainittua porkkalaa ja beluganlinsseistä valmistettua kaviaaria.

”Sanoisin, että kaikki jouluruoka on mahdollista veganisoida,” Koskela toteaa. Hän lisää, että kaupoista saa nykyään kaikenlaisia tuotteita, jotka tekevät vegaanisesta ruoanlaitosta helpompaa.

Eläinperäisten tuotteiden poisjättäminen antaa kuitenkin tilaa luovuudelle ja Koskela kertookin ryhmissä näkyvän myös kekseliäämpiä ruokavaihtoehtoja. Toisille jouluruoan voi korvata kokonaan vaikkapa vegaaninen sushi.

Vegaaniruoka kiinnostaa sekasyöjiäkin

Samaa mieltä veganisoinnin helppoudesta on Pohjois-Pohjanmaan Marttojen kotitalousasiantuntija Marja-Leena Pirkola. Pirkolan mielestä jouluruokien raaka-aineita on todella helppo korvata vegaanisilla vaihtoehdoilla, eikä makukaan oikeastaan muutu. Pirkolan vetämillä ruoanlaittokursseilla on testailtu vegaanisena erilaisia kakkuja ja leipiä.

”Nuoret kurssilaiset ovat toivoneet enemmän vegaanireseptejä. Monesti he silti syövät lihaa, mutta vegaaniruoka kiinnostaa. Se on sellainen buumi”, Pirkola kertoo.

Vegaaniryhmissä hehkutettua seitankinkkua ei Pirkola ole vielä kursseillaan ehtinyt kokeilla, mutta hän toivoo pääsevänsä testaamaan sitä kurssilaistensa kanssa. Pirkolan mukaan kovimmatkin perinteisen jouluruoan kannattajat tuntuvat olevan avoimia kokeilemaan vegaanireseptejä, vaikka joukkoon mahtuukin vastustajia. Yleinen mielipide on silti pääasiassa myönteinen.

”Aika vähän otetaan kuitenkin yhteyttä vegaanisien reseptien suhteen”, Pirkola mainitsee.

”Internetistä löytyy niin paljon tietoa ja niin monia reseptejä. Joskus kysellään millä voi korvata esimerkiksi kananmunan jossain reseptissä.”

Ruokastressi hiertää välejä

Kun kaikille pitäisi joulupöydässä saada sopivaa syötävää, voi erilaisten ruokavalioiden yhdistäminen aiheuttaa kitkaa perheiden välille. Sekä Koskela että Pirkola ovat kuulleet tapauksista, joissa erimielisyydet ruoan suhteen ovat johtaneet jopa riitoihin.

Vegaaniryhmien keskusteluja tiiviisti seuranneena Koskela on huomannut, että veganismi joulupöydässä voi aiheuttaa jännitettä.

”Joulussa on kovat suorituspaineet ja velvollisuudet”, Koskela mainitsee ja epäilee näiden tekijöiden pahentavan jännitettä ja joulustressiä entisestään.

Pirkolan on samaa mieltä. Kaikkien erikoisruokavalioiden huomioon ottaminen tuottaa ruoanlaittajalle päänvaivaa, mutta hän on keksinyt asiaan myös ratkaisun.

”Jos menet vegaanina vaikka perheesi luokse syömään, voit tuoda tai tehdä paikan päällä itse vegaanista jouluruokaa. Se voi säästää riidoilta, kun yhden ihmisen ei tarvitse tehdä kaikille erikseen ruokaa”, Pirkola ehdottaa.

”Kun perheenjäsenet pääsevät myös maistamaan sitä, voi mieli vegaaniruoan suhteen muuttua ja ennakkoluulot voivat hälventyä.”

Koskela kertoo kuitenkin, ettei vegaaniryhmissäkään puhuta pelkästään negatiivisista kokemuksista. Monet jäsenet jakavat myös ihania joulutunnelmiaan ja kauniita vegaanikattauksiaan. Koskelan oma joulu kuluu puolison perheen luona, jossa vegaaniruokavalio on otettu hyvin huomioon.

”Koen olevani puolisoni kanssa etuoikeutettu. Puolison sisko tykkää vegaanisesta ruoanlaitosta ja vegaanisuus on huomioitu viinejä myöten”, Koskela toteaa.

”Puolison äiti on myös keitellyt toffeemakeisia kookoskermasta.”

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*