Vaihto-opiskelijat kertovat – näin Aasiassa vietetään joulua

Japanilaiset vaihto-oppilaat Ryoichi Sakagami ja Suzu odottavat innolla suomalaista joulua.

Joulu mielletään usein vain kristittyjen juhlaksi eikä syyttä, vietetäänhän joulua ennen kaikkea Jeesuksen syntymän muistoksi. Nykyään joulun vietto on kuitenkin suosittua myös monissa maissa, joissa ei kristittyjä juurikaan ole, kuten esimerkiksi Japanissa.

Näissä maissa joulun juhliminen tosin poikkeaa melkoisesti esimerkiksi suomalaisten joulun vietosta. Joulu myös mielletään hieman erilaiseksi juhlaksi kuin meillä.

Japanissa joulu on pariskuntien juttu

Japanissa joulu muistuttaa enemmän ystävänpäivää, eikä vapaapäiviäkään silloin ole. 23. joulukuuta tosin on vapaapäivä, mutta silloin juhlitaan keisarin syntymäpäivää, eikä se liity mitenkään jouluun. Joulu on kuitenkin japanilaisen vaihto-opiskelijan Ryoichi Sakagamin mukaan erittäin suosittu juhla Japanissa.

”Joulu on enemmänkin pariskunnille ja ystäville. Käymme syömässä poika- tai tyttöystävän kanssa, emmekä vietä aikaa perheen kanssa”, Sakagami kertoo.

Ystävänpäivän tapaan pariskunnat antavat myös lahjoja toisilleen.

”Emme saa paljon lahjoja kuten suomalaiset”, Sakagami tarkentaa.

Lasten joulun vietto on niin sanotusti perinteisempää. Japanilainen vaihto-opiskelija Suzu kertoo, että lapset uskovat joulupukkiin ja lähettävät hänelle lahjatoivelistoja, jotka vanhemmat katsovat läpi. Japanissa lapset eivät kuitenkaan näe pukkia jouluna.

Kysyttäessä japanilaisten perinneruoista jouluna Sakagami luettelee amerikkalaisten perinneruokia, mutta toteaa, ettei Japanissa sellaisia varsinaisesti ole. He juhlivat joulua miten haluavat.

”Syömme kyllä joulukakkua, joka on sellaista makeaa kakkua mansikoiden kanssa”, Suzu lisää.

Tänä jouluna he aikovat juhlia suomalaisten ystäviensä kanssa, jotta he voivat kokea oikean suomalaisen joulun.

”Odotan joulua innolla. Teemme varmaan perinneruokia ja annamme lahjoja toisillemme”, Sakagami kertoo.

Korealainen vaihto-opiskelija Jiye Lee paljastuu todelliseksi jouluihmiseksi.

Miltä kuulostaisi Kulkuset koreaksi?

Eteläkorealaisista lähes kolmasosa on kristittyjä. Siksi myös joulupäivä on siellä kansallinen vapaapäivä. Monet kristityt käyvät myös joulukirkossa. Silti joulu muistuttaa vaihto-opiskelija Jiye Leen mukaan Koreassa enemmän ystävänpäivää, ainakin nuorten näkökulmasta.

”Suurin osa nuorista menee vain treffeille poika- tai tyttöystävänsä kanssa. Tosin muutamat ystäväni tapaavat perheitään silloin. Niille nuorille, jotka eivät seurustele, joulu voi olla kovin yksinäistä aikaa”, Lee tietää kertoa.

Suomessa joulun aikaan kaikkialla on hiljaista, kun taas Koreassa kadut ovat täynnä ihmisiä. Yhteistä länsimaalaiselle joululle ovat ainakin joululaulut. Myös korealaisilla on omat versionsa tutuista värssyistä, kuten Kulkuset tai Joulupukki matkaan jo käy.

Joulupukki on myös Etelä-Koreassa amerikkalaistyylinen, eli lapset eivät näe pukkia aattona. Samoin kuin Sakagami, myös Lee mainitsee perinneruoista vain kakun.

Lee ei aio viettää joulua Suomessa, vaan Tanskassa.

”Haluan tietää, kuinka siellä juhlitaan joulua. Voi olla, että petyn hieman, jos ja kun kaikkialla on niin hiljaista. Odotan myös innolla joulumarkkinoita, sillä Koreassa ei semmoisia ole”, Lee päättää.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*