Tyyliä myös pimeällä – heijastimen ei ole pakko olla tylsä

Pimeällä näkyminen on elintärkeää. Kuva: Pixabay

Moni suomalainen unohtaa vieläkin heijastimen, mutta uudet trendit tuovat kansalle vaihtoehtoja. Nykyajan heijastimet eivät ole pelkkiä heijastimia, ne voivat olla muotisuunnittelijoiden teoksia ja tuoda turvallisuuden lisäksi myös tyyliä ja asennetta.

Joka toinen suomalainen käyttää heijastinta

Liikenneturvan alkuvuoden tilastokatsaus toteaa yli neljänneksen kaikista jalankulkijoiden tieliikenteessä tapahtuvista kuolemantapauksista sattuvan pimeällä tai hämärässä. Kun Onnettomuustietoinstituutti tutki kuolemantapauksia, paljastui että tutkituissa tapauksissa joka viides olisi pelastunut heijastinta käyttämällä.

Pimeänä kulkeminen on melkoinen turvallisuusriski, mutta Liikenneturvan seurannan mukaan joka toinen suomalainen jättää silti heijastimen käyttämättä. Kun Liikenneturva tiedusteli syitä heijastimen olemattomuuteen, yleisin syy oli silkka unohdus tai luotto siihen, että ei tule kuljettua sellaisilla alueilla, joissa heijastin olisi tarpeellinen.

Kampanjat muistuttavat turvallisuudesta

Suomalaisten heijastimienkäyttöön ja käyttämättömyyteen on lähivuosina puututtu ja koitettu vedota erilaisilla kampanjoilla. Liikenneturvan perustamaa Heijastinpäivää vietetään joka vuosi 1.10. Tämän lisäksi heillä on tälläkin hetkellä on käynnissä #heijastansinua-kampanja, jonka avulla voi lähettää läheisilleen heijastinviestejä ja näin ollen muistuttaa itseään ja läheisiään käytön tärkeydestä.

Tällaisten tempausten rinnalle on syntynyt myös uudenlaisia tapoja saada ihmiset innostumaan heijastimista. Heijastimia käsitellään pelkän pakollisen käytön lisäksi myös tyylikkäänä asusteena jota olisi mukava käyttää ja esitellä muille.

Yksi erityisesti sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä saanut esimerkki oli vakuutusyhtiö Ifin ja ruotsalaisen muotitalo Weekdayn vuonna 2016 lanseeraama yhteistyökokoelma, joka esitteli heijastimia muodikkaina asusteina pelkän turvallisuustuotteen sijaan.

Kokoelma esitteli reppuja, päähineitä ja muita kokonaan heijastavia asusteita ja toi esille myös sen näkökulman, että heijastin voi olla myös muodikas vaatekappale ja osa omaa tyyliä. Tällä haluttiin nimenomaan tuoda markkinoille sellaisia vaihtoehtoja heijastimille, joita on helppo yhdistellä omaan pukeutumiseen.

Designheijastimet näkyvät katumuodissa

Kampanjoinnin lisäksi monien kauppojen hyllyille on noussut myyntiin heijastimia ja heijastintuotteita, jotka poikkeavat suomalaisille tutuista normeista. Nykyään heijastimia saattavat suunnitella muotisuunnittelijat ja niitä ostetaan myös asusteiksi tai koruiksi.

Saintex Oy:n verkkokauppa heijastinkauppa.fi myy valikoimassaan nimekkäiden suomalaissuunnittelijoiden kuten Paola Suhosen ja Eero Aarnion tuotoksia. Designheijastimet ovat löytäneet paikkansa perinteisten lumihiutaleiden rinnalla ja tuovat uutta asiakaskuntaa heijastimien pariin. Niitä on mukava käyttää, kun ne näyttävät ja tuntuvat omaan tyyliin sopivilta.

”Kyllä heijastimien myynti on selvästi kasvussa”, kertoo Piia Määttä Saintex Oy:ltä. ”Heijastimet ovat jälleen muotia.”

Määttä sanoo pitävänsä heijastimien nousevaa suosiota erityisen tärkeänä, koska kyseessä on turvallisuustuote.

Vaikka tarjontaa löytyisi paljon erilaista, suomalaisia kiehtovat silti eniten mustavalkoiset, harmaat ja selkeälinjaiset heijastimet. Määttä mainitsee kuitenkin, että vaikka suomalaisten suosikkeja ovatkin yksinkertaiset ja siistit yksilöt, myös isot ja värikkäät kiinnostavat monia.

”Moni hakee heijastinta, joka näkyy hyvin. Se on hyvä asia, sillä heijastimen tärkein ominaisuus on juuri näkyä, jotta jalankulkija erottuu autoilijalle pimeällä mahdollisimman hyvin”, Määttä kertoo.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*