Todistusvalinta aiheuttaa stressiä nuorille

Oulun ammattikorkeakoulu vetää vuosittain hakijoita puoleensa. Kuva: Aki-Petteri Pulkkinen

Korkeakoulut ottivat vuonna 2020 käyttöön todistusvalinnan, mikä mahdollistaa sen, että yhä suurempi osa opiskelijoista valitaan ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin lukion ylioppilastodistuksen tai ammattikoulun päättötodistuksen perusteella. Tällä päätöksellä korostetaan opiskelua toisen asteen koulutuksessa. Toisaalta se myös rajaa ja tuottaa haasteita niille, jotka suunnittelevat uudelleenkouluttautumista. 

“Yli puolet opiskelupaikoista täytetään vuodesta 2020 alkaen ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammattikorkeakouluissa ylioppilastutkinnon arvosanoihin ja ammatillisen perustutkinnon arvosanoihin perustuen”, kerrotaan opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla. 

Todistusvalinnassa painottuvat erityisesti matemaattiset aineet, kuten pitkä matematiikka ja fysiikka. Kolmas merkittävä pisteitä kerryttävä aine on äidinkieli. 

Esimerkiksi vuonna 2016 ammattikorkeakouluihin valittiin peräti 69 prosenttia opiskelijoista valintakokeen perusteella ja 31 prosenttia valintakokeen ja todistusvalinnan yhteispisteillä. Vain 0,2 prosenttia valittiin suoraan todistusvalinnalla. Poikkeuksia ovat taide-, kulttuuri- ja liikunta-alat. Näille aloille hakeville on omat, soveltuvuutta mittaavat kokeensa. 

Oulun ammattikorkeakoulussa yli puolet opiskelijoista valitaan todistuksen perusteella. Kuva: Aki-Petteri Pulkkinen

Oulun ammattikorkeakoulussa samat alat pysyneet suosiossa

Oulun ammattikorkeakoulussa todistusvalinnan osuus on nykyään 60 prosenttia aloituspaikoista lukuun ottamatta kulttuurialaa ja englanninkielistä koulutusta. 

Oamkin hakijapalveluista kerrotaan samojen alojen pysyneen suosiossa vuodesta toiseen, mutta rinnalle on noussut myös uusia suosittuja aloja. 

Sosiaali- ja terveysala on perinteisesti ollut vetovoimaisin ala. Lisäksi liiketalouden tradenomikoulutus ja medianomikoulutus ovat olleet vuosia hyvin suosittuja. Uutena nousevana alana on näiden rinnalle tullut ICT-ala. 

Oulun ammattikorkeakoulun hakijapalveluista huomautetaan kuitenkin, että valintatapojen uudistuksella ei ole ollut tunnistettavia vaikutuksia eri alojen hakijamääriin. 

Medianomikoulutus on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen. Kuva: Aki-Petteri Pulkkinen

Uudistus näkyy sisäänpääsytilastoissa

Pääsykoeuudistuksen jälkeen yhä useampi ylioppilas sijoittui suoraan ammattikorkeakouluopintoihin. Aiempina vuosina suoraan jatko-opiskeluihin lähteviä oli selkeästi vähemmän.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla kerrotaankin todistusvalintakiintiön lisäämisen tarkoituksena olleen epätoivottujen välivuosien vähentäminen ja hakuprosessin helpottuminen.

Todistusvalinta luo nuorille paineita yhteishakuun

Lukio-opiskelijoiden suhtautuminen muuttuneeseen yhteishakuun on ollut pääsääntöisesti negatiivinen. Toisen asteen arvosanojen määrittäessä mahdollisuuksia jatko-opintoihin, täytyy omaa tulevaisuutta suunnitella entistä aiemmin. Opiskelijoiden stressitasot ovat kohonneet ja osa ajattelee jopa, että kouluun pyrkiminen on turhaa. 

Saimme Google Forms -kyselystä muutaman nimettömän kommentin lukiolaisilta todistusvalintaan liittyen.

“Ahdistus siitä, tuleeko arvosanat riittämään, ettei tarvitsisi mennä pääsykokeisiin”, eräs kommentoi nimettömänä. 

“Jätin muun muassa omat eläinlääkärihaaveeni, koska todistuksella sinne en olisi koskaan päässyt. Ja pääsykokeilla kouluun ei oteta niin paljoa sisälle, että minulla olisi ollut mahdollisuus päästä kouluun”, toinen säestää. 

“Jos kirjoitukset jostain syystä epäonnistuvat, niin mahdollisuudet putoavat todella paljon”, kolmas vastaaja toteaa. 

Ylioppilastodistusten pisteytys muuttuu jälleen vuonna 2026.

Työryhmä: Noora Ruuska, Aki-Petteri Pulkkinen, Joona Hietala ja Teemu Parviainen

Lähteet:

Opetushallinnon tilastopalvelu: Haku ja valinta

Opetushallinnon tilastopalvelu: Korkeakoulupaikan vastaanottaneiden ylioppilaiden arvosanat

Opetushallinnon tilastopalvelu: Korkeakoulujen hakeneet ja paikan vastaanottaneet

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Usein kysyttyjä kysymyksiä korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksesta

Tilastokeskus: Koulutus

Tilastokeskus: Uusien ylioppilaiden sijoittuminen jatko-opintoihin

Yle: Kevään yhteishaussa ensihoitajakoulutus vetovoimaisin Oamkissa – Oulun yliopistossa lääketiede suosituin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*