Talvi ei pakota jättämään retkeilyharrastusta

Talviretkillä on helppo liikkua esimerkiksi suksilla. Kuva: Taru Kyllönen

Koronakevät sai useat suomalaiset innostumaan retkeilystä. Talven lähestyessä moni kuitenkin ajattelee retkeilyharrastuksen jättämistä tauolle. Vaikka talviretkeily eroaa suuresti kesäretkeilystä, sitä ei kannata pelätä liikaa. Lumella voi kulkea kävelyn lisäksi niin suksilla kuin lumikengilläkin, eikä majoittuminenkaan ole niin haastavaa kuin helposti olettaa.

Talviretkeilyä noin 25 vuotta harrastanut Miikka Lammela suosittelee talviretkeilyä, mikäli haluaa päästä lähelle luontoa. Hän kertoo, että retkien aikana on mahdollisuus nähdä suuriakin eläimiä, sillä talviolosuhteissa pienissä ryhmissä kuljetaan usein niin hiljaa, etteivät eläimet aina kuule ryhmän lähestymistä. Lammela pitää talvessa luonnosta, esimerkiksi revontulista. Myös matkailijoita on talvella usein vähemmän. Parasta talviretkeilyssä hänen mielestään on kuitenkin hyvä ruoka sekä keväthangilla hiihtely hienoissa maisemissa.

Helppoa vai haastavaa?

Lammela kertoo, että talviretkeily on osittain jopa helpompaa kuin kesäretkeily. Ahkion kanssa varusteiden kuljettaminen on helpompaa, eikä ruoan säilyvyydestä tarvitse pakkasilla olla huolissaan. Myös olosuhteisiin voi olla helpompi varustautua, sillä pakkasilla ei tarvitse varautua vesisateeseen.

Kylmät olosuhteet voivat tuottaa haasteita. Kuten retkeilyssä yleensäkin, täytyy talvella retkelle lähtiessä ennakoida mahdollisesti vastaan tulevia tilanteita. Pakkanen aiheuttaa riskejä, joita ei kesällä retkeillessä tarvitse ottaa huomioon.
”Ei tarvitse montaakaan minuuttia istua hangessa ennen ensimmäisiä hypotermian oireita”, Lammela kertoo.

Retkillä usein sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, eikä kaikkeen voi etukäteen varautua. Siksi on tärkeää osata toimia myös yllättävissä tilanteissa.

Ruoanlaitto sujuu helposti esimerkiksi retkikeittimellä. Kuva: Taru Kyllönen

Hyvät varusteet tekevät retkeilystä mielekkäämpää

Koska talvi- ja kesäretkeily eroavat toisistaan suuresti, eivät kesäretkeilyä varten hankitut varusteet todennäköisesti riitä. Metsähallituksen ylläpitämällä Luontoon.fi-verkkosivustolla muistutetaan ensimmäiseksi kerrospukeutumisen tärkeydestä. Lämpimät, väljät vaatteet ja kunnolliset jalkineet tekevät liikkumisesta mukavampaa. Sivustolla muistutetaan, että on tärkeää, että mukana on vaatteiden lisäksi talviretkeilyyn sopiva makuupussi ja -alusta, paperinen kartta ja majoite.

Yhden tai useamman yön kestävälle retkelle lähdettäessä on yöpymistä mietittävä etukäteen. Majoitusvaihtoehtoja löytyy talvellakin useita, ja kannattaa selvittää etukäteen oman retkikohteen mahdollisuudet. Lammela vinkkaa, että laavut ja erätuvat ovat helppoja aloittelijoille ja niitä löytyy yleensä sopivin välimatkoin. Hän kertoo viettäneensä itse talviretkillä öitä niin kamiinateltassa, lumiluolassa kuin taivasallakin.

Vasemmalla kankainen laavu, oikealla teltassa oleva kamiina. Kuva: Taru Kyllönen

Talviretkeilyn aloittaminen

”Ehdottomasti kannattaa kokeilla!” on Lammelan kehotus talviretkeilystä kiinnostuneille. Hän kertoo, että kannattaa aloittaa turvallisesti lähimaastoista, joista pääsee helposti pois. Retkelle kannattaa Lammelan mukaan lähteä kokeilumielellä; ottaa etukäteen selvää asioista, aloittaa lyhyemmistä matkoista ja opetella varusteiden käyttöä. Ajan kanssa oppii, millaiset varusteet sopivat itselle.

”Toiset pärjäävät talvellakin melkein kesämakuupussilla, kun taas toiset tarvitsevat talvimakuupussin jo pikkupakkasilla”, Lammela kertoo.

Yksin ei Lammelan mukaan kannata koskaan lähteä retkelle, ja hän suosittelee kertomaan mahdollisimman monelle, minne on menossa. Retkellä voi sattua yllättäviä tilanteita, eikä aina välttämättä pysty itse soittamaan apua. Seuraa voi löytää esimerkiksi Facebook-ryhmistä, mutta Lammela suosittelee osallistumaan myös retkeilykursseille, joita järjestetään ympäri Suomen, sillä niistä löytää usein samanhenkisiä ihmisiä.

Oikean kokoiset puut helpottavat tulen pitämistä kamiinassa yöllä. Kuva: Heini Pesonen

Vinkkilista aloittelijalle:

  • Älä lähde retkelle yksin
  • Kerro muille, minne olet menossa
  • Varmista riittävän lämmin vaatetus
  • Valitse olosuhteisiin sopivat varusteet ja opettele käyttämään niitä oikein
  • Huolehdi, että ruokaa ja juomaa on tarpeeksi
  • Aloita lähimaastossa, josta pääsee helposti pois

Lähteet: Luontoon.fi: Talvella retkeily

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*