Taloudenhallintaan saa tukea ja ohjausta sosiaalineuvojalta

Nuorten maksuhäiriömerkintöjen määrä on taittunut pieneen laskuun.

Täysi-ikäisillä suomalaisilla on vuonna 2015 ennätysmäärä maksuhäiriömerkintöjä. Oulun kumppanuuskeskuksen Sonja-neuvontaan voi hakeutua, mikäli kokee tarvitsevansa taloudenjärjestelyyn apua. Ilman ajanvarausta kahdesti viikossa toimiva neuvonta auttaa taloudellisen tilanteen selvityksessä ja suunnittelussa, kuten myös muissa vaikeissa elämäntilanteissa.

Nuorten maksuhäiriömerkintöjen määrä on taittunut pieneen laskuun.

Oulun keskustassa sijaitsevan Kumppanuuskeskuksen aulaan saapuessa sisääntulijoita tervehtii ensimmäisenä tuoreen kahvin tuoksu. Järjestötalossa toimii kymmeniä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja hankkeita. Katutason olohuone on kaikille avoin tila, jossa voi kahvin nauttimisen lomassa lukea lehtiä tai käyttää vapaita tietokoneita. ”Näin hiljaisina aamuina toki miettii, voisiko Sonja-neuvonnasta tiedottaa enemmän” sosiaalineuvoja Terhi Kantanen pohtii. Hän on työskennellyt Kumppanuuskeskuksen sosiaalineuvojana noin kaksi vuotta.

Nuorten maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvoi vuonna 2012 Suomen asiakastiedon mukaan alueittain jopa yli 70 prosenttia. Tuolloin asiasta uutisoitiin runsaasti ja vuonna 2013 luotonmyöntöehtoja säädettiin laissa niin, että pienlainojen myöntäminen tiukentui huomattavasti. Vuonna 2015 tilanne näyttääkin nuorten osalta parantuneen, ja Suomen asiakastiedon Heinäkuussa julkaistun lehdistötiedotteen mukaan alle 25-vuotiaiden merkintöjen määrä pieneni 5 prosenttia edellisvuodesta.

”Edeltäjäni työskenteli toimessa kuutisen vuotta, ja hän koki nuorten talousongelmien lisääntyneen tuona aikana. Itse olen huomannut lähinnä vuodenaikoihin liittyvät vaihtelut, eniten apua tullaan hakemaan syksyisin” Kantanen linjaa ja arvelee syynä olevan esimerkiksi opintotukien kesätauon, ja kesän tuhlailujen kasaantumisen veloiksi.  ”Yleisesti nuorten talousongelmat aiheutuvat huolettomuudesta, kun ei täysin ymmärretä omaa varallisuutta ja ostellaan heräteostoksia ja menot kasvavat tuloja suuremmiksi. Myös peliongelmat ja mielenterveysongelmat johtavat usein taloudelliseen ahdinkoon.”

Vuonna 2013 voimaan astunut pienlainoja koskeva lakimuutos ei Kantasen mielestä ole velkaantumisriskissä olevan nuoren tilannetta juurikaan helpottanut. Pikavippejä ja kulutusluottoja myönnetään edelleen kevein perustein samalla kun nettishoppailusta on tullut arkipäivää. ”Kyllähän se suututtaa, kun näitä pikavippikierteitä näkee. Luotonantajien tulisi olla tiukempia lainojen myöntämisen suhteen.”

Nuoria aikuisia Kantanen neuvoo tekemään realistisen arvion omista tuloista ja pakollisista menoista kuukausittain, ja varmistamaan että tarvittaviin maksuihin riittää rahaa. ”Vuokra, sähkö ja ruoka ovat perustarpeita. Tämän lisäksi lääkkeet, puhelinlasku, ja muut elämäntilanteesta riippuvat pakolliset menot voi tarvittaessa kirjoittaa vaikka taulukkoon.” Mikäli rahat eivät tunnu riittävän, kannattaa hakeutua ohjaukseen. ”Ylijäävän rahan voi sitten kukin käyttää haluamallaan tavalla, kun pakolliset menot on hoidettu” Kantanen linjaa ja suosittelee mahdollisuuksien mukaan säästämään myös pienen pesämunan yllättävien menojen varalle.

Sonja-neuvonnassa asiakkaiden kanssa yhdessä tarkistetaan että he esimerkiksi saavat kaikki heille kuuluvat etuudet. Kumppanuuskeskus järjestää myös kaksi kertaa vuodessa Talous tasapainoon- suljetun tukiryhmän, jonka tapaamisissa opetellaan oman talouden hallintaa ja suunnittelua. Oulussa matalan kynnyksen taloudellista neuvontaa tarjotaan Sonja-neuvonnan lisäksi Byströmin talossa, sekä sosiaalitoimistossa. Myös diakonialaitoksella on omat sosiaalityöntekijänsä.

Lue lisää:

Kumppanuuskeskuksen internet-sivut

Asiakastieto.fi: Maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvu taittui, nuorten taloudenhallinnassa myönteistä kehitystä (Lehdistötiedote 7.7.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*