Sanavalmis yllätysvalinta

 

Saija Tarkki on saanut paljon positiivista palautetta työstään. Kuva: Nelli Salomäki

Saija Tarkki on ensimmäinen nainen, joka toimii jääkiekkoasiantuntijana Liigan eli Suomen korkeimman sarjatason televisiolähetyksissä.

Eikä siinä vielä kaikki. Hän on myös ensimmäinen asiantuntija kyseisissä lähetyksissä, jolla on aktiiviura edelleen käynnissä. Asiantuntijana Tarkin tehtäviin lukeutuu pelien kommentoinnin lisäksi osallistuminen studiolähetyksiin. Aivan uusia asioita kommentointi ja studiotyö eivät kuitenkaan 35-vuotiaalle Tarkille ole, sillä hän oli Eurosportilla ja TV5-kanavalla jääkiekkoasiantuntijan tehtävissä Pyeongchangin talviolympialaisissa.

Kun Liigan tv-oikeudet omistava Telia julkaisi asiantuntijoidensa nimet, uutisoitiin useassa mediassa todellisesta yllätysnimestä. Muissa lajeissa naisia on aiemminkin nähty televisiossa asiantuntijoina, esimerkiksi jalkapalloa kommentoiva Marianne Miettinen on tuttu kasvo lähetyksissä.

”Elämme jo vuodessa 2018 eikä enää pitäisi puhua sukupuolirooleista. Uskoisin sukupuoleni kuitenkin vaikuttaneen enemmän positiivisesti”, Vinkka Newsin haastattelema Tarkki pohtii.

Positiivinen vastaanotto

Yllätysnimenä pidetty nainen kertoo saaneensa todella positiivisen vastaanoton, kun asiantuntijat julkaistiin. Hän toteaa saaneensa paljon kannustavia viestejä niin tutuilta kuin vähän tuntemattomiltakin.

”Paljon tuli kysymyksiä myös medialta tiedotustilaisuudessa, mikä todella yllätti”, peliuraansa yhä jatkava Tarkki muistelee hymyillen.

Lähetysten alettua, hän kertoo saaneensa positiivista palautetta esimerkiksi selkeästä puheesta ja nätistä ulkonäöstä. Negatiivista palautetta kyseltäessä esiin nousevat kommentit sukupuolesta ja murteesta.

”En lue keskustelupalstoja, mutta Twitterissä olen törmännyt muutamiin kommentteihin. Siellä on ihmetelty, mitä naiset tekevät lähetyksissä ja kommentoitu murrettani hirveäksi. Kasvotusten ei ole kukaan uskaltanut vielä tulla tällaista sanomaan”, Tarkki naurahtaa.

Vancouverista olympiapronssiakin saalistanut kiekkoilija osaa ottaa palautetta vastaan eikä anna kritiikin häiritä.

Päällekkäisyyksistä haasteita

Paineita nainen ei työstä kuitenkaan ota, vaikka tiedostaakin, että häntä saatetaan seurata tarkemmin kuin muita asiantuntijoita.

”Olen sinut itseni kanssa ja tiedän mihin olen ryhtynyt”, Oulun Kärpissä kiekkoileva Tarkki painottaa.

Paineiden sijaan haasteita kuitenkin riittää. Haastavaksi hänelle on osoittautunut koko Liigan yleinen seuraaminen. Oman joukkueen pelit ja harjoitukset sattuvat usein päällekkäin miesten pelien kanssa, mutta silti pitäisi tietää pelien tapahtumista. Kehityskohteekseen Tarkki nostaa ”niin ku”-sanonnan, jonka käyttöä pitäisi vähentää sekä tietomäärän miespelaajista.

Liigan yleinen seuraaminen on osoittautunut haastavaksi edelleen kiekkoilevalle Tarkille. Kuva: Nelli Salomäki

Neljissä olympialaisissa Suomea edustanut perheenäiti näkee vahvuudekseen oman pelikokemuksen tuoman kyvyn lukea peliä.

”Myös luonnollisuus, iloisuus ja sanavalmius lukeutuvat vahvuuksiini”, kiireistä arkea pyörittävä Tarkki listaa.

Hän kokee myös varmuuden kameran edessä lisääntyneen studiolähetysten myötä ja uskoo kehitystä tapahtuvan myös jatkossa.

Tulevaisuuden näkymät

Työnsä parhaiksi puoliksi nainen lukee mahtavan työtiimin sekä mahdollisuuden päästä kokemaan uusia juttuja ja kehittämään itseään. Työstään nauttiva Tarkki myöntääkin ottavansa ilomielin vastaan myös muita tämänlaisia pestejä, jos niitä tarjotaan.

”Tämä kausi vedetään ja katsotaan, mitä sitten tapahtuu”, asiantuntijatehtävien lisäksi kokopäivätöitä tekevä nainen myhäilee.

Uran lopettamisen jälkeen Tarkilla on varmasti myös enemmän aikaa paneutua pelien seuraamiseen, vaikka arjesta tuskin mitään rauhallista silloinkaan tulee. Tarkilla on nimittäin miehensä, entisen ammattimaalivahdin kanssa kaksi lasta, työ ja lisäksi hän opiskelee ylemmässä ammattikorkeakoulussa liikunta-alan kehittämistä ja johtamista.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*