Sähköenergian hinta nousi eniten vähän sähköä käyttävillä kotitalouksilla

Toipuminen pandemiasta ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostivat sähköenergian hintoja. Kuva: Pixabay.com

Vähän sähköä käyttävät kotitaloudet maksoivat sähköenergiasta noin 50–60 prosenttia enemmän vuonna 2022 kuin vuonna 2021. Kaukolämmitteisessä kerrostaloyksiössä asuva henkilö maksoi 12,66–15,17 senttiä yhtä kilowattituntia kohden tänä vuonna kun hän vuonna 2021 maksoi noin 6,33–7,58 senttiä. Omakotitaloa sähköllä lämmittävien sähkön hinta puolestaan oli 8,54 senttiä yhtä kilowattituntia kohden vuonna 2022, joka on 40 prosenttia enemmän viime vuoteen verrattuna Tilastokeskus kertoo.

Syy vähän sähköä käyttävien kotitalouksien tuplaantuneelle sähkön hinnan nousulle löytyy Tilastokeskuksen yliaktuaari Virve Rouhiaisen mukaan täysin sähkösopimusten tyypistä.

”Kuluttajan sähkösopimusmarkkinoilla on olemassa kolme erilaista sähkösopimustyyppiä. Yksi niistä on suosittu kiinteähintainen ja määräaikainen sähkösopimus. Tämän tyyppisiä sähkösopimuksia on eniten paljon sähköä käyttävillä ja siten isoja sähkölaskuja saavilla kotitalouksilla”, Rouhianen kommentoi.

”Kyseiset sopimukset ovat myös kilpailutettuja, sillä tällaisen sopimuksen haluavaa kotitaloutta kiinnostaa erityisesti sähkön hinta ja sen lopullisen sähkölaskun suuruus. Kilpailutus tuo kuluttajalle mahdollisimman edullisen sähkösopimuksen”, Rouhiainen jatkaa.

”Kilpailutettu kiinteähintainen ja määräaikainen sähkösopimus takaa kuluttajalle edullisen sähkön hinnan seuraavaksi vuodeksi tai kahdeksi.”

Vähän sähköä käyttävillä kotitalouksilla tarkoitetaan kotitalouksia, jotka käyttävät noin 1 000 kilowattituntia sähköenergiaa yhden vuoden aikana. Esimerkiksi kaukolämmöllä lämmitetyssä kerrostaloyksiössä asuva henkilö on tällainen talous, kun taas omakotitaloa sähköllä lämmittävä neljän asukkaan kotitalous käyttää vuoden aikana noin 18 000 kilowattituntia, Vattenfallin energianeuvontasivusto selventää.

Maailman tapahtumat vaikuttavat tukkusähkön hintaan ja sitä kautta kuluttajille myytävän sähkön hintaan

Kuluttajahintoihin vaikuttavat monet eri seikat, etenkin tukkusähkön hinnan nousu. Tilastokeskuksen mukaan tukkusähkön hinnan nousu näkyy kuitenkin viiveellä sähköenergian kuluttajahinnoissa. Erityisesti maakaasun hinta on nostanut tukkusähkön hintaa, sillä pörssissä sähkön hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan eli maakaasun mukaan.

Maakaasun hinta nousi kesällä 2021 koronaviruspandemian jälkeen maakaasun kysynnän lisääntyessä. Helmikuussa 2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja, saman vuoden toukokuussa suljettiin maakaasuhanat Suomen itärajalla. Nämä tapahtumat nostivat maakaasun hintoja ja epävarmuutta sen riittävyydestä etenkin talven yli. Vuonna 2021 maakaasun veroton hinta sen suurille käyttäjille oli 40 e/MWh. Vuonna 2022 se on 138 e/MWh, Tilastokeskus täsmentää.

Lähde:
Pandemiasta toipuminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtivat energiahyödykkeiden hinnat jyrkkään nousuun

Kodin sähkönkulutus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*