Roller Derby sitoo persoonat joukkueeksi

Riverdale Rollers harjoittelee Ylivieskassa. Kuva: Sirkku Tuomisto

Kymmenen vuotta sitten Suomeen rantautunut Roller Derby sitoo yhteen monenlaisia ihmisiä. Lajin monipuolisuus, mahdollisuudet kehittyä nopeasti ja suvaitsevaisuus yhdistävät erilaiset persoonat joukkueeksi.

”Lajin aloittamiseen ei tarvita urheilutaustaa, vaan kelpaat mukaan sellaisena kuin olet”, Roller Derbyä kolme vuotta harrastaneet Petra Junno ja Mirjami Sandvik kertovat.

He pelaavat Jokilaaksojen rullaajat ry:n alla toimivassa naisten joukkueessa Riverdale Rollersissa. Yhdistyksellä on myös juniorjoukkue, Rainbow Unicorn Rollers, joka toimii uusien pelaajien kasvattajana.

”Parastahan tässä on tämä joukkue. On mukavaa onnistua yhdessä”, Junno toteaa.

Samaa mieltä on myös Sandvik, yhdessä onnistutaan ja häviön hetkellä toisia tuetaan. Yhteisöllisyys on läsnä harjoituksissa ja peleissä, mutta myös lajin ulkopuolella. Osasta joukkueen jäsenistä on tullut hyviä ystäviä, joita tavataan muulloinkin.

”On kiehtovaa, miten intohimo samaan lajiin sitoo yhteen niin erilaisia ihmisiä”, Sandvik miettii.

Vauhdikkuus ja kehitysmahdollisuudet kiehtovat

Naiset painottavat, että mukaan voi tulla on sitten nuori tai vanha, kropaltaan millainen tahansa tai on sitten urheilutaustaa tai ei. Suurin osa tämän hetken pelaajista onkin aloittanut harrastuksensa aikuisena. Osa pelaajista luottaa nopeuteen, toiset pelinlukutaitoon, ja osalla on fyysistä voimaa.

Lajin säännöt ja erilaisuus moniin muihin lajeihin verrattuna tuovat haasteita harrastajille. Junnon mielestä lajin vauhdikkuus ja monipuolisuus lisäävät motivaatiota harjoitella.

”Tässä voi kehittyä isoin harppauksin ja pelaavaan joukkueeseen voi päästä vaikkei kaikkia hienouksia vielä osaisikaan”, Sandvik täsmentää.

Petra Junno ja pelin parhaan jammerin kunniakirja. Kuva: Petra Junno.

Nuori laji kaipaa näkyvyyttä

Roller Derby on suurimmalle osalle vielä uusi laji, josta ei paljon tiedetä. Laji on myös selkeästi enemmän naisten kuin miesten laji, vaikka Suomesta löytyy muutama miesten joukkuekin. Naisten harrastamiin, fyysisyyttä vaativiin lajeihin, on usein liitetty monenlaisia ennakkoluuloja.

Junno ja Sandvik myöntävät, että tällaisia varmasti on, mutta heille asti ne eivät ole ainakaan vielä näkyneet.

”Yleensä ihmiset luulevat, että tässä käytetään jotain pelivälinettä kuten mailaa tai palloa”, Junno naurahtaa.

Sandvik on törmännyt samaan harhaluuloon, mutta toteaa sen johtuvan enimmäkseen siitä, että lajista ei tiedetä vielä tarpeeksi. Se on suurelle yleisölle tuntematon. Sandvik on törmännyt myös oletukseen, että Roller Derby on enemmänkin show’ta kuin urheilua.

Junnon mielestä laji saisi enemmän näkyä valtamediassa. Viime keväänä YLE näytti lajin SM-finaalin, mikä oli hänen mielestään urheiluteko. Sandvik taasen painottaa juniorityöhön panostamista, jotta lapsetkin pääsevät mukaan tähän erilaiseen ja vauhdikkaaseen lajiin, jolloin tieto kulkeutuu myös vanhemmille.

 


 

Mikä ihmeen Roller derby?

Roller Derby on joukkuelaji, jota pelataan quad-luistimilla, yleensä tasaisella flat track -radalla. Mukana on kaksi joukkuetta, joilla kummallakin on radalla kerrallaan viisi pelaajaa. Yksi pelaajista toimii pisteiden tekijänä eli jammerina. Häntä kentällä avustamassa ovat blokkerit, joiden tehtävänä on puolustaa omia pisteitä sekä auttaa jammeria tekemään lisäpisteitä.

Radalla blokkerit muodostavat pakan, ja jammerin tehtävä on päästä vastustajan pakan lävitse. Pisteitä alkaa kertyä, kun jammeri ohittaa vastapuolen pakan toisen kerran. Pakka puolustaa vastapuolen jammeria vastaan vartalolla estäen, blokkaamalla, tai taklaamalla. Jokainen pelaaja edustaa pistettä, joten vastustajan jammeri pyritään pitämään mahdollisimman kauan oman lantion takana. Ottelu koostuu kahdesta puolituntisesta erästä, joissa pelataan maksimissaan kahden minuutin mittaisia jameja.

Ottelua valvoo seitsemän tuomaria, jotka antavat rikkeistä 30 sekunnin jäähyjä. Jäähyjä voi saada esimerkiksi ohittamisesta radan ulkopuolelta, selkään ja päähän taklaamisesta tai kampittamisesta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*