Resursseja turhaan käyttävät sovellukset lyhentävät älylaitteiden käyttöaikaa

Akkuteknologian kehitys ei ole samassa vaiheessa komponentti- ja ohjelmistokehityksen kanssa. Kuva: pixabay.com

Älylaitteiden käyttöä rajoittaa akunkesto. Se johtuu siitä, että akkuteknologia ei ole samassa vaiheessa ohjelmisto- ja komponenttikehityksen kanssa. Tämän takia on kehitetty ja kehitetään energiatehokkaampia komponentteja ja ohjelmistoja.

Älylaitteiden virrankulutusta säätelevät käyttöjärjestelmä sekä sovellukset

Vaikka komponentit kuluttavat virtaa, ohjelmat ohjaavat virrankulutusta. Tämän takia ohjelmien energiatehokkuuden maksimointi on tärkeää.

Esimerkiksi oululaisessa Mekiwi Oy:ssä kehitystyöstä käytetään noin 5–10 % virrankulutuksen vähentämiseen optimoimalla ohjelmakoodia. ”Sovelluksien testauksessa otetaan virrankulutus huomioon. Tavoite on 10 % tunnin aikana”, Kimmo Halonen kertoo.

Toinen tapa, jolla sovellusten virrankulutusta vähennetään, on laskemalla näytön päivitystaajuutta. Päivitystaajuus määrää montako kertaa sekunnissa esimerkiksi näytön pikseli vaihtaa väriä.

Oletuksena älylaitteet on suunniteltu pysyvän lepotilassa. Jos laitteeseen ei koske, näyttö himmenee, sammuu ja lopulta prosessori sekä muut komponentit menevät lepotilaan. Tällä tavalla akku ei tyhjene nopeasti, koska suuret värinäytöt, tehokkaat prosessorit sekä sensorit kuluttavat paljon virtaa.

Laitteiden käyttöjärjestelmät pitävät pääasiassa huolen laitteiden virrankulutuksesta laittamalla komponentteja, esimerkiksi prosessorin tai 3G-radion, odotustilaan, jolloin niiden virrankulutukset ovat hyvin pieniä. Tässä lepotilassa akun varaus voi riittää päiviä ilman latausta.

Älylaitteen virrankulutusta säätelevät ohjelmat. Kuva: unsplash.com

Sovellukset käyttävät laitteen komponentteja tarpeettomasti

Tarpeettomasti virtaa kuluttavat sovellukset käynnistyvät, kun laite laitetaan päälle, tai ne eivät mene lepotilaan, kun käyttäjä ei enää käytä niitä. Varaus voi tippua rajusti, jos sovellus käyttää paljon virtaa kuluttavia toimintoja. Näitä ovat GPS, kamera ja erilaiset muut sensorit, tai sovellus ei käytön jälkeen ota niitä pois käytöstä. Merkittävä vaikutus akunkestoon on sillä, jos sovellus estää käyttöjärjestelmää laittamasta älylaitetta lepotilaan tai herättää sitä lepotilasta.

Tarpeettomien sovellusten sulkeminen

Niin kutsuttua kotinäppäintä painaessa sovellukset vaikuttavat sulkeutuvan, mutta ne jäävät taustalle odottamaan, ja käynnistyvät nopeasti käyttäjän valitessa sen uudelleen jatkaakseen kesken jäänyttä tehtävää.

Varmin tapa Android-laitteessa on sulkea applikaatio sovellus-asetusten kautta valitsemalla sovellus ja painamalla lopeta (force stop). Tämä sulkee sovelluksen täysin, eikä se käynnisty, ellei sitä käynnistä uudelleen.

Apple iPhonessa taustalla olevat sovellukset saa näkyville painamalla ”kotinäppäintä”  kaksi kertaa ja niiden sulkeminen onnistuu vetämällä sovellus ylös.

Lähteet:

Categorization and Detection of Energy Bugs and Application Tail Energy Bugs in Smartphones, Abbasi, Abdul Muqtadir

Apple support

Share
Tietoa Antti Tauriainen 9 Articles
Toimittaja, valo- ja videokuvaaja | Kiinnostuksen kohteina mm. video- ja valokuvaus, editointi, elokuvat, musiikki, ihmisyys, teknologia, ekologisuus ja kestävä kehitys

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*