Posti menossa lakkoon – vaikutus Pohjois-Suomen jakeluun epäselvä

Postin työnseisaus vaikuttanee postinjakeluun koko maassa

 

Postin työnseisaus vaikuttanee postinjakeluun koko maassa
Postin työnseisaus vaikuttanee postinjakeluun koko maassa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on jättänyt lakkovaroituksen. Lakkoon osallistuu yli 4000 työntekijää.

PAU ilmoitti eilen käynnistävänsä laajat työtaistelutoimet, mikäli työehtosopimusneuvottelut eivät tuota tulosta. Lakko toteutetaan 19.11.–21.11. välisenä aikana ja koskee pääasiassa pääkaupunkiseudun postiliikennettä.

Posti kertoo, että se pyrkii minimoimaan lakosta aiheutuvat haitat.

”Varaudumme lakkoon poikkeusjärjestelyillä, jotta asiakkaille luvatut palvelut pystytään varmistamaan mahdollisimman hyvin. Olemme valmistautuneet käyttämään myös väliaikaista ja täydentävää työvoimaa sekä alihankintaa. Paikallisia ja ajoittaisia häiriöitä arvioidaan kuitenkin syntyvän”, Postin Ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja sanoo Postin tiedotteessa.

Ainasoja kertoo STT:lle, että lakolla on vaikutusta koko valtakuntaan, koska Helsingin postikeskus on keskeinen osa jakeluverkostoa. Kokonaan postin ei kuitenkaan pitäisi lakata kulkemasta.

”Totaalitilttiä ei synny”, Ainasoja ennakoi.

PAU vastustaa vuokratyövoiman käyttöä

Kuluneen viikon aikana postin työntekijät ovat järjestäneet lukuisia ulosmarsseja. Mielenilmaisut johtuvat Postin ratkaisusta käyttää vuokratyövoimaa. PAU kielsi jäseniltään vuokratyöntekijöiden perehdyttämisen, johon Posti reagoi lähettämällä kieltäytyjät kotiin. Tämä johti ulosmarsseihin ympäri maata.

Posti tuomitsee laittomat ulosmarssit ja huomauttaa, että vuokratyövoiman käyttö on sekä täysin laillista että palvelualoilla varsin yleistä.

”Henkilöstövuokrausta on käytetty jo pitkään Postissa varastopuolella. Kuljetuksissa Postilla on noin 800 suomalaista alihankkijaa. Yhteensä noin seitsemän prosenttia Postin työvoimasta on ulkoista työvoimaa”, tuotannon johtaja Yrjö Eskola sanoo Postin tiedotteessa.

Tämän viikon mielenilmaisut ovat vaikuttaneet jakeluun laajasti. ”Laittomien työtaisteluiden aikana kertynyt postisuma puretaan loppuviikon aikana”, Posti kertoo.

Työtaistelutoimet saivat alkunsa, kun työehtosopimuksen voimassaolo päättyi viikko sitten. Neuvotteluja on jatkettu tällä viikolla, mutta ratkaisua ei ole löytynyt. Posti on esittänyt huomattavia leikkauksia muun muassa vuorotyö- ja viikonloppulisiin.

Vinkka ei tavoittanut Postin edustajia kommentoimaan lakon mahdollisista vaikutuksista Pohjois-Suomen postinjakeluun.

Lue lisää:

IL: Posti aloittaa lakon – koskee yli 4000 työntekijää (5.11.2015)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*