Poikkeusolojen selviytymiskeinot löytyvät läheltä

Kuntoilupuistossa on helppo pitää turvavälit. Kuva: Saana Tuisku

Jo yli vuoden kestänyt koronapandemia on muuttanut tavallista arkeamme. Poikkeusolojen keskellä eläminen on saanut ymmärtämään itsestäänselvienkin asioiden tärkeyden. Kysyimme sosiaalisen median välityksellä, mikä on auttanut ihmisiä jaksamaan.

Vastauksia kertyi yhteensä 70 ja niissä korostui eniten liikkumisen ja läheisten tärkeys. Useasti mainittiin myös musiikki ja muu viihde, kuten eri suoratoistopalvelujen käyttäminen. Vaikka kyseiset asiat ovat voineet olla mukana arjessa ennenkin, niin poikkeusolot ovat lisänneet niiden arvostusta. 

Uudet harrastukset ovat tuoneet uutta tekemistä. Innostusta on herättänyt vastausten perusteella muun muassa kokkaaminen, taide ja astrologia. Uudet ruokalajit ovat tuoneet piristystä vanhoihin tottumuksiin. Itsensä hemmotteleminen on näkynyt myös paikallisten hyvinvointipalveluiden hyödyntämisenä. 

Piirtäminen on helppo harrastus aloittaa. Kuva: Saana Tuisku

Liikunta-alan yrittäjä, fysioterapeutti ja ryhmäliikuntaohjaaja Johanna Ojala-Kinnunen on nähnyt korona-aikana liikunnan roolin kasvaneen monen asiakkaan arjessa entisestään.

”On tullut paljon kommentteja siitä, kuinka liikkuminen pitää yllä hyvää virettä arjessa”, kertoo Ojala-Kinnunen.

Rajoitusten myötä asiakkaiden määrä kuntokeskuksissa on selkeästi vähentynyt, mutta Oulussa ollaan oltu hyvässä asemassa siinä, että salit ovat saaneet olla auki koko ajan. Ojala-Kinnunen ohjaa tällä hetkellä ryhmäliikuntaa Oulun keskustan Beauty Centerillä ja Heinäpään Hukassa. Vuolle Opiston jumpat jäivät koronan myötä tauolle kokonaan.

”Tiukimpien rajoitusten aikaan ryhmäliikuntatunnilla sai olla vain yhdeksän asiakasta ohjaajan lisäksi”, Ojala-Kinnunen jatkaa.

Moni vastaajista ulkoilee nykyään enemmän. Kuva: Maaria Tuisku

Koronan myötä useat kuntokeskukset ja yrittäjät ovat ottaneet tekniikan haltuun ja alkaneet tarjoamaan etäjumppia netin välityksellä. Riskiryhmäläiset ja etätöitä vaikkapa mökiltä tekevät ovat olleet hyvillään.

”Ilman mahdollisuutta etäjumppaan usea asiakas olisi varmasti irtisanonut sopimuksensa.”

Etäjumppien myötä on tavoitettu myös uusia asiakkaita, sillä markkinat ovat samalla avautuneet valtakunnallisesti. Nyt jokaisella on mahdollisuus hikoilla tunnilla, joka striimataan vaikkapa toiselta puolelta Suomea.

”Etäyhteyksien hyödyntäminen on tullut varmasti jäädäkseen, oli pandemiatilanne tulevaisuudessa mikä tahansa”, Ojala-Kinnunen summaa.

Moni tuntuu tykästyneen kotona tai mökillä etänä jumppaamiseen. Salille siirtymiseen käytetty aika säästyy muulle tekemiselle ja arjen suunnittelu saattaa näin helpottua monella.

Karvaiset koronakaverit 

Läheisten ihmisten lisäksi oma lemmikki on ollut seurana monelle. Arkirytmin ylläpito on helppoa koiran kanssa ja kissan läsnäolo rauhoittaa. Myös lemmikki nauttii, kun omistaja on kotona enemmän. 

Vastaajien lemmikkejä.

Tiina Meriläiselle oma koira on ollut etenkin viimeisen vuoden aikana korvaamaton voimavara. Kohta 3-vuotias gordoninsetteri Nita on pakottanut liikkeelle silloinkin, kun jatkuva etäily ja pitkät päivät kotona ovat laittaneet mielen matalaksi. 

”Nita on tuonut paljon lohtua varsinkin silloin, kun ystävien näkemisen on joutunut jättämään vähemmälle”, Meriläinen kertoo. 

Meriläinen on iloinen siitä, että korona-aikana yhteistä aikaa koiran ja muunkin perheen kanssa on ollut paljon enemmän. 

”Yhdessä ulkoilu on auttanut minua pysymään järjissäni. On kivaa, että päivän etäopiskelujen jälkeen on ollut tavallaan pakko lähteä ulos, vaikka joskus olisikin halunnut vain maata sohvalla.” 

Lisääntynyt yhteinen aika sai Meriläisen kokeilemaan koiransa kanssa jopa uutta harrastusta. Viime talvena he kokeilivat ensimmäistä kertaa yhdessä hiihtämistä. 

”Oli kivaa kokeilla jotakin uutta, vaikka se vaatiikin vielä harjoitusta”, hän naurahtaa. 

Vastaajien lemmikkejä.

Enemmän omaa aikaa 

Moni kaipaa jo paluuta normaaliin arkeen, mutta joillekin poikkeusolot ja niiden tuoma etäily on ollut pelastus itsessään. Esimerkiksi kotoa käsin tapahtuva opiskelu on ollut monille miellyttävämpi vaihtoehto. Työskentelyä on voinut hoitaa vaikkapa mökiltä käsin. 

Mahdollisuus käydä paljon ulkona, etäkoulu mahdollisti itselleni telttailut ja pidemmät retkeilyt.

– Jodel-vastaaja

Etäopiskelu ja arjen rauhallisuus. Rakastan niitä!

– Jodel-vastaaja

Vaikka vuoden sisään onkin korostettu paljon sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen tärkeyttä, vastauksista tulee ilmi myös omaan itseensä keskittyminen. Yksi vastaajista kertoi tarvitsevansa muutaman tunnin päivässä aikaa erossa kaikesta sosiaalisesta kanssakäymisestä esimerkiksi hyvän kirjan tai dokumentin parissa. 

Etäily on melko varmasti tullut yhteiskuntaamme jossain määrin jäädäkseen. Tarkoitti se sitten etäjoogaa tai läheisten tapaamista videopuhelun kautta.  

Työryhmä: Saana Tuisku, Johanna Mattola, Helena Petäjäkangas ja Essi Markkula.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*