Pitkäaikaisella istumisella on negatiivisia terveysvaikutuksia

Istumisen määrä on lisääntynyt nuorison keskuudessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kuva: Topias Setälä

Pitkäaikainen istuminen ja paikallaan olo heikentää aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, kertoo THL:n erikoistutkija Jouni Lahti. Pitkäjaksoinen paikallaan olo on myös yhteydessä aineenvaihdunnan sairauksiin, esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen sekä valtimosairauksiin. Pitkäaikaisesta istumisesta voi myös aiheutua selkä-, niska- sekä hartiavaivoja.

Terveysliikuntaa tutkivan UKK-instituutin mukaan yli yhdeksän tunnin päivittäinen istuminen on yhteydessä unen riittämättömyyteen sekä liikalihavuuteen. Paikallaan istuminen kuormittaa etenkin alaselkää sekä haurastuttaa luustoa UKK-instituutin verkkosivujen mukaan.

THL:n erikoistutkija Jouni Lahti kuitenkin muistuttaa, että lyhytaikaisesta istumisesta ei ole terveyshaittoja, vaan yleisesti pitkäaikainen paikallaan oleminen on terveydelle haitallista. Esimerkiksi töissä, jossa joutuu seisomaan pitkiä jaksoja yhtenäisesti, kannattaa välillä pitää istumistaukoja.

Lahden mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana istumisen määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia aikuisilla, mutta istuminen on lisääntynyt lasten ja nuorten keskuudessa. Pidemmällä aikavälillä istuminen on yleistynyt, kun työ on muuttunut passiivisemmaksi ja arkiliikunta on vähentynyt. 

Miten taistella istumista vastaan?

Istumista kannattaisi Lahden mukaan tauottaa jopa puolen tunnin välein. Pienestäkin tauosta on hyötyä. Paras tapa tauottaa istumista olisi miniliikuntasessiot. Myös käveleminen on parempi tapa tauottaa istumista kuin seisominen. Arkiliikunnastakin voi saada hyötyä vaivoihin.

”Vapaa-ajan liikunnalla pystyy jossain määrin kompensoimaan runsaan istumisen määrää, mutta ei täysin”, Lahti lisää.

Jos tauottaminen on mahdotonta, istumisasennoillakin voi vähentää vaivojaan. Tietynlaiset asennot ja tuolit voivat helpottaa vaivoja. Esimerkiksi keskivartaloa aktivoivat tuolit voivat sopia selkävaivaisille sekä ehkäistä selkävaivoja. Lahti kuitenkin muistuttaa, että istumisasennon vaihtelu ja istumisen tauottaminen ovat isommassa roolissa.

Lähteet:

UKK-Instituutti: Paikallaanolon terveysvaikutukset

UKK-Instituutti: Suositukset istumisen vähentämiseen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*