Partio-lehti eroaa Julkisen Sanan Neuvostosta – ei enää vastuullista journalismia?

Partio-lehteä on julkaistu vuodesta 1941 lähtien. (Kuva: Partio-lehti 3/2020)

Suomen suurimman nuorisojärjestön sisällä alkoi tapahtua, kun Suomen Partiolaisten hallitus ilmoitti 7.9. julkaisemassaan tiedotteessa lopettavansa Partio-lehden paperisen julkaisun vuonna 2022 ja luopuvansa Julkisen sanan neuvosten jäsenyydestä vuoden 2021 alussa. Jälkimmäinen tarkoittaisi luopumista ”Vastuullista journalismia” -merkistä, mikä kertoo julkaisijan sitoutuneen noudattamaan Journalistin ohjeita.

Kohulta ei voitu välttyä

Partiolaiset eivät olleet mielissään päätöksestä. Vuoden alussa aloittanut Partio-lehden päätoimittajakaksikko Susanna Koivisto ja Laura Kanerva erosi pesteistään välittömästi päätöksen jälkijunassa. Vielä samana päivänä tehtiin partiolaisaloite päätöksen uudelleenkäsittelystä, joka keräsi laajasti kannatusta. Aiheesta tehtiin satoja voimakkaasti sanoitettuja Facebook-postauksia kuluvien päivien aikana. Päätös sai myös valtamediassa paljon näkyvyyttä.

Partion verkkosivuilla julkaistiin 11.9. uusi tiedote, jossa Suomen Partiolaisten hallitus pahoitteli, että ”uutinen oli tahattomasti epäselvä lehden journalistisuuden osalta”. Partioaloitteen voimin päätös meni sittemmin järjestön hallituksen uudelleenkäsittelyyn 28.9., mutta hallitus ei muuttanut päätöstään.

Partion nettisivuilta löytyy muistutus Partio-lehden sitoutumisesta JSN:n sääntöihin. Pian tähän tulee muutos. (Kuva: partio.fi)

Miten tähän päädyttiin?

Koiviston mukaan keskustelu Partio-lehden muutoksesta aloitettiin jo viime vuoden lopulla. Päätoimittajat kokoontuivat marraskuussa 2019 esimiestensä Satu Salo-Jouppilan ja Marianna Sainion kanssa keskustelemaan lehteen liittyvistä asioista. Täällä päätoimitus sai ensi kertaa kuulla hallituksen halusta lisätä lehteen hallituksen nimittämän kolmannen päätoimittajan, joka tekisi päätökset lehden journalistisesta sisällöstä.

”Suututtiin tästä aika paljon. Rekrytointivaiheessa tästä ei mainittu mitään, eikä meidän mielipiteitämme kysytty. Journalistisen lehden päätökset tehdään lehden sisällä”, Koivisto muistelee.

”Sanottiin, että se ei käy”

Joulukuussa Koivisto oli keskustellut lehden tilanteesta Julkisen Sanan Neuvoston kanssa, joka oli tarjonnut apua lehden ja hallituksen välisen yhteistyön kehittämiseen. Suomen Partiolaisten hallitus kuitenkin kieltäytyi.

Päätoimitus tapasi seuraavan kerran esimiestensä kanssa helmikuussa, jolloin keskustelu JSN:n jäsenyydestä ja printtilehdestä luopumisesta tuli ensimmäistä kertaa esille.

”Yritettiin selittää, miten tärkeää JSN:n jäsenyys oli”, Koivisto kertoi.

”En ollut aiemmin ollut tietoinen, että partiossa oltiin tyytymättömiä JSN:n sääntöihin.”

Kokouksessa onnistuttiin työstämään Partio-lehdelle linjapaperi ja perustamaan ohjausryhmä, joka kokoutuisi aina lehden suunnitteluvaiheessa. Näin hallitus saisi sanoa ajatuksensa, ja päätoimitus pitäisi valtansa.

”[Esimiehet] toimittivat SP:n hallitukselle Partio-lehden ehdotukset. Näiden pohjalta hallituksen piti tehdä päätös, mutta päätöksentekoa lykättiin, jotta hallitus voisi perehtyä asiaan kunnolla.”

Syyskuussa Koivisto sai lopulta kuulla hallituksen päätöksestä erota Julkisen Sanan Neuvostosta ja lopettaa Partio-lehden paperijulkaisu.

”Me ei haluta olla tekemässä lehteä, jos se ei ole journalistinen julkaisu”, Koivisto toteaa. ”[Partiolaisten reaktiot] kertovat siitä, kuinka paljon päätöksellä oli merkitystä.”

Vastaisuudessa vaikeista aiheista puhuminen voi jäädä vähemmälle Partio-lehdessä. (Kuva: Partio-lehti 3/2020)

Ristiriita partion kanssa

”JSN:ään kuuluminen on tärkeää, koska partio kasvattaa yhteiskunnallisesti valveutuneita nuoria. Yksi nykypäivän taitoja on medialukutaito. Se että partiolehti olisi journalistinen lehti ja sitä pystyisi lukea kuin mitä tahansa mediaa, kehittää medialukutaitoa”, Koivisto perustelee.

Partion arvopohjassa ei hänen mielestään kuitenkaan ole mitään suoraa ristiriitaa tämän päätöksen kanssa.

”Jos partiolehti ei ikinä olisi ollut JSN:n jäsen, tämä ei olisi ongelma. Mutta nyt kun JSN:n jäsenyydestä luovutaan, se on huolestuttavaa.”

Koivistoa huolestuttaa, että lehdessä voi vastaisuudessa olla vähemmän kriittisiä aiheita.

”Hallitus ei välttämättä enää halua keskustelua vaikeista aiheista. Jos näistä aiheista ei keskustella lehdessä, niistä keskustellaan muualla tai mahdollisesti ei ollenkaan.”

Lähteet:
Partion jäsenviestintää kehitetään
Suomen Partiolaisten hallitus pahoittelee Partio-lehteä koskevien päätösten prosessia ja viestintää

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*