Oulun yliopisto mukana kehittämässä uutta mittaus- ja laskentateknologiaa

Kosmisen säteilyn synnyttämiin myoneihin perustuvaa mittaus- ja laskentateknologia on lähtöisin Oulun Yliopistosta. Kuva: Kalle-Kari Leppäjärvi

Oulun yliopistossa on kehitetty kosmisen säteilyn synnyttämiin myoneihin eli alkeishiukkasiin perustuvaa mittaus- ja laskentateknologiaa, joka soveltuu esimerkiksi geologisiin maa- ja kallioperätutkimuksiin. Kokeellinen kehitystyö käynnistettiin Pyhäsalmen kaivoksessa tiedotteessa kerrotaan.

Tämän tutkimustyön pohjalta perustettu Muon Solutions Oy on kutsuttu amerikkalais-brittiläis-japanilaiseen yhteistyöprojektiin, jossa on tavoitteena kehittää veden ja maan alla toimiva langaton paikannusjärjestelmä.  

Muon Solutions yhtiön toimitusjohtaja Marko Holma kertoo, että yritys kutsuttiin hankkeeseen mukaan Tokion yliopiston toimesta.  

”Meidän tehtävänä hankkeessa tulee olemaan vedenalaisten kenttäkokeiden suorittaminen arktisessa ympäristössä Nämä kenttäkokeet pyritään toteuttamaan vuoden 2022 aikana Suomen Lapin alueella.”

Vielä ei ole löytynyt sellaista järjestelmää, jonka avulla olisi kyetty navigoimaan sekä veden että maan alla yhdellä ainoalla menetelmällä. Holma kertookin, että uusi vedenalainen paikannusjärjestelmä perustuu myonigrafiaan, joka on uusi kiinteän aineen kuvantamismenetelmä.

”Myonigrafiassa lasketaan avaruudesta tulevien myonihiukkasten kulkua eri tiheyksisten materiaalien ja ainesten läpi. Mitä harvempaa ainesta kohde on, sitä enemmän myoneja selviää sen läpi.”

Holma kuitenkin muistuttaa, että tällä hetkellä kehitettävänä oleva uusi menetelmä ei itsessään ole myonigrafiaa, koska siinä ei pyritä kuvan tekemiseen.

Tulevaisuudessa hyötyä sukeltajille

Holman mukaan järjestelmästä saadaan hyötyä vedenalaiseen paikantamiseen.

”Erityistä apua tästä järjestelmästä voisi olla laitesukeltamista harrastaville ja ammattilaisille kun halutaan sukeltaa esimerkiksi vanhoihin louhoksiin tai tunnettuihin sukelluskohteisiin.”

Holma kertoo, että käytännössä paikannusjärjestelmä tulisi toimimaan vedenpinnan yläpuolella olevan myonilähettimen avulla ja sukeltajalla tulisi olemaan mukanaan toinen laite, josta hän pystyisi havaitsemaan myonien liikeradan.

Langatonta myonimetristä paikannusjärjestelmää kehittävää hanketta (Wireless Muometric Muon Positioning System) rahoittaa Yhdysvaltain laivaston tutkimusvirasto (US Office for Naval Researsch Global). Hankeessa on mukan alan yrityksiä ja tutkimuslaitoksia Japanista, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta.

STT: Suomalaiset mukana kehittämässä uutta vedenalaista paikannusjärjestelmää

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*