Oululaista biokaasua tankkaamassa

Pirkko Ylkänen-Heinonen ja Marko Heinonen tankkaamassa biokaasua. Kuva: Suvi Rissanen

Äkkiä katsoen kaikki näyttää Oulun Ruskossa samanlaiselta kuin millä tahansa bensa-asemalla.

”Miten päin tämä vipu pitikään laittaa, osaatko neuvoa?”

Hetken pähkäilyn jälkeen kuuluu tasainen hurina. Mittari ei raksuta litroja vaan kiloja.

”Oulu on pohjoisin biokaasun tankkauspiste, tällä ajetaan sitten kotiin asti”, Keminmaasta autonhakumatkalla olleet Pirkko Ylkänen-Heinonen ja Marko Heinonen toteavat.

Seuraavaksi lähin tankkauspiste löytyisi Kuopiosta. Siitä etelään mentäessä verkosto on jo paljon kattavampi. Tällä hetkellä Suomesta löytyy 40 biokaasun tankkauspistettä ja lisää on tulossa. Pariskunnan kotona Jyväskylässä biokaasua voi tankata kahdessa paikassa.

”Ajetaan todella paljon kilometrejä ja biokaasu on bensiiniä halvempaa. Ja on siinä ekoajatustakin taustalla. Onhan tämä aika lailla päästötöntä.”

Ekologista ajamista

Biokaasua käytettäessä päästöt ovatkin vain yksi kymmenesosa bensiinin päästöistä. Pakoputkesta tulee vain vettä ja hiilidioksidia. Yksi kilo maksaa tällä hetkellä 1,45 euroa. Litrahinnaksi muutettuna tämän päivän hinta on 0,929 euroa. Hienoista vaihtelua voi olla eri asemilla. Tankatessaan 12 kiloa biokaasua Ylkänen-Heinonen ja Heinonen ajavat sillä 300 kilometriä.

Ekologisuudesta Ylkänen-Heinosella on selkeä visio.

Pistooli odottaa käyttäjää. Kuva: Suvi Rissanen

”Meillä kierrätetään pahvit, lasit, ekojätteet, kaikki mahdollinen. Miksi sitten en käyttäisi kierrätetystä materiaalista tehtyä polttoainetta?”

Biokaasu on kokonaan uusiutuvaa ja kotimaisia. Raaka-aineena ovat kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan biohajoavat jätteet. Tuotantoa on niin kaupungeissa kuin maaseudullakin. Heinonen arvostaa kotimaista tuotantoa.

”Onhan se sähköautokin aika päästötön, mutta mistä se sähkökin sitten tulee tai akkujen materiaalit?”

Keskustelu kääntyy kaivostoimintaan. Akkujen valmistamiseen tarvitaan kaivosteollisuuden tuotteita. Ylkänen-Heinosen mieleen muistuu viimekesäinen Kuusamon matka koskenlaskuineen.

”Luonto-opas sanoi, että jos suunniteltu kaivos tulee, loppuu se koskenlasku!”

Bensaa vain Lapin-reissuilla

Tällä hetkellä biokaasuauton investointikustannukset ovat sähköautoa pienemmät. Perheessä oli ensin suunniteltu vanhan jenkkiraudan muuttamista biokaasulla käyväksi. Samalla rahalla kannatti kuitenkin ostaa uudempi auto. Kaiken varalta autossa on myös bensatankki. Kun biokaasulla on ajettu 300 kilometriä, vaihtaa moottori automaattisesti bensalle.

”Lapissa kun käydään, ei voi tankata biokaasua missään. Mutta sitä bensaa tarvitsee vain Lapissa. Meillä on sama työmatka ja ajetaan se aina sitten yhdessä biokaasulla. Etelämpänä onnistuu tankkaaminen muutenkin paremmin.”

On aika jatkaa matkaa. Auton mittari näyttää, että moottori käy nyt kaasulla. Auto hurahtaa liikkeelle, mutta savua ei pakoputkesta nouse, bensiinin katku jää ilmasta uupumaan.

Päivän hinta bensiiniin nähden. Kuva: Suvi Rissanen

Info:

Mittarilla asiakas voi valita tankkaako maakaasua vai biokaasua.

Molemmat kaasut ovat suurimmaksi osaksi metaania

Maakaasu on öljyn tapaan fossiilinen, maan uumenista porattava raaka-aine

Maakaasu tuodaan Suomeen ulkomailta

Lähteet:

Liikennebiokaasu.com

Kiertokaari.fi

gasum.com

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*