Oululainen musiikki kiinnostaa maailmalla

Oulu on saanut viimevuosina näkyvyyttä maailmalla useaan otteeseen musiikin ansiosta. Oulua pidetäänkin hyvänä paikkana kansainväliselle uralle tähtääville muusikoille. Kulttuuripääkaupunki 2026 -hanke lisää mahdollisuuksia menestyä 

Keväällä 2014 oululainen indiepop- yhtye Satellite Stories myi kaikki keikkansa loppuun sekä Lontoossa että Berliinissä. Tämän jälkeen yhtye soitti pääesiintyjänä festivaaleilla Saksassa ja Espanjassa. Yhtyeen jäsenet ovat kuvanneet Oulua ideaalipaikaksi tehdä mitä vain. Samaa mieltä asiasta on myös Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä, joka pitää Oulua erinomaisena ponnahduslautana maailmalle.

’’Oulussa on tehty jo pitkään laadukasta työtä musiikin saralla. Koulutusjärjestelmämme on huippua ja se on todistettu moneen kertaan’’, Penttilä kertoo. 

Penttilän mukaan koulutusjärjestelmä antaa hyvän pohjan kansainvälisyyteen. Oulussa tarjotaan ammattitaitoista musiikin opetusta kansalaisopistosta konservatorioon ja korkeakoulutasolla useassa oppilaitoksessa. Peruskoulujen musiikkiluokilla opiskelun voi aloittaa jo kolmannella luokalla. Karjasillalla sijaitsevaan Madetojan musiikkilukioon pyrkivien kilpailu on kovaa ja hakijoita vuosittain paljon. Viimevuosina kansainvälisesti vaikuttanut ja Oulun julkisuuteen tuonut Saara Aalto on entinen musiikkilukion opiskelija.  Aalto sijoittui toiseksi vuoden 2016 XFactor UK:ssa ja on sen jälkeen ollut mukana mm. useissa televisioformaateissa.  

Menestys on ylpeyden aihe 

Oululaiselle musiikkikulttuurille kansainvälinen menestys on ylpeyden aihe. Kansainvälisen menestyksen innoittamana Oulun kaupunki on muun muassa perustanut Blind Channel- yhtyeen nimeä kantavan stipendirahaston, jonka arvo on kaksituhatta euroa. Stipendirahaston avulla on tarkoitus edistää musiikkikulttuurin toimintaa Oulussa.  

Vaikka koulutusmahdollisuudet Oulussa ovat hyvät, kaupungin pohjoinen sijainti on aiheuttanut joitakin vaikeuksia etenkin nouseville  artisteille, sillä alaa hallitaan tällä hetkellä vahvasti Helsingistä käsin. Kansainväliselle uralle tähtäävä Roye eli Roope Halonen kertoo kansainvälisyyteen tähtäämisen olevan haastavampaa Oulusta kuin Helsingistä käsin.

’’Oulussa ei esimerkiksi järjestetä mitään showcase tyylisiä tapahtumia, jonne kutsutaan ulkomaalaisia muusikoita’’, Halonen pohtii. 

Niin sanotut showcaset ovat tapahtumia, joissa nousevat artistit esiintyvät musiikki- ja media-alan ammattilaisille. Viimevuoden Euroviisuista suureen suosioon noussut Blind Channel pitää kuitenkin oululaisuutta brändinään. Yhtyeen keulakuva Joel Hokka on kommentoinut Musa vai Bisnes podcastille, että oululaisuus kiehtoo ihmisiä Suomessa ja maailmalla esimerkiksi vantaalaisuutta enemmän. 

Kulttuuripääkaupunkihanke luo mahdollisuuksia 

Oulu valittiin viime kesänä vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Kulttuuripääkaupunkihankkeen aikana Ouluun tuodaan monenlaisia musiikkitapahtumia ja musiikkiala on saamassa myös erilaisia tukia. Penttilän mukaan hanke luo mahdollisuuksia kansainvälisyyteen tähtääville artisteille.

’’Jos onnistumme laatimaan mielenkiintoisen ohjelman, ja miksi emme onnistuisi, kaikkien kulttuuria harrastavien ja toki muidenkin katseet ovat suunnattu Ouluun’’, Penttilä kertoo.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen toivotaan tuovan Ouluun ihmisiä ympäri Eurooppaa kuluttamaan oululaista kulttuuria. Halonen toivookin, että kulttuurihankkeen myötä nostettaisiin ensisijaisesti esiin oululaisia artisteja sen sijaan, että Ouluun tuotaisiin suuria nimiä muualta maailmasta.  

Penttilän mukaan tulevaisuuden näkymät oululaisen musiikin suhteen ovat valoisat. Hän uskoo, että etenkin nuoremmista oululaisista nousee lähitulevaisuudessa suuriakin nimiä, sillä näkee heidän tekemisensä erittäin laadukkaana.

’’ Toivottavasti jo aiemmin, mutta viimeistään kulttuuripääkaupunkivuonna 2026 meillä olisi tarjota kansainväliset mitat täyttäviä uusia muusikoita’’, Penttilä kertoo.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*