Yksinäisyys heikentää terveyttä

Yksinäisyydellä on todettu olevan vaikutusta ihmisen terveydentilaan. Pahimmillaan se voi jopa muuttaa geenien toimintaa, selviää chicagolaisen yliopiston psykologi John T. Cacioppo kollegoineen tekemästä tutkimuksesta.

sad-505857_640

Tutkimuksen mukaan yksinäisillä ihmisillä on muita heikompi vastustuskyky ja enemmän tulehduksia elimistössään kuin muilla ihmisillä. Yksinäisyys voi viedä yöunet, nostaa verenpainetta sekä johtaa jopa masennukseen.

Cacioppo on teettänyt tutkimuksessaan 141 henkilön seurantatutkimuksen yksinäisyyden fysiologisista vaikutuksista ihmiseen. Seurantatutkimuksen mukaan valkosoluja ohjaavien geenien toiminnassa näkyi muutoksia vuoden päästä yksinäisyyden alkamisesta. Myös muutokset vuoden sisällä alkavasta yksinäisyydestä näkyivät valkosolujen geenitoiminnan muutoksissa. Yksinäisyydestä kärsivillä ihmisillä on erilaisiin viruksiin kietoutuvia geenejä enemmän kuin niitä tuhoavia.

Yksinäisyys voi jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä ja siksi sitä tulisi hoitaa. Suurin ongelma yksinäisyys on ikääntyville ihmisille. Arvion mukaan suomessa asuu yksin noin 350 000 yli 65-vuotiasta.  Oulun keskustan alueen asukkaista jo yli 40 prosenttia on yli 65-vuotiaita.

Oulussa yksinäisyyden hoitamiseksi ja sen ehkäisemiseksi on olemassa monia erilaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Oulun kaupunki järjestää ikääntyville ihmisille monenlaista harrastustoimintaa sekä ystäväpiirejä. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta ikäihminen voi itse ilmoittautua vapaaehtoiseksi kylämummiksi –tai vaariksi, yksinäisyyttään ehkäisemään.

Yksinäisyys ei ole vain ikääntyvien ihmisten ongelma. Kaikenikäisille ihmisille suunnattua ystävätoimintaa Oulun alueella tarjoaa muun muassa Suomen Punainen Risti.

 

Lue lisää:

Pnas: http://www.pnas.org/content/early/2015/11/18/1514249112.abstract

Oulun kaupunki: http://www.ouka.fi/oulu/ikaantyneet/toimintaa-ja-yhteisoja

Suomen Punainen Risti

MLL: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/kylamummit/

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*