Voimala 1889 tarjoaa kulttuuria matalalla kynnyksellä

Voimala 1889:n taidenäyttelyssä on toukokuun puoliväliin asti esillä Lauri Ahtisen maalauksia. Kuva: Antti Korkala.

Oulun kulttuurikenttä sai uuden jäsenen kuluvan vuoden vappuna. Myllytullin entisen voimalaitoksen perusteellisesti remontoiduissa tiloissa majailee nykyään Voimala 1889. Kulttuuritapahtumien lisäksi yritys järjestää yksityistilaisuuksia ja tilausravintolapalveluita.

Pop-up-galleriasta kulttuuritilaksi

Voimalan taidepuolen ohjelmasta vastaa Antti Kaarlela. Taide- ja tapahtumatilan Kaarlela omistaa yhdessä Antti Kairakarin kanssa. Kiinnostus kulttuuritilan pyörittämiseen lähti aiemmista galleriakokeiluista. Oma osansa Voimalan synnyssä oli myös remonttia hoitavalla rakennusliikkeellä.

”Olemme järjestäneet Kairakarin kanssa tällaisia pop-up-gallerioita pari kertaa Oulussa ja kerran Italiassa. Sieltä se kiinnostus on ehkä lähtenyt. Viime syksynä tähän tilaan haettiin toimijaa, ja rakennusliikkeestä lähestyttiin meitä. Tavallaan nämä kaksi kohtasivat sopivalla tavalla viime lokakuussa.”

Antti Kaarlela vastaa voimalan taidepuolesta. Koulutukseltaan Kaarlela on näyttelijä ja kulttuuriantropologi.

Taidetta ja kulttuuria laajalla skaalalla

Kaarlelan aiemmissa gallerioissa on ollut esillä muun muassa teatteria, tanssia, liverunoutta ja burleskia. Laajan kulttuuriskaalan parissa toimii myös Voimala 1889. Tavoitteena on luoda matalan kynnyksen paikka. Sellainen, johon jokainen kaupunkilainen uskaltautuisi.

”En lähtisi jaottelemaan jotakin korkealaatuiseksi tai korkeampiarvoiseksi kulttuuriksi. Kulttuuria on paljon muukin kuin taide. Sellaistakin on suunniteltu, että tuotaisiin näytteille alueen historiaan liittyvää esineistöä taiteen rinnalle. Se on yhtä lailla arvokasta ja ne voivat jopa kommentoida toisiaan.”

Matala kynnys ei koske pelkästään yleisöä. Kulttuuritilan toivotaan olevan helppo paikka myös taiteilijoille. Yritys ei peri minkäänlaista näyttelyvuokraa.

”Haluaisin luoda tänne sellaisen hengen, että taiteilijatkin uskaltavat kokeilla täällä jotakin uutta. Ehkä tuoda yleisölle nähtäväksi luonnoksia tai sellaisia sisältöjä, jotka eivät välttämättä ole vielä niin viimeisteltyjä. Sieltä voi monesti löytyä helmiä. Sellaiselta vähän epävarmalta alueelta.”

Avajaisissa Voimalan seinillä oli esillä Lauri Ahtisen taidetta.

Aukiolo tapahtumakohtaisesti, kohdeyleisönä kaikki

Voimalalla ei ole toistaiseksi tarkkoja aukioloaikoja. Näillä näkymin ovet olisivat avoinna yleisölle sunnuntaisin ja tapahtumien yhteydessä. Raukeille pyhäpäiville pyritään tuomaan tarjontaa, joka monessa instituutiossa jää korkeiden työntekijämaksujen vuoksi järjestämättä.

”Tällä hetkellä me olemme auki tapahtumakohtaisesti. Tarkoitus on kokeilla sellaista, että oltaisiin sunnuntaisin yleisölle auki. Koen, että sunnuntait ovat vähän kuin sinistä merta. Silloin ei ole hirveästi kilpailua. Jos ei lähde vetämään, niin sitten kokeillaan jotain muuta.”

Tiloissa järjestettäviä tapahtumia ei ole suunnattu millekään tietylle ryhmälle. Kohdeyleisöä on periaatteessa kaikki, joita kiinnostaa jonkinlainen taide ja kulttuuri. Avoimen ilmapiirin tapahtumatilalle vaikuttaisi olevan tilausta.

”Haluaisin, että tänne löytää monenlaiset yleisöt. Ja että täällä erilaiset oululaiset voisivat kohdata toisensa. Avajaispäivien perusteella saatu palaute on ollut todella positiivista. Monet sanoivat, että tällaista kaivataan ja tällaiselle on tilausta.”

Avoimet tilat ovat muokattavissa erilaisia tilaisuuksia varten. Tunnelmallinen takka on Kaarlelan suosikki.

Kulut katetaan yksityistilaisuuksilla

Tärkeä osa Voimalan toimintaa on yksityistapahtumien järjestäminen ja tilausravintolatoiminta. Avointa tilaa pystyy muovaamaan erilaisiin tilanteisiin sopivaksi. Vuokratilaisuuksilla katetaan esimerkiksi tilojen ylläpito, kiinteät kulut ja vuokrat.

”Tarkoitus ei ole profiloitua pelkästään taidesisältöihin. Pystymme järjestämään täällä korkealaatuisia tilaustapahtumia esimerkiksi yrityksille. Nämä yksityistilaisuudet ja tilavuokraaminen taas mahdollistavat sen, että pystymme järjestämään näitä taidetapahtumia, joissa ei ole niin selkeää tulopainetta.”

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*