Verkkokauppojen suosio jatkuvassa nousukiidossa

Verkkokauppa jatkaa kasvuaan yhä enemmän. Kuva: Pixabay

Verkkokauppojen suosio on edelleen kasvussa. Ihmiset viettävät yhä enemmän aikaa mieluummin verkkokauppojen laajan ja monipuolisen valikoiman selailuun kotisohviltaan kuin perinteisissä kivijalkamyymälöissä kiertelyyn.

Verkkokaupat ovat vieneet sijaa perinteiseltä kivijalkamyymälä myynniltä. Nykyisin on jopa sellaisia liikkeitä, joiden pääsääntöinen kauppa tapahtuu verkossa, mutta asiakkaan on myös mahdollista käydä sovittamassa tuotteita perinteisessä kivijalkamyymälässä ennen tilauksen tekemistä verkosta. Yksi tällaisista liikkeistä on oululainen Kipkop Store.

’’Oululainen verkkokauppa Kipkop Store sai alkunsa siitä, kun huomasimme ettei suomalaisista verkkokaupoista saa kenkiä nopealla toimituksella Suomeen’’, kertoo liikkeen perustaja Sanna Määttä.

Määttä kertoo, että verkkokaupan etu on muun muassa siinä, että sen avulla pystytään palvelemaan asiakkaita ympäri Suomea ja Pohjoismaita. Perinteinen kivijalkamyymälä sen sijaan palvelee vain sen kaupungin asiakkaita, jossa kyseinen myymälä sijaitsee. Määtän mukaan verkkokaupan suosio selittyy yksinkertaisesti ihmisten ostokulttuurin ja – käyttäytymisen muutoksesta.

Kipkop Storella on myös perinteinen myymälä Oulun keskustassa, jossa asiakkaiden on mahdollista käydä ostamassa tuotteita tai sovittamassa niitä ennen niiden tilaamista verkosta. Asiakkaat pystyvät myös kätevästi tekemään tilauksen Kipkop Storen verkkosivuilta ja noutamaan tuotteet jo seuraavana päivänä liikkeeltä.

’’Joskus alennusmyynnissä olevia tavaroita suositellaan ostettavaksi verkosta ja noudettavaksi myymälästä koska tuotteet loppuvat nopeasti’’, kertoo Määttä.

Sanna Määttä ei kuitenkaan usko kivijalkamyymälöiden olevan vaarassa jäädä verkkokauppojen alle, vaikka niiden myynti saattaa verkkokauppojen myötä hiukan laskeakin. Tämä selittyy sillä, että perinteisissä myymälöissä asiakkaiden on mahdollista sovittaa tuote ja sen jälkeen saada se heti mukaansa. Perinteisiä myymälöitä suositaan edelleen myös niiden antaman elämyksen vuoksi.

Verkkokauppa on jatkanut kasvuaan tasaisesti

Tilastokeskuksen mukaan verkkokauppa on ollut tasaisessa nousussa vuodesta 2009 vuoteen 2014 asti, eikä loppua näy. Suurin kasvu suhteellisesti on ollut 65-74 vuotiaiden ikäluokassa, joka on melkein kolminkertaistunut kuuden vuoden aikana. Pienintä kasvu on taas ollut 25-34 vuotiaissa, jotka ovat kuitenkin verkkokaupan suurimpia kuluttajia tilastoissa.

Alle 55-vuotiaat käyttävät verkkokauppaa eniten ja ikäryhmien väliset erot ovat pieniä. Yli 55-vuotiaissa taas ikäryhmien väliset erot ovat suuria, mitä vanhempiin ihmisiin mennään, sitä vähemmän he käyttävät verkkokauppaa. Esimerkiksi 55-64 kolmen kuukauden aikana verkosta ostaneita oli joka kolmas, kun taas 75-89 vuotiaista pelkästään neljä prosenttia.

Kaikista eniten verkosta on ostettu vuosien 2010-2014 välillä majoituspalveluja, matkalippuja tai muita matkailupalveluita, vaatteita tai kenkiä, pääsylippuja sekä rahapelejä. Kaikkien näiden tuotteiden ostajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 2010 lähtien.

Lähteet: Tilastokeskus: Verkkokauppa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*