Valotaide kannustaa tarttumaan uusiin haasteisiin

Kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä on ottanut teoksiinsa valon mukaan materiaalikseen. Kuva: Linnea Mustonen

Valaistuminen-valotaidenäyttely avattiin marraskuussa Oulussa. Näyttely koostuu teoksista, jotka valotaiteen mestarikurssin taiteilijat ovat luoneet kesäkuussa järjestetyllä kurssilla. Yksi näyttelyn taiteilijoista on kuvanveistäjä Tiina Vehkaperä.

Vehkaperä on ollut aina kiinnostunut mekaniikasta, tekniikasta ja moottoreista. Hän haaveilee menevänsä enemmän mekaanisten ja motorisoitujen teosten suuntaan omassa tuotannossaan. Valotaiteen ottaminen haltuun tuntui luontevalta aloitukselta ammattitaiteilijalle.

”Siihen maailmaan sukeltaminen on ollut iso askel, joka on täytynyt ottaa”, Vehkaperä pohtii.

Vehkaperä toteaa, että ei olisi koskaan uskonut joutuvansa elämänsä aikana koodaamaan, mutta tämäkin taito tuli tutuksi kurssin aikana.

”Huomasin kuinka helppoa se oli omaksua. Kaikki ei ole niin haastavaa kuin miltä päällepäin näyttää.”

Taiteen äärelle on hyvä pysähtyä

Art Fragile -teos on nähtävillä Valaistuminen -valotaidenäyttelyssä. Kuva: Linnea Mustonen

Tiina Vehkaperä kertoo tekevänsä Art Fragile -taidetta, jonka hän itse lanseerasi viime vuonna. Valaistuminen-valotaidenäyttelyssä nähtävä teos on niin ikään nimeltään Art Fragile. Teos on valmistunut jo ennen mestarikurssia.

”Kyllästyin jossain määrin taiteilijalta vaadittavaan tekstin tuottamiseen. Joskus se saattaa saada liian suuren roolin”, Vehkaperä pohjustaa uutta taidesuuntausta.

Art Fragile -teoksessa on nähtävillä useita elementtejä, jotka noudattavat taiteilijan omaa näkemystä taiteesta.

Nopeasti katsottuna teos voi näyttää tavalliselta pahvilaatikolta. Lähempää tutkittuna kuitenkin näkee, että teos ei ole pahvia ollenkaan. Esimerkiksi symbolit ja tekstit laatikon ympärillä ovat taiteilijan itse käsin kirjomia.

”Minun mielestäni taidetta kuuluisi katsoa pidempään ja teoksen ympärillä on hyvä viipyä jonkin aikaa. Monestikaan taide ei ole sitä, mitä se aluksi antaa itsestänsä ilmi.”

Sisällä laatikossa on nähtävillä ”ikuisuuspeili”, joka on rakennettu useista led-valoista, kalvoista ja peileistä. Tämä kuvastaa Vehkaperän mukaan taiteen loputtomuutta.

Valo on yksi materiaali muiden joukossa

Valaistuminen-valotaidenäyttelyn teokset ovat eri taiteilijoiden luomia. Jokainen on ottanut teokseen elementikseen valon ja soveltanut sitä eri tavoin.

”Kaikilla näkee sen, että valo ei ole päämäärä vaan väline päästäkseen tavoitteeseen”, Vehkaperä summaa.

Vehkaperän kanssa samoilla linjoilla on valotaiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen.

Hänen mukaansa valotaide on uusi ala, joka on helposti lähestyttävää. Tämän vuoksi valotaidefestivaalit ovat erittäin suosittuja tapahtumia.

”Valotaiteesta kannattaa ihan vain nauttia lapsenmielisin ottein”, Lehtinen kuvailee.

”Taiteen pitää antaa vaikuttaa tai olla vaikuttamatta, kaikki ei aina kolahda.”

Valotaiteen mestarikurssi ammattilaisille

Valaistuminen-taidenäyttely on toteutettu kesäkuussa järjestetyn valotaiteen mestarikurssin kautta. Mestarikurssille haki mukaan 74 ammattitaiteilijaa 30 eri paikkakunnalta. Mukaan kurssille valittiin 11 taiteilijaa eri puolilta Suomea. Mestarikurssi järjestettiin, jotta ammattitaiteilijat tulisivat enemmän tietoisiksi valon käyttämisestä materiaalina taiteessa.

”Haluttiin pöhinää ammattikentälle”, toteaa valotaiteen läänintaiteilija Leevi Lehtinen Taiteen edistämiskeskuksesta.

Lehtinen oli mukana mestarikurssilla luennoitsijana. Kurssin suunnittelijana ja vetäjänä toimi mediataiteilija Jukka Hautamäki, ja heidän lisäkseen kurssilla kävi luennoimassa valotaiteilija Mia Kivinen.

 

Taidenäyttely Valaistuminen on nähtävillä Pohjoisessa valokuvakeskuksessa 17.11.-21.12.2018.

Näyttelyn toteuttavat Taiteen edistämiskeskus, Taiteilijajärjestö MUU ry, Pohjoinen valokuvakeskus, Oulun taiteilijaseura -63 ry, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto sekä Limingan taidekoulu.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*