Valoa Pohjolan pimeyteen

Ainolanpuiston valoilottelua. KUVA: JOHANNA MATTOLA

Oulun yliopistossa käynnistyy ensimmäisenä Suomessa valaistussuunnittelun koulutusohjelma syksyllä 2020. Valaistustekniikan kehittymisen myötä myös valaisemisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet.

Lumo -valofestivaali on osaltaan näyttänyt seitsemän vuoden aikana valon voiman ja merkityksen. Oulun pohjoinen sijainti tarjoaa loistavat puitteet valolla leikittelyyn.

Valaistussuunnittelu Oulussa

Oulun kaupungin katu- ja viherpalveluiden maisema-arkkitehti Veera Sanaksenaho kertoo, että valaistuksen suunnittelu on oleellinen osa puistojen suunnittelua.

”Valaistuksella voidaan korostaa asioita, joita muuten ei ehkä huomattaisi. Myös pimeät alueet ovat tärkeitä.”

Parhaimmillaan valaistuksella vaikutetaan positiivisesti viihtyisyyteen, turvallisuuteen, sekä luodaan elämyksellisyyttä rakennetussa kaupunkiympäristössä.

Lumo valaisee

Marraskuussa 2013 ensimmäisen kerran järjestetty valofestivaali on vakiinnuttanut paikkansa kaupunkilaisten kulttuurielämässä. Tuolloin hankkeena käynnistynyt tapahtuma sai tänä vuonna liikkeelle 90 000 kävijää pelkästään Hupisaarten alueelle.

Lumon myötä Ouluun on ilmestynyt useita pysyviä valaistuskohteita. Esimerkkeinä Merikosken patorakenteet, Byströmin talon julkisivu, sekä Plaanaojan ympäristön valaistus.

Byströmin talo iltavalaistuksessa. KUVA: JOHANNA MATTOLA

Sanaksenahon mukaan lisää on luvassa. Tavoitteena on saada joka vuosi yksi uusi pysyvä kohde kaupungista valaistua.

”Nykyisiä kohteita pitää kunnostaa ja säätää säännöllisesti, mutta samalla pyrimme suunnittelemaan myös uusia kohteita.”

Valaistussuunnittelun keskiössä ovat rakennusten julkisivujen valaiseminen ja puistojen elämyksellisyyden lisääminen erilaisilla valaistusratkaisuilla.

Älyllä valosaaste kuriin

Kaupungistumisen myötä keinovalon määrä lisääntyy. Valosaasteesta puhutaan silloin kun verhon raosta silmään osuva katuvalo tai tien varrella kirkkaana hohtava mainostaulu häiritsevät unta tai keskittymistä.

Moderni ja älykäs valaistustekniikka on kuitenkin mahdollistanut valosaasteen vähentämisen.

Vielä joitain vuosia sitten Oulussa katuvalot sammutettiin yöksi paikoitellen kokonaan. Nykyisin led-katuvalot ajastetaan himmenemään yön ajaksi. Tämä säästää energiaa ja pitää osaltaan huolen turvallisuudentunteen säilymisestä vuorokauden ympäri.

Valolla voidaan ohjata kulkijaa oikeisiin paikkoihin. Pimeämmät alueet jäävät näin luonnostaan katveeseen ja rauhaan.

”Kaikkea ei tarvitse valaista”, toteaa Sanaksenaho.

Suiston sillat – yksinkertaista kauneutta

Omaksi suosikikseen valaistuskohteista Sanaksenaho nostaa Oulujoen suiston neljä siltaa.

”Se on kaikinpuolin onnistunut ja kaunis kokonaisuus.”

Oulujoen suiston sillat kokoavat mantereen ja kaksi saarta yhteen. KUVA: JOHANNA MATTOLA

Siltojen valaistus otettiin käyttöön 2016 ja sen suurin, Pikisaareen johtava silta ansaitsi kunniamaininnan Lontoon Lighting Design Awardseissa ’paras julkinen valaistuskohde’ -kategoriassa.

Lähteet:

Valaistussuunnittelun koulutus käynnistyy Suomessa

Pikisaaren silta palkittiin Lontoossa

Suosittu Lumo-valofestivaali näyttäytyi tänä vuonna kahdessa eri valossa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*