Vaihtoehtoinen musiikki voi Oulussa hyvin

Ihmiset ovat löytäneet alakulttuurin. Rotosrock 2016. Kuva: Antti Tauriainen

Vaihtoehtoisen musiikin tilanne Oulussa on hyvä. Tapahtumien sekä kävijöiden määrä on kasvanut vuosien aikana. Tähän merkittävimpinä syinä ovat mielipiteiden muuttuminen myönteisemmiksi kulttuuria kohtaan sekä Tilaa kulttuurille ry:n tilat Välivainiolla.

Paskakaupunni ry:n entisen puheenjohtajan, nykyisen tiedottaja Heikki Raudaskosken mukaan kävijöiden määrä on noussut keskimääräisesti reilusta kymmenestä noin neljäänkymmeneen. ”Sata ihmistä alkaa olla jo maksimi meidän tapahtumissa.”

Saman aikaisesti Paskakaupunni ry:n järjestämien tapahtumien määrä on yli kaksinkertaistunut noin kahdestatoista kolmeenkymmeneen vuositasolla.

Varapuheenjohtaja Jere Anttosen mukaan ilmapiiri on muuttunut Oulussa yleensä ottaen kulttuurimyönteisemmäksi. ”Ihmiset ovat löytäneet alakulttuurin ja ruohonjuuritason kulttuuritoiminnan, ja huomanneet ettei tapahtumiin tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Ettei ole vain suuria, hienoja ja isoja bändejä vaan löytyy äksöniä ihan kotipitäjästäkin.”

Paskakaupunni ry Järjestää noin 30 keikkaa vuodessa. Vasemmalla Heikki Raudaskoski ja oikealla Jere Anttonen. Kuva: Antti Tauriainen
Paskakaupunni ry Järjestää noin 30 keikkaa vuodessa. Vasemmalla Heikki Raudaskoski ja oikealla Jere Anttonen. Kuva: Antti Tauriainen

”Ykän pubissa kun järjestettiin, niin viikolla saattoi olla yksitoista tyyppiä. Siellä joutui itse pogoomaan eturivissä, kun ei kukaan muukaan pogonnu”, muistelee Anttonen. Pogoaminen on musiikin huumassa hyppimistä ja poukkoilua.

Tapahtumien määrässä kuitenkin alkaa tulla raja vastaan. ”Oulun kokoisessa paikassa ei kuitenkaan ole niin paljon porukkaa, joita kiinnostaa tällainen vaihtoehtomöly. Kaksi tai kolme keikkaa kuussa on sellainen passeli”, tarkentaa Raudaskoski.

Rotos ry:n puheenjohtaja Sami Sankilampi pitää tilannetta myös hyvänä: ”Täällä on paljon erilaisen vaihtoehtoisen musiikin orkestereita, ja koko ajan tulee lisää. Kun puhutaan vaihtoehtoisesta musiikista, niin se ei tietenkään saa samanlaisia kävijämääriä kuin populääriartistien keikoilla. ”

Indie musiikkiin keskittyvä Rotos ry järjestää Sankilammen mukaan keskimäärin yhden tapahtuman kuukaudessa, joista suurimpia ovat Pikipop sekä Rotos Loves Paskis.

”Rotos Loves Paskiksessa sekoittuu meidän indie-musiikki ja Paskakaupunnin punkahtava puoli. Bändit valikoituvat siten, että musiikkia löytyy punkki-skenen popahtavammalta puolelta ja sitten indien räväkämmästä päästä”, kertoo Sankilampi.

”Usein saadaan aikaiseksi hyvä cocktail. Siellä on jengiä, jotka diggaa molemminpuolin raja-aitoja, vaikka eihän niitä raja-aitoja oikeasti ole. ”

Tapahtumien järjestämisessä keikkapaikat ovat olleet ongelma

Kuitenkin Oulussa on Sankilammen mukaan hieman hankala tilanne keikkapaikkojen suhteen. ”Periaatteessa muilla kuin 45 Specialilla ei ole intressejä hommata bändejä, joita ei vielä tunneta. Ykänpubissa on enemmän punkkipuolta”.

”Oulussa on kiinnostavia vaihtoehtomusiikin bändejä, ja uusia kovia nimiä on tullut viimeaikoinakin.” Rotos ry:n puheenjohtaja Sami Sankilampi. Kuva: Antti Tauriainen
”Oulussa on kiinnostavia vaihtoehtomusiikin bändejä, ja uusia kovia nimiä on tullut viimeaikoinakin.” Rotos ry:n puheenjohtaja Sami Sankilampi. Kuva: Antti Tauriainen

”Ennen kuin saatiin omaa tilaa, niin toiminta oli umpikujaan menossa”, kertoo Anttonen. Paskakaupunni ry toimii nykyään Tukikohdalla Tilaa kulttuurille ry:n tiloissa. Tätä ennen yhdistys toimi Alppilan paloasemalla.

Sankilampi myös korostaa Tukikohdan merkitystä vaihtoehtoisen musiikin kulttuurille, missä Rotos ry järjestää muun muassa klubi-iltoja. ”On tosi mahtava juttu, että homma on saatu toimimaan tuolla tavalla.”

Tilaa kulttuurille ry:n hallinnoimalla Tukikohdalla on selvästi suuri merkitys vaihtoehtoisen musiikin nykyiselle tilanteelle. Raudaskosken mukaan Tukikohta mahdollistaa keikkojen järjestämisen matalalla kynnyksellä, kun ei tarvitse ottaa suuremmin huomioon kävijämääriä tai varsinkaan baarin oluenmyyntiä. ”Voidaan järjestää ihan hyvin keikka, jota tulee katsomaan kaksikymmentä ihmistä.”

Share
Tietoa Antti Tauriainen 9 Articles
Toimittaja, valo- ja videokuvaaja | Kiinnostuksen kohteina mm. video- ja valokuvaus, editointi, elokuvat, musiikki, ihmisyys, teknologia, ekologisuus ja kestävä kehitys

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*