Vaatteiden suosio joululahjana vähentynyt

Pukumiehen myyjä Kati Kulojärvi (oik.) esittelee Anja Raatikaiselle joululahjavalikoimaa.

Vaatteiden ostaminen joululahjaksi ei ole enää niin suosittua kuin ennen. Perinteisiä vaatekauppojen joululahjasuosikkeja, kuten villasukkia, paitoja, pipoja ja hanskoja päätyy pukinkonttiin yhä harvemmin. Ero näkyy varsinkin naistenvaateosastoilla, koska miehet ovat selkeästi arempia ostamaan vaatteita naisille. Miehet kokevat oikeankokoisten vaateparien ostamisen naisille hankalaksi. Ihmisten ostoskäyttäytyminen on muuttunut ja he ovat yhä tietoisempia siitä, mitä haluavat. Pehmeiden pakettien tilalle ovat tulleet varsinkin lahjakortit.

Pukumiehen myyjä Kati Kulojärvi (oik.) esittelee Anja Raatikaiselle joululahjalahjaideoita.
Pukumiehen myyjä Kati Kulojärvi (oik.) esittelee Anja Raatikaiselle joululahjaideoita.

Oulun Pukumiehen myymäläpäällikkö Liisa Lumme kertoo ihmisten ostoskäyttäytymisen muuttuneen. Lumme on ollut Pukumiehessä töissä 30 vuotta, joten hän on nähnyt jo useamman joulusesongin. ”Pehmeät paketit ovat vähentyneet. Ihmiset ovat nykyään enemmän tietoisia omista tarpeistaan ja haluavat ostaa vaatteensa ennemmin itse”, Lumme summaa.

Miestenvaateosastolla ero pehmeiden pakettien ostamisessa ei näy niin selkeästi kuin naistenvaatepuolella, mutta ero on kuitenkin huomattavissa. ”Naiset ostavat miehilleen mieluiten pyjamia ja kylpytakkeja”, Pukumiehen miestenvaateosaston myyjä Sirpa Kekkonen kertoo.

Pukumiehessä asiakkaana oleva espoolainen Anja Raatikainen on tullut jo joululahjaostoksille. ”Olen ostamassa joululahjoja ja tuotteita omiin tarpeisiini. Ostan kyllä pehmeitä paketteja yhtä paljon kuin ennenkin”, Raatikainen täsmää.

Naistenvaateliike Fularin myyjä Kaisa Rosenlund on myös vaatealan kokenut konkari. Rosenlundinkaan mielestä pehmeitä paketteja ei anneta yhtä paljon kuin ennen: ”Lahjakortit ovat tulleet tavallisten pehmeiden pakettien tilalle. Pehmeä paketti ei ole enää se ykkönen.”

Sää vaikuttanut joulumyynnin käynnistymiseen

Lauhat talvet ovat vaikuttaneet talvivaatteiden myyntiin. Ilmaston lauhtumisen myötä kaupaksi menevät eniten ohuet neuleet ja takit. Joulun ajan lauhat kelit vaikuttavat myös pehmeiden pakettien menekkiin.

Halosen naistenvaateosaston myyjä arvelee joulunajan lämpimien kelien vaikuttavan pehmeiden pakettien suosioon, mutta pohtii pehmeiden pakettien vielä tulevan suosioon: ”Sääolosuhteet ja joulun ajan lämpimät kelit vaikuttavat myyntiin. Trendituotteet tulevat kuitenkin aina uudelleen.”

Lumme kertoo, että Pukumiehen naistenvaatepuolella 50 prosenttia joulukuun myynnistä tulee alennusmyyntien aikaan: ”Miesten puolella joulumyynti alkaa aiemmin. Marraskuu on naisten puolella vielä pikkujoulukausi.”

Fularin myyjä Rosenlund taas kertoo joulusesongin alkaneen vilkkaasti, mutta tämän hetkinen lauhempi jakso on pitänyt ihmiset kotona: ”Paljon neuleita on mennyt kaupaksi. Lahjoja on päässyt jo paketoimaan. Varsinkin joulunavauksen alla oli vilkasta, mutta tällä hetkellä oleva keli ei saa ihmisiä ostoksille.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*