Tanssinopiskelijoiden Tuntematon kertoo neljännen sukupolven näkökulman sodasta

Kuvat: Mari Molkoselkä

Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijat pohtivat Tuntematon-tanssiteoksessa, miten sukupolvia sitten taisteltu sota näkyy nykypäivän ihmisissä. Teoksen ensi-ilta on ensi keskiviikkona.

Tanssiteos on osa Oulun ammattikorkeakoulun Suomi 100 -juhlavuoden tuotantoa. Inspiraatiota on haettu Väinö Linnan kulttiteoksesta Tuntematon sotilas.

Tuntematon on opiskelijoiden ja lehtori Outi Räsäsen yhteistyötä ja sen tuotannosta vastaavat tanssinopettajaopiskelijat — myös koreografia on Räsäsen ja opiskelijoiden käsialaa.

Tuntematon on sekoitus show- ja nykytanssia sekä tanssiteatteria eli tanssijoilla on esityksessä myös repliikkejä. ”Kaikki tanssijat ovat naisia ja käsittelemme sotaa siis juuri naiseuden ja neljännen sukupolven kautta”, Räsänen sanoo.

Kaikkiaan mukana on 21 opiskelijaa eri vuosikursseilta ja projekti on aloitettu jo syyskuun alussa. Tanssinopettajaopiskelijoiden lisäksi mukana on musiikin tutkinto-ohjelman opiskelijoita, jotka vastaavat teoksen musiikin uudelleen sovittamisesta ja esittämisestä.

Esityksissä on livebändi ja lisänä äänitehosteita. Musiikin opiskelija Joni Nyberg on myös säveltänyt osan teoksen musiikeista, mutta ei soita itse bändissä.

Tuntemattoman lavastuksesta vastaavat Jari Haavikko ja Joona Hiltunen, äänistä Mikko Bergström ja puvustuksesta Jenni Karjalainen yhteistyössä Outi Räsäsen kanssa.

Teoksen ikäraja on 12 vuotta. Räsäsen mukaan esityksessä on hiukan lapsille sopimatonta kielenkäyttöä ja lisäksi 12-vuotiaat kykenevät käsittelemään teosta ymmärtäessään jo sodan merkityksen. ”Teos on todella koskettava, paitsi yleisölle, myös meille esiintyjille. Vai mitä?”, Räsänen huikkaa, ja saa äänimiehenkin nyökkäämään.

”Vaikka inspiraationa onkin käytetty Linnan Tuntematonta sotilasta, missään nimessä ei ole kyseessä rekonstruktiosta, vaan teoksessa on viitteitä kirjan kohtauksista”, Räsänen kiteyttää.

Tuntematon on nähtävissä Oulun ammattikorkeakoulun Kotkantien kampuksella näyttämösalissa viisi kertaa. Lippuja on saatavilla etukäteen verkkokaupasta ja paikan päältä ennen esitysten alkua.

Räsäsen mukaan lipunmyynti on ollut vilkasta, mutta oveltakin lippuja saa.

Esitykset:
Ke 29.11. klo 19
To 30.11. klo 14 ja 19
Pe 1.12. klo 14 ja 19

Lähde:

OAMK

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*