Synnytykset päättyvät Oulaskankaan sairaalassa

Synnytysmatkojen piteneminen huolettaa äitejä. Kuva: Pixabay

Lopullinen päätös Oulaskankaan synnytysten päättymisestä saapui Valviralta tällä viikolla. Alueen äidit ovat huolissaan mahdollisten matkasynnytysten lisääntymisestä välimatkojen kasvaessa.

Lokakuussa Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) pyysi Valviralta tilanteen uudelleen arviointia tehtyjen lisätoimenpiteiden pohjalta. Kiireellisenä tehty uusi arviointi ei kuitenkaan muuttanut lakkautuspäätöstä.

”Olen äärimmäisen pettynyt alueen synnyttäjien puolesta”, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma toteaa Yle Oulun haastattelussa.

Huoli kasvaa alueella

Pettymystä on kuultavissa myös alueen asukkaiden suusta. Matkat synnyttämään pitenevät Oulun Eteläisellä alueella pitkästi yli sataan kilometriin. Alueen asukkaiden pelkona on matkasynnytysten lisääntyminen. Surua aiheuttaa tutun ja turvallisen synnytyspaikan hyvästeleminen.

Nivalalainen Irmeli Sikala on aina saanut hyvää hoitoa Oulaskankaalla, jossa hän on synnyttänyt kaikki neljä lastaan. Yksi raskauksista oli kaksoisraskaus, joka katsotaan riskiksi. Jokainen synnytys hoidettiin Oulaskankaalla hyvin ja asiakaslähtöisesti. Sikala koki saavansa jokaisella kerralla hyvää hoitoa ja erityisesti loistavaa ohjausta kätilöiltä.

”Potilasturvallisuuteen vetoaminen lakkauttamisessa on täyttä kukkua. Tällä alueella on paljon monisynnyttäjiä ja tiedän tilanteita, joissa jopa Oulaskangas on ollut liian kaukana. En yhtään ihmettelisi, jos kotisynnytysten määrä alueella kasvaisi tämän päätöksen myötä”, Sikala pukee sanoiksi alueen perheitten huolta.

Nivalan ensihoidossa uskotaan, että äidit helpommin tilaavat ambulanssin, kun matka Ouluun on pitkä.  Tämä tulee lisäämään alueen ambulanssityhjiötä, ja vaikuttamaan tilanteisiin joissa ambulanssia tarvittaisiin nopeasti.

”Täytyy muistaa, että ensihoitajat eivät ole synnytysten ammattilaisia. Meillä ei ole käytettävissä ennakkotietoja äidistä tai vauvasta, kun hälytys tulee”, Nivalan ensihoidosta huomautetaan.

Oulun yliopistollisen sairaalan vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan kaikki synnyttäjät mahtuvat kyllä OYSiin.

”Meillä on riittävät resurssit, tilat ja osaava henkilökunta, joten pystymme ottamaan vastaan aiemmin Oulaskankaalla synnyttäneet äidit”, Korpelainen kertoo PPSHP:n tiedotteessa.

Pitkä ja uuvuttava prosessi

Vääntö Oulaskankaan synnytyksistä sai alkunsa vuonna 2016, kun Valvira määräsi synnytykset lopetettavaksi laadullisista syistä. Vuosien varrella Oulaskankaalla on tehty useita uudistuksia synnytysten laadun ja turvallisuuden parantamiseksi. PPSHP valitti Valviran päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja myöhemmässä vaiheessa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lopulta korkein hallinto-oikeus kääntyi Valviran kannalle ja edellytti synnytysten lopettamista 31.12.2018 mennessä.

Oulaskankaan sairaalalla on voimassa oleva poikkeuslupa sosiaali- ja terveysministeriöltä, joka saatiin tänä kesänä. Sen mukaan synnytykset voisivat jatkua vuoteen 2021 asti. Poikkeuslupa ei kuitenkaan anna mahdollisuutta jatkaa synnytyksiä ilman Valviran lupaa.

”Kaikki mahdollinen on tehty ja pitkä tie on kuljettu loppuun. Päätös on nyt tämä ja se on vain hyväksyttävä”, Oulaskankaan sairaalan tulosalueen johtaja Asko Rantala sanoo Yle Oululle.

Lähteet:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tiedote 7.11.2018

Yle Oulu: Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminta loppuu – synnytyksille oli jo poikkeuslupa, mutta se ei nyt auta, vaikka vasta kesällä toisin luultiin

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*