Suomirap on osa populaarikulttuuria myös Oulussa

Suomirap on nyt suosittua. (Kuva: StockSnap.io)

Suomirap elää ja voi hyvin. Suurimmat artistit vetävät täyteen stadioneita, jäähalleja sekä festareita. Suomirapista on tullut osa suomalaista populaarikulttuuria.

Oulussa tämän genren musiikkia tarjoilevat suhteellisen säännöllisesti 45 Special omissa tiloissaan sekä We Got Beat -klubi, Sport-it! -baarin tiloissa.

DJ Pinosto, oikealta nimeltään Juho Pinosto, on ollut molempien live-rap -tapahtumia järjestävien tahojen toiminnassa mukana, mutta toimii nykyään Tivolin resident DJ:nä. ”Räppikeikkoja on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin ja tarjonta on hyvää”, toteaa Pinosto.

Syy rapin suosioon ja keikkojen kasvuun löytyy Pinoston mukaan siitä, että hyvä musiikki kiinnostaa aina. ”Räpätessä kerkeää sanomaankin enemmän kuin laulaessa. Ehkä se, että rap on raakaa ja aitoa puree ihmisiin. Räppi on siistiä, hyvä että hommat kasvaa!”

Puhuttaessa suomirapin nykytilasta Pinosto vertaa räppiä rock-genren nousuun: nyt räppärit ovat rokkistaroja.

Undergroundimpaa räppiä isojen nimien sijaan

Suomalainen rap-musiikki on nyt todella suosittua. Siitä hyvänä esimerkkinä on Spotifyn Suomen Top 50 -lista. Listalta löytyy tällä hetkellä yli kymmenen suomalaisten räppäreiden esittämää biisiä.

Kaikki eivät miellä kuitenkaan näitä listahittejä aidoksi suomirapiksi. Rap jaotellaan usein kaupalliseksi tai yhteiskunnalliseksi, kun puhutaan musiikin tekijöiden motivaatiosta musiikin tekemistä kohtaan. Tästä ei-niin-kaupallisesta rapista puhutaan usein underground-rappina.

Underground-rapin kovasta kysynnästä osoituksena on vuonna 2002 lopettanut MC Taakibörstä, joka myi vastikään Tavastian paluukeikkansa loppuun minuuteissa. Kahdesti.

Oulussa tarjonta painottuukin hyvin pitkälti juuri urbaanimman underground-rapin keikkoihin, eikä niinkään mainstream-musiikkiin.

Tarjontaa jopa yli tarpeiden

Suomirapin suosiosta huolimatta kotimainen kattaus ei ole kovinkaan laaja. Kiinnostus kohdistuu tiettyihin artisteihin ja bändeihin mikä näkyy myös keikoilla.

”Tarjonta on nyt niin suurta, että kaikki keikat eivät vedä taloa täyteen. Sama artisti saattaa käydä kaupungissa muutaman kerran lyhyen ajan sisällä, jonka takia jengi ei jaksa valua paikalle”, Pinosto valottaa vallitsevaa tilannetta.

Tarjonnan paljoudesta johtuen myös lippujen hinnat voivat Pinoston mukaan olla joillekin kynnyskysymys. Hänen mukaansa nykyään ei olla valmiita maksamaan live-musiikista, vaan keikoille haluttaisiin lähestulkoon samaan hintaan kuin tavallisesti yökerhoon.

Siksi Pinosto myöntääkin, että keikoissa on aina taloudellinen riskinsä, mutta lisää samaa hengenvetoon, että riskejä on otettava.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*