Sähköpotkulautaonnettomuuksia kitketään rajoituksilla

Sähköpotkulautojen pysäköinti on osa kaupunkien rajoituksia. Väärin pysäköity potkulautalauta voi olla vaaraksi muille tienkäyttäjille. Kuva: Miika Yliniemelä

Sähköpotkulautojen suosio on viimevuosien aikana noussut räjähdysmäisesti ja se näkyy sekä palveluntarjoajien määrän nousussa että myös tapaturmien määrän kasvussa. Kaupungit ympäri Suomea ovat ottaneet vuosien aikana käyttöön toimia, joiden olisi tarkoitus vähentää tapaturmien ja niistä johtuvien vammojen määrää.

Hyvänä esimerkkinä on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, jonka alueella sähköpotkulautailuun liittyvien vammojen määrä puolittui vuoden takaiseen verrattuna, ilmenee Ylen 16. marraskuuta julkaistussa jutussa. Helsingin kaupunki rajoitti viimevuoden syyskuussa sähköpotkulautojen käyttöä, laskien lautojen nopeutta arkiöisin noin 15 kilometriin tunnissa ja poistaen laudat kokonaan käytöstä viikonloppu öisin. 

HUSin Akuutin vastaava väitöskirjatutkija Henri Vasara kertoo Ylen uutisessa, että yöllisillä nopeusrajoituksilla ja vuokraustoiminan viikonlopputauolla näyttäisi olleen vaikutusta. Vasara myös uskoo turmiin liittyvän mediahuomion ja kuljettajin lisääntyneen kokemuksen myös osasyiksi vammojen määrien laskuun. 

Helsinki ei ole ainoa rajoituksia tehnyt kaupunki.

Helsinki ei ole kuitenkaan ainoa kaupunki, joka on ottanut käyttöön erilaisia rajoituksia palveluntarjoajille. Oulussa on myös otettu käyttöön erilaisia pelisääntöjä potkulautojen operoinille. Oulussa on käytössä samanlaisia yöllisiä nopeusrajoituksia mitä Helsingissä. Yöllä nopeudet rajoitetaan 15 kilometriin tunnissa. Sen lisäksi Oulu on määritellyt erillisiä alueellisia nopeusrajoituksia ja pysäköintikieltoja.

Lisäksi Oulun kaupunki on myös lähtenyt kartoittamaan sähköpotkulautojen turvallisuutta kaupunkilaisten näkökulmasta. Oulun kaupungilla on 20. marraskuuta asti käynnissä kysely, jolla on tarkoitus selvittää kaupunkilaisten mielipiteitä, näkemyksiä ja kokemuksia sähköpotkulautoihin liittyen. 

Lähteet:

Yle: Sähköpotkulautailijoiden vammat vähentyivät yli puolella HUS-alueella – joka kolmas loukkaantuneista ajoi humalassa

Oulun kaupunki: Yhteis­käyt­töiset kulkuvä­lineet

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*