Riitta Soinin lämpimät maalaukset värittävät kakkukahvilan seiniä

”Sielulla ja tunteilla voi olla kasvot”. Kuva: Antti Tauriainen

Kahvilaan astuessa nenään kantautuu tuoreiden leivosten ja kahvin tuoksu. Katse liikkuu oven kahvasta tiskin kulmalta seinälle, jota värittävät lempeät maalaukset. Lämpimät värit ja häilyvät muodot saavat teoksista muodostumaan monenlaisia kuvia katsojan silmissä.

Katutasolla esillä olevissa teoksissa pääroolissa ovat värit ja häilyvät muodot. Kuva: Antti Tauriainen
Katutasolla esillä olevissa teoksissa pääroolissa ovat värit ja häilyvät muodot. Kuva: Antti Tauriainen

Riitta Soinin taideäyttely on päätynyt Mira Poppinssiin Mira Soinin kautta. Miran täti Riitta Soini oli vieraillut Oulussa syyslomalla ja hänellä oli mukanaan nippu maalauksia. Idea taidenäyttelystä syntyi Taiteiden Yön inspiroimana. Osa Riitta Soinin maalauksista päätyi sukulaisille ja osa näyttelyyn.

Nyt Riitta Soinin lämpimät teokset värittävät kahvilan seiniä. ”Taulut tuovat väriä seinille muuten aika mustavalkoiseen kahvilaan”, Mira Soini kertoo.

Kahvilan katutasolla seinillä olevissa maalauksissa pääroolissa ovat värit, niiden yhdistyminen sekä häilyvät muodot. Yhtäkkiä ei olekaan enää kiire minnekkään.

Saksassa asuva vuonna 1952 Oulussa syntynyt Riitta Soini on lähtenyt teoksissaan liikkeelle väristä, mikä on maalauksissa suuressa roolissa. ”Väri on punainen lanka.” Hän on opiskellut Taideyliopistossa Mainzissa sekä kuvaterapeutiksi Alanus Hochschule Bonnissa ja toimii maalaustaiteen opettajana LahnArtists Limburgissa.

Abstrakteissa teoksissa on Riitta Soinin mukaan sävel sisällä. ”Sisällä on sellainen musiikki, josta pidän.”

Riitta Soinin lämpimät teokset värittävät kahvilan seiniä. Kuvassa Mira Soini. Kuva: Antti Tauriainen
Riitta Soinin lämpimät teokset värittävät kahvilan seiniä. Kuvassa Mira Soini. Kuva: Antti Tauriainen

Näyttely jatkuu ainakin tammikuun loppuun saakka, tai niin kauan kuin maalauksia riittää. Mira Soini on saanut myös kyselyitä näyttelyistä muilta taiteilijoilta.

Pehmeät, toisiinsa sekoittuvat värit rauhoittavat mieltä. ”Tykkään niiden värimaailmasta. Kun pysähtyy katsomaan, niin sieltä löytyy monia tasoja”, Mira Soini kertoo. Taulut ovat kaikki myytävänä. ”Välillä harmittaa antaa pois.”

Kasvokuvat ovat enemmänkin kuvia sisäisistä olotiloista

Erityisesti naisten kasvokuvat ovat miellyttäviä pehmeine väreineen raaoista ääriviivoista huolimatta. ”Naisten kasvot eivät ole hallitsevia”, Mira Soini kuvailee.

Maalaukset naisista on sijoitettu kahvilan kellarikerrokseen, jossa hieman hämärämpi valaistus antaa maalauksille entistä enemmän lämpöä. Tila, ja varsinkin maalausten värittämät seinät, toivottavat tervetulleeksi maan alle.

Kasvokuvat ovat enemmänkin kuvia sisäisistä olotiloista. ”Sielulla ja tunteilla voi olla kasvot. Ihmisessä on aina hyvä osa. Näen asioissa kasvot. Esimerkiksi autolla tai talolla voi olla kasvot”, Riitta Soini tarkentaa.

Kellarikerroksen hämärämpi valaistus antaa maalauksille entistä enemmän lämpöä. Kuva: Antti Tauriainen
Kellarikerroksen hämärämpi valaistus antaa maalauksille entistä enemmän lämpöä. Kuva: Antti Tauriainen

 

Share
Tietoa Antti Tauriainen 9 Articles
Toimittaja, valo- ja videokuvaaja | Kiinnostuksen kohteina mm. video- ja valokuvaus, editointi, elokuvat, musiikki, ihmisyys, teknologia, ekologisuus ja kestävä kehitys

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*