Ravurin uran taakseen jättänyt Iiro ilahduttaa oululaisia

Iiro on tarjonnut monelle ensimmäisen kosketuksen hevoseen. Kuva: Minna Korvela

Vuosi 2015 ja elokuinen ilta Kajaanin raviradalla. Illan raveissa kilpailee Maarit Ollikaisen valmentama 7-vuotias ruuna Impossible Joe. Epäonnistumisten kierre on vienyt hevosen koelähdöstä toiseen ja edellisestä hyväksytystä juoksusta onkin aikaa jo yli kaksi vuotta. Kari Alapekkalan ohjastama ruuna ottaa loppukaarteessa sille jo harmillisen tutuksi tulleen laukan porukan hännillä, ja kielletty askellaji vie hevosen hylkyyn. Startti jää Impossible Joen uran viimeiseksi kilpailuksi.

Hevosen osaomistajan Emmi-Noora Lukkarin mukaan hevonen hankittiin aluksi harrasteratsuksi, mutta myöhemmin ruuna alkoi olla useammin valjaissa ja ratsastelu jäi vähemmälle.

”Se treenasi tosi innokkaasti ja kehittyi hienosti. Siitä sitten lähti ajatus, että kokeillaan kilpailemista. Alku oli lupaava, mutta loppujen lopuksi hevosta ei vaan ollut tarkoitettu kilpailemaan”, Lukkari analysoi.

Uusi ura Oulun raviradan maskottina

Seuraavana syksynä Äimäraution raviradalla Oulussa järjestettiin Oulu Express -ravien yhteydessä Heinäpään herruus -iltamat. Tapahtumassa oli kovin hiljaista ja raviradan henkilökunnasta Viena Kauppi herätteli keskustelua silloisen toiminnanjohtajan, nyt jo edesmenneen Kari Viitamaan, sekä raviradan toiminnasta vastaavan Pohjolan Hevosystävät ry:n hallitukseen kuuluvan Antti Pylkkäsen kanssa. Jotain pitäisi tehdä. Kaupilla olikin lennokas idea: hankitaan oma hevonen!

”Puolileikilläni sen kommentin heitin ja yllättäen miehet olivat heti ajatuksesta aivan innoissaan. Hämmennys oli suuri, kun koko hallitus oli heti alusta alkaen täysillä mukana”, Kauppi muistelee.

Sopivan hevosen etsintä alkoi nopeasti ja neljästä hyvästä vaihtoehdosta raviradan tulevaksi maskotiksi valikoitui Impossible Joe, joka saapui Kajaanista leasing-sopimuksella Ouluun. Emmi-Noora Lukkarin mukaan hevonen on kuin tehty tällaiseen käyttötarkoitukseen, sillä se on luonteeltaan äärettömän fiksu, nöyrä ja jokaista ihmistä kunnioittava.

”Meillä tuota hevosta kutsuttiin helmeksi, sillä tuon luonteisia hevosia saa etsiä. Sen kanssa on tehty melkein kaikkea mahdollista ja se on toiminut joka tilanteessa moitteettomasti. Hevosta ovat hoitaneet niin lapset, vanhukset kuin kehitysvammaisetkin. Mahtava juttu, että ruuna pääsi Ouluun tekemään sitä, mistä se oikeasti tykkää”, Lukkari iloitsee.

Oulussa hevosen kanssa yhteistyötä tehnyt Viena Kauppi on samoilla linjoilla luonteen osalta.

”Se on tosi kiltti, luotettava ja seurallinen hevonen. Se tykkää hirveästi uusista ihmisistä, kun se aina luulee saavansa niiltä herkkuja”, Kauppi nauraa.

Impossible Joesta Oulun omaksi Iiroksi

Iiro kotimaisemissaan Äimäraution raviradalla. Kuva: Minna Korvela

Oulun seudun ravinuoret ristivät uuden tulokkaan Iiroksi. Hevosen päivittäisestä hyvinvoinnista vastaa eläkkeellä oleva hevosmies Kalevi Rantala ja Iiron majapaikkana toimii Äimärautiolla sijaitseva talli.

Vuoden verran oululaisena raviurheilun lähettiläänä toiminut Iiro on ehtinyt nähdä ja kokea paljon. Se on voinut tarjota kohtaamilleen ihmisille upeita elämyksiä, monille jopa ensikosketuksen hevoseen.

Iiro on kiertänyt päiväkoteja, hoitokoteja sekä erilaisia tapahtumia. Ikimuistoisimmaksi kokemukseksi Kauppi nostaa vierailun Allinpuiston päiväkotiin, jossa oli todella paljon ihan pieniäkin lapsia.

”Osa lapsista melkein konttasi Iiron jaloissa ja sillä oli vielä pitkät hokit alla. Pelotti, että se talloo ne mini-ihmiset. Olin vielä yksin liikkeellä, mutta kaikki meni lopulta tosi hyvin”, Kauppi muistelee.

Iiro on oiva hevonen myös opetuskäyttöön ja sen kanssa onkin arvioilta yli sata ihmistä oppinut ajamaan.

”Se on minulle melkein paras hetki, kun näkee ihmisten ilmeet Iirolla ajamisen jälkeen. Kaikki ovat tykänneet”, tunnelmoi Kauppi.

Ravipäivinä Iiron toimenkuvaan kuuluvat tandem-ajelut. Sympaattisen ruunan kyydistä ovat päässeet nauttimaan muun muassa mediapersoona Lauri Salovaara, Kärppien hyökkääjä Miska Humaloja, Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi sekä ugandalainen matkailuyrittäjä Sam Kalya.

Seuraavan kerran Iiron voi tavata perjantaina 15.12., kun hevonen vierailee Limingantullin Prisman edustalla kello 15–17.

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*