Ravien kilpailuvalvoja pyrkii karsimaan ylilyönnit

Juha Päkkilä on toiminut suurkilpailuvalvojana lähes kymmenen vuotta. Kuva: Sami Luukela

Juha Päkkilä toimii Suomen Hippos ry:n suurkilpailuvalvojana. Kilpailun tuomariston ja valvojan tehtävänä on valvoa, että kisojen sääntöjä noudatetaan. Erilaisia rangaistussyitä on yli sata. ”Ylilyönneistä aina rangaistaan”, Päkkilä selvittää.

Mahdolliset rangaistukset on jaettu eri ryhmiin, jotka ovat varoitus/puhuttelu, sakko, ajokielto sekä kilpailukielto. Ajokiellon aikana ei saa toimia ohjastajana kilpailutilanteessa, kilpailukiellossa ohjastaja ei saa käsitellä hevosia ollenkaan ravikilpailussa kilpailuaikana eikä toimia vastuullisena valmentajana.

Sakkojen määrät vaihtelevat, mutta mitä suurempi palkintosumma kilpailussa on, sitä suurempi myös annettava sakko on. Suurempia palkintosummat ovat esimerkiksi kuninkuusraveissa. Myös iltaravien palkintosummat ovat lounasraveja suurempia. Päkkilän suurin itsensä määräämä sakko on ollut yli 2000:n euron suuruinen. Tässä kyseessä oli kielletty ajotapa, jolloin hevosta oli käsketty ajovitsalla liikaa. Sakolla rangaistavat teot ovat joko etua tai haittaa itselle, toiselle kilpailijalle, järjestäjälle tai hevoselle tuovat rikkomukset.

Kilpailutuomaristo voi kilpailupäivänä antaa maksimissaan 28 vuorokauden ajokiellon ja pidemmät kiellot määrää Suomen Hippos ry:n hallitus. Näitä ajokieltoja voi määrätä esimerkiksi törkeästä eteenajosta tai laukkaavan hevosen hidastamisesta, jossa häiritään myös montaa muuta kanssakilpailijaa. Tuomaristo joutuu tekemään päätökset lähtöjen väleissä, jotta ohjastajat saavat tiedon mahdollisesta rangaistuksesta nopeasti.

Tuomariston tulee olla tarkkana, sillä vauhtia ravikilpailuissa riittää. Kuva: Sami Luukela
Tuomariston tulee olla tarkkana, sillä vauhtia ravikilpailuissa riittää. Kuva: Sami Luukela

Takana lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus

Uransa Päkkilä aloitti vuonna 2000, jolloin hän tuomaroi ensimmäiset ravinsa kilpailutuomarina. Vuonna 2004 Päkkilä sai kilpailuvalvojan oikeudet ja on toiminut nykyisessä tehtävässään suurkilpailuvalvojana vuodesta 2008.

Suurkilpailuvalvojana Päkkilä johtaa tuomariston ja toimihenkilöiden toimintaa ja toimii ylituomarina kilpailuissa. Lisäksi valvojien ja tuomarien kouluttamisvastuu on suurkilpailuvalvojilla, joita on Suomessa tällä hetkellä kuusi.

Valvonta- ja tuomarointikertoja kerääntyy yhdelle valvojalle tai tuomarille noin 60 vuodessa. Näistä Päkkilällä itsellään on kuluvana vuonna 12 suurkilpailuvalvontaa.

Hevosten hyvinvointi on tärkeää kilpailun tuomaristolle. Kuva: Sami Luukela
Hevosten hyvinvointi on tärkeää kilpailun tuomaristolle. Kuva: Sami Luukela

Aiempaa ravikokemusta ei tarvita

Vaikka Päkkilällä itsellään on ravitausta, hän kertoo, että tuomarin tehtäviin voi ryhtyä ilman aiempaa ravikokemusta. Päkkilä itse aloitti raviuransa ohjastajana ja ajanut lähes 400 starttia. ”Mul ittelläki on hevosia ollut yli 30 vuotta, se vähän tulee verenperintönä”, Päkkilä kertoo. Häntä aluksi kiinnosti enemmän ajaminen ja kilpaileminen, mutta kymmenen kisavuoden jälkeen alkoi tuomarointitehtävät kiinnostaa enemmän.

Yläikäraja tuomarin tehtävissä toimimiseen on 70 vuotta ja Päkkilä itse toivoo voivansa jatkaa valvojan tehtävissä vielä ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*