Polkee sitä pakkasellakin

Polkupyöräily onnistuu talvisin ihan peruspyörälläkin. Kuva: Pixabay

Suomen talvi tekee tuloaan ja ulkona nousevat niin lumihanget kuin pakkasasteetkin. Kaikki eivät kuitenkaan unohda polkupyörää varaston perälle edes talvisäässä, sillä jotkut valitsevat kesäisen kulkupelin ympäri vuoden niin pohjoisessa kuin etelässäkin.

Oululaisen näkökulma

Miira Salo on yksi heistä. 33-vuotias oululainen tradenomiopiskelija kertoo pyöräilleensä aktiivisesti kesät ja talvet noin kymmenisen vuotta. Salolle pyöräilyn yksi parhaimpia puolia on liikkumismuodon edullisuus. 

”Polkiessa voi kuunnella musiikkia tai podcastia ja tulee liikuttua. Lisäksi kaupunkiolosuhteissa pyörä on paljon autoa ketterämpi eikä tarvitse etsiä parkkipaikkaa”, hän kommentoi.  

Täysin varomatta Salon mielestä ei kuitenkaan kannata lähteä polkemaan. 

”Kannattaa varautua yllätyksiin. Keli voi tehdä kaikenlaista pientä jekkua matkan varrelle, oli kesä tai talvi”, Salo naurahtaa. 

Säästä puhuminen muistuttaakin Saloa korostamaan pyörän kunnossapidon tärkeyttä. Hän kehottaa hoitamaan pyörähuollot keväisin ja syksyisin, että pyörä pysyy kasassa.  

”Peruspyörällä voi ajaa ympäri vuoden, kunhan se on hyvin huollettu”, hän kertoo. 

Oulu pyöräilykaupunkina

Salon mielestä Oulu on erinomainen pyöräilykaupunki.

”Tiet ovat hyvässä kunnossa ja paranevat vaan. Pyöräkaistojen ansiosta pääsee mielettömän nopeasti paikasta toiseen”, hän jakaa. 

Salon mielestä Oulussa kiinnitetään paljon huomiota pyöräilijöihin, ja hän pitää kaupungista löytyviä pyöränhuoltopisteitä loistavana ideana. Ongelmia pohtiessaan Salolle tulee hetken mietinnän jälkeen mieleen yksi, joka näkyy Oulussa selvästi. 

”Pyörävarkaudet. Niihin kaupungin pitäisi puuttua paremmin”, hän toteaa harmistuneesti.  

Eikä syyttä. Poliisin tilastojen mukaan Oulussa ilmoitettiin vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla melkein 800 polkupyörävarkautta. Oulussa onkin Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia väkilukuun nähden. 

Turkulaisen näkökulma

Toisella puolella Suomea turkulainen Vesa Vihervirta polkee säästä ja vuodenajasta riippumatta Turun yliopistolle ja takaisin. 21-vuotias matematiikan opiskelija harrastaa vapaa-ajallaan partiota ja kertoo pyöräilleensä ympäri vuoden nyt kahdeksan vuoden ajan. 

“Kuljen pyörällä jokaisen matkan, joka on järkevästi ja lyhyesti kuljettavissa, aina koulumatkoista lähtien”, hän kertoo. 

Vihervirralle polkupyöräilyyn löytyy yksinkertainen syy. 

“Turussa kaikki on suhteellisen lähellä ja matkat ovat lyhyitä ja helposti pyöräiltäviä. Hyötyliikunta on myös hyväksi, kun muuten tulee liikuttua vähemmän.”

Julkisen liikenteen vaihtoehdot hän näkee lyhyemmillä matkoilla vain vaikeammiksi ja pitäytyy mieluummin polkupyörällä liikkumisen vapaudessa. Tällöin ei tarvitse myöskään etsiä parkkipaikkoja.

Vihervirta kertoo omistavansa kaksi polkupyörää, joiden välillä hän vaihtaa talvi- ja kesäkausien välillä.

”Uudemmalla polkupyörällä ajan keväästä syksyyn ja nastarenkain varustetulla vanhemmalla ajan talvet”, Vihervirta kertoo.

Talvipyöräilyyn valmistautuminen olisi kuitenkin hyväksi.

”Samalla pyörällä pystyy ajamaan talvellakin, mutta nastarenkaat kannattaa olla. Hanskat käteen, pipo kypärän alle ja talviaikaan pitää ehdottomasti olla valaistus”, hän neuvoo.

Turku pyöräilykaupunkina

Vihervirran mielestä pyöräilykaupunkina Turku on hoidettu hyvin.

”Pyörätietä on tullut lisää. Talvella kaupunki on jopa markkinoinut hyvin hoidettua talvipyöräilyreitistöä. Voin sanoa hyvällä omatunnolla, että keskustan alueella voi ajaa hyvin ympäri vuoden. Kehitys on havaittavissa”, hän toteaa.

”Turussa ajaminen voi kuitenkin olla joillekin vaikeaa, koska kaupunki on rakennettu kukkuloiden päälle.”

Kaupunki on Vihervirran mielestä rohkaissut asukkaitaan pyöräilemään, mikä on näkynyt pyöräteiden lisääntymisessä ja kaupunkipyörien käyttöönotossa.

Kehottaisitko ystäviäsi ja tuttujasi pyöräilemään?

”Jos pystyt menemään, polkupyöräily on hyvä hyötyliikkumismuoto. Oma tuttavapiirini liikkuu paljon pyörällä”, Vihervirta toteaa lyhyesti.

Myös Salo suosittelisi polkupyöräilyä.

”Kehottaisin, ja kehotankin. Ihmisillä on mielikuva, että pyöräily on raskasta, hidasta ja vaikeaa, ja autoilu paljon yksinkertaisempaa. Itse olen eri mieltä. Pyöräily on helpoin liikuntatapa. Ei tarvitse miettiä parkkipaikkoja ja muita, ja pääsee tosi ketterästi kaupungissa ajamaan. Sopivasti vaatetta ja renkaissa ilmaa, niin hyvin kulkee. Kannatta käyttää enemmän pyörää. Ilman muuta kehotan, että pyöräillään enemmän! Pyöräily on kivaa ja helppoa.”

Lähteet:
Kaleva: Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*