Pimeyttä ja pahaa hajua – mikä saa ihmiset muuttamaan kylmään pohjolaan?

Torinranta on oululaisten mieleen. Kuva: Iina Tauriainen

Oululaisten mielikuvissa oma kotikaupunki nähdään legendaarisena “paska kaupunnina”, josta Uusikadun kuuluisa graffiti kertoo tarinaa. Muutto Ouluun on ollut melkein rangaistukseksi ajateltu kohtalo. Ouluun joudutaan, mutta ei muuteta. Silti Ouluun muutetaan, jotkut jopa vapaa-ehtoisesti. 

Näin oululaiset kuvailevat kaupunkinsa huonoja puolia tekemässämme kyselyssä.

Kysymys “miksi kukaan tänne muuttaisi?” vaati siis vastauksen. Teimme aiheesta kyselyn, ja saimme lähes 300 vastausta. Kysely tehtiin Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoille sähköpostiin lähetetyllä Google Formsilla. Tämän vuoksi vastauksissa painottuvat opiskelusyyt. Lisäksi asiaa kysyttiin Facebookissa Oulun Puskaradio -ryhmässä.

Syyt Ouluun muuttamiselle eivät ole mitenkään erikoisia. Parisuhde sekä työt ovat opiskelun jälkeen heti suosituimmat syyt. Parisuhde toisena syynä kertoo ehkä rakkauden kukkivan Oulussa enemmän kuin raskaan arjen raatamisen. Neljäntenä, vain kahden prosentin osuudella, ihmisiä Oulua kohti vetää sukurakkaus.  

Oulu on koreaksi Oulu    

Oulu on yksi Suomen suosituimmista opiskelukaupungeista. Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu ovat kovassa suosiossa ja opiskelijoiden keskuudessa hyvässä maineessa. Oulun ammattikorkeakoulu on ensisijaisten hakijoiden määrää katsomalla Pohjois-Suomen suosituin korkeakoulu vuonna 2020. Oulu vetää puoleensa paljon opiskelijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Suomen ja Etelä-Korean välissä on vain kaksi maata, mutta välimatka on silti pitkä. Korean pääkaupungista Soulista kotoisin oleva Hanmo Go on asunut Oulussa kaksi vuotta. Hän suorittaa arkkitehtiopintojensa maisterivaihetta vaihto-opiskelijana Suomessa ja toivoo saavansa työpaikan täältä. Suomen palkkataso arkkitehdille on paljon parempi kuin kotona Koreassa. 

Ouluun sopeutuminen on ollut helppoa. Ero suureen kotikaupunkiin oli ihmeellinen, mutta monella tapaa positiivinen. Oulusta hän ei aluksi tiennyt paljon mitään, mutta on löytänyt monia ilon aiheita. “Ensinnäkin ilma täällä on aivan ihana. Metsä on aivan kaupungin keskustan tuntumassa viiden tai kymmenen minuutin pyöräilymatkan päässä”, Hanmo naurahtaa. 

“Varsinkin kun vertaa Oulua vaikkapa Helsinkiinkin niin talvi on täällä aivan erilainen. Olen todella nauttinut lumesta ja sen tuomasta valosta”. Alkuun hän olikin luullut Oulun olevan pimeä kolkka pohjoisessa.

“Lumi jotenkin tuntuu aivan valaisevan täällä.”

Kun Hanmolle esittää suoran kysymyksen “Kumpi on parempi, Oulu vai Soul?”, vastaus on suora “Oulu” pienen naurahduksen kera. Suuren kaupungin hulina ja vilinä ei siis sovi kaikille. “Kotikaupunkini Soul on niin suuri ja täyteen tungettu, että siellä hädin tuskin saa henkeä. Oulussa kaikilla on omaa tilaa ja rauhaa.” 

Hanmon mielipide suomalaisista kuulostaa steretyyppiselta. “Kun kävelen ulkona, kukaan ei edes huomaa minua, enkä tarkoita sitä pahalla. Minusta on hienoa saada omaa rauhaa jopa ihmisten ilmoilla”. Jokainen siis näkee Oulussa ja oululaisissa sen, mikä heistä tuntuu erikoisimmalta ja hienoimmalta. 

Vesistöjen läheisyys houkuttelee Oulussa. Kuva: Iina Tauriainen

Läheltä on helppo muuttaa

Tekemämme kyselyn perusteella Ouluun on muuttanut eniten ihmisiä Kajaanista. Myös Tilastokeskuksen muuttoliikeselvityksessä Kajaani on listan kärkipaikoilla, varsinkin jos Oulun lähettyvillä olevat pikkukunnat jätetään pois laskuista. Kaksi seuraavaksi suurinta muuttovirtaa pohjoiseen lähtevät Helsingistä ja Tampereelta, mikä saattaa yllättää. Luonto ja pakkasen pauke vetävät kuitenkin ihmisiä puoleensa, eikä siinä tapauksessa ole ihme, että asuinpaikaksi valikoituu juuri Oulu. 

Oululaistunut kajaanilainen Ville Kinnunen, 28, kertoo Oululla ja Kajaanilla olevan pitkä kumppanuussuhde. Hän on itse muuttanut Ouluun muutama vuosi takaperin opintojensa perässä. Hän halusi päästä tyttöystävänsä kanssa samaan kaupunkiin opiskelemaan ja vaihtoehdoista he päätyivät Ouluun.  Oulun korkeakoulut, joita Kinnunen kuvailee laadukkaiksi, tuntuvatkin vetävän kajaanilaisia puoleensa. Muista opiskelukaupungeista Oulu houkuttelee kajaanilaisten silmissä erityisesti siksi, että kotiseutu on lähellä. 

Opinnot ovat Kinnusen osalta kuitenkin jo ohi, mutta hänon silti jäänyt Ouluun. 

”Sain jo opintojen aikana työpaikan täältä ja työn imu vei mennessään”, hän kertoo. ”Lisäksi kumppanin opinnot ovat vielä kesken, mutta tarkoituksena olisi jäädä tämänkin jälkeen asumaan tänne.” 

Kaupungin suuruus verrattuna entiseen kotipaikkakuntaan on Kinnusen mielestä yksi parhaista asioista Oulussa. ”Kulttuuritarjonta on laajempi ja kauppojen tarjonta parempi. Esimerkiksi vaate- ja elektroniikkaliikkeitä löytyy enemmän”, vertaa Kinnunen.  

Huonojakin puolia Oulusta on ja Kinnunen kaipaa tiettyjä asioita Kajaanista.  

”Oulussa joutuu lähtemään kauemmas, että pääsee metsään. Omaa rauhaa joutuu myös hakemaan kauempaa. Kajaanissa metsä oli puolen kilometrin päässä ja järven ranta vain reilun sadan metrin päässä.” 

Ouluun muuttaminen ei ollut kajaanilaiselle kulttuurishokki, eikä Kinnunen ole kohdannut erityisiä ennakkoasenteita tai kyseenalaistusta Ouluun muuttoa kohtaan. Kajaanista Ouluun muutto on niin yleistä, etteivät oululaiset reagoi siihen samalla tavalla kuin esimerkiksi etelästä muuttaneita kohtaan. 

Joitain eroja Kinnunen kyllä huomaa eri kaupunkien asukkaiden välillä. 

”Oululaiset ovat avoimempia ja saattavat tulla juttelemaan esimerkiksi kaupungilla. Kajaanissa vastaan tullessa vaihdetaan helposti kadun toiselle puolelle, ettei tarvitse kohdata toista ihmistä”, Kinnunen kertoo. ”Yleisesti Kainuussa ajatellaan niin, että mitä pidempi välimatka toiseen, sen parempi.” 

Tori ja sen laidoilla olevat pienet aittarakennukset ovat oululaisten mieleen. Kuva: Iina Tauriainen

“Ouluun muuttaminen oli paras vitsi, jonka olen koskaan toteuttanut” 

Oululaiset saattavat joskus kyseenalaistaa sen, miksi kukaan muuttaisi Ouluun. Saimme kyselyssämme kuitenkin selville, mikä muuttajia kaupungissa erityisesti viehättää.  

Muun muassa opiskelu- ja työmahdollisuudet vetävät ihmisiä Ouluun. Lisäksi kyselyn vastausten perusteella tehdyssä sanapilvessä suosituimmiksi sanoiksi nousivat meri, ihmiset ja kaupungin koko. Tämä kertoo siitä, että monen mielestä isojen kaupunkien kiireellisyys ei Oulussa ja oululaisissa näy, mutta palveluita ja elämää kuitenkin on. Lisäksi luonto on lähellä ja meri tuo rauhaa. 


Pääkaupunkiseudun kiireestä Ouluun kaksi vuotta sitten muuttaneen 21-vuotiaan Janina Kankaan idea muuttoon lähti alun perin vitsistä. Kun ajatusta oli huumorimielessä pyöritelty jonkin aikaa, päätti Kangas toteuttaa vitsin oikeasti ystävänsä kanssa.  

”Aiemmin en oikeastaan Oulussa ollut käynyt eikä Oulussa ollut tiedossa koulu- tai työpaikkaa. Täällä asui jo kuitenkin muutama hyvä ystävä ja juuri siksi Ouluun muuttaminen oli hyvä idea.”  

Uuteen kaupunkiin asettuminen on ollut Kankaan mukaan yllättävän helppoa, vaikka alussa hän myöntää olleensa hieman hukassa uudessa ympäristössä. Toisaalta alun jännittävyys oli nautinnollista, sillä joka paikkaan piti suunnistaa karttasovelluksen avulla ja bussissa täytyi pyytää kuskia kertomaan, millä pysäkillä täytyi jäädä pois.  

Oululaiset ovat Kankaan mukaan pääkaupunkiseutulaisiin verrattuna rauhallisempia, eikä täällä ole kaikilla kiire mihinkään. Pääkaupunkiseudulla juostaan metroon, sillä seuraavaan saattaa olla aikaa vain kuusi minuuttia. Oululaiset ovat myös avoimempia ja saattavat ottaa helposti kontaktia myös vieraisiin ihmisiin, kun taas pääkaupunkiseudulla ihmiset kulkivat helposti vain ohi sanomatta sanaakaan. Oulussa saa myös tilattua pizzan majoneesilla.

”Shoppailusta pitävälle Oulussa ainoa huono puoli on, että kauppavalikoima on huomattavan suppea, mutta tämänkin kanssa on oppinut hyvin elämään ja kaikki tarvittava löytyy kuitenkin.” 

Oululaisiin Kangas kertoo tutustuneensa lähinnä sosiaalisen median kautta. Osa nykyisistä ystävistä oli tuttuja jo ennen Ouluun muuttamista, ja vasta muuton jälkeen Kangas on vasta tutustunut heihin kunnolla. Kangas kertoo kohdanneensa jonkin verran ihmettelyä juuri siitä, miksi kukaan haluaa muuttaa vapaaehtoisesti Ouluun ja vielä ilman koulu- tai työpaikkaa. Pääosin oululaiset ovat kuitenkin ottaneet pääkaupunkiseudun kasvatin avosylin vastaan. Kangas pohtii, että lähempää muutettaessa ei välttämättä kokisi niin paljon ihmettelyä. 

Kahdessa vuodessa Ouluun on kuitenkin ehtinyt asettua kunnolla, eikä Kangas kaipaa pohjoisesta enää etelään takaisin. Vaikka perhettä ja ystäviä pääkaupunkiseudulla on toisinaan ikävä, ajattelee hän elämänsä olevan nyt Oulussa. Vaikka koskaan ei pidä sanoa varmaksi mitään, ei Kangas lähitulevaisuudessa ainakaan usko lähtevänsä takaisin pääkaupunkiseudulle. Kangas onkin hakenut nyt Oulusta myös opiskelupaikkaa ja toivoo pääsevänsä aloittamaan opinnot syksyllä. 

Pikisaari on tärkeä paikka oululaisille. Kuva: Iina Tauriainen

Kyselyjen ja haastatteluiden perusteella Oulu tarjoaa ihmisille kompromissin suuren ja pienen kaupungin välillä.  

Soulin miljoonakaupungista tuleva tykkää, kun saa olla yksin ja metsä on lähellä. Kajaanilainen puolestaan pitää siitä, kun kaupungilla ihmiset juttelevat, mutta harmittelee, kun metsä on hieman kauempana kuin ennen. Pääkaupunkiseudulta tuleville Oulu tarjoaa idyllisempää kiireettömyyttä, mutta kaikki tarvittava kuitenkin löytyy.  

Oulu tarjoaa monipuolista kulttuuria, ison kaupungin hulinaa, shoppailua ja paljon opiskelumahdollisuuksia, mutta myös rauhaa ja luonnonläheisyyttä vastapainoksi kaupungin kiireelle. Pimeys ja paha haju saavat vastapainoa ihmisten lämpöisyydestä, luonnosta ja meren tuomista mahdollisuuksista. 

Työryhmässä toimittajat Martta Häyrynen, Iina Tauriainen, Petri Uusitalo, Eerik Lukkari ja Sipe Myllyniemi.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*