Performanssi Rotuaarilla tuotantoeläinten muistoksi

Oikeutta eläimille -yhdistys järjesti tiistaina Valoa Oulu! -valotapahtuman yhteydessä Rotuaarilla performanssin, jossa yhdistyksen jäsenet seisoivat muodostelmassa tuotantoeläimistä kuvattuja kasvokuvia käsissään pitäen. Kuvia valaisemaan yhdistys oli sytyttänyt kynttilöitä. Performanssi toimi muistotilaisuutena 70 miljoonalle eläimelle, jotka vuosittain kuolevat ja syntyvät suomalaisessa eläinteollisuudessa.

Performanssi oli ensimmäinen Pohjois-Suomen alueella, mutta samanlaisia tempauksia on aikaisemminkin järjestetty Helsingissä sekä Tampereella, Meiju Korhonen Oikeutta eläimille -yhdistyksen Oulun paikallisjaostosta kertoo. Idea tapahtumaan lähtikin Etelä-Suomessa performanssiin aikaisemmin osallistuneen jäsenen ehdotuksesta.

Tapahtumalla pyrittiin Korhosen mukaan saamaan ihmisiä pysähtymään ja hiljentymään performanssin ääreen. Korhonen sanoo ihmisten ottaneen esityksen hyvin vastaan, vaikka myös kielteisiin reaktioihin oli tapahtumaa suunniteltaessa varauduttu. Ainoana negatiivisena asiana Korhonen mainitsee maatalousyrittäjät, jotka olivat varanneet Rotuaarin omalle tapahtumalleen heti Oikeutta eläimille-yhdistyksen tapahtuman jälkeen. Korhosen mukaan tuntia aikaisemmin paikalle saapuneiden yrittäjien asenteessa oli havaittavissa hieman kielteisyyttä ja jopa naureskelua yhdistyksen performanssille.

Oikeutta eläimille -yhdistys on laajasti eri puolilla maata toimiva järjestö, jonka tavoitteena on ajaa eläinten oikeuksia ja kyseenalaistaa ajatus eläinten hyväksikäytössä. Oulussa on toiminut yhdistyksen paikallisjaosto syyskuun alusta alkaen.

Yhdistys herätti lokakuun lopulla suurta huomiota tuomalla julkisuuteen neljällä suomalaisella teurastamolla salaa kuvaamaansa videomateriaalia. Videoilla tuotantoeläimiä kohdellaan kaltoin muun muassa lyömällä rautatangoilla, muoviputkilla sekä muovilaatikoilla. Videoilla eläimiä myös piiskataan sähköpiiskoin.

Korhonen listaa tuotantoeläinten kohtelussa juuri nyt eniten pielessä olevan sen, ettei tuotantoeläimillä ole oikeutta lajityypilliseen käytökseen tai tiloja lajityypilliseen toimintaan. Ongelmaksi Korhonen sanoo myös sen, että eläimiä tainnutetaan väärin epäpätevien ihmisten toimesta.

Yhdistyksen videot päätyivät suuren yleisön tietoisuuteen Ylen MOT-ohjelman kautta. Ohjelma esitettiin Yle TV1:sellä 26.10.2015. Ohjelman esityksen myötä elintarvikevirasto Evira ryhtyi selvittämään toimintaa teurastamoilla, joilla salakuvausta oli suoritettu. Evira on julkaissut eilen tiedotteen, jossa käy ilmi jokaisella teurastamolla olevan puutteita muun muassa kirjallisissa toimintaohjeissa, taintumista koskevien omavalvontatarkastuksen tiheydessä sekä työntekijöiden pätevyyksissä. Poliisi on aloittanut MOT-ohjelman tiimoilta esitutkinnan, jossa selvitetään teurastamoiden mahdollisia eläinsuojelurikkomuksia, viranomaisten valvonnan mahdollisia laiminlyöntejä sekä myös videoita kuvanneiden mahdollisesta syyllisyyttä salaa katseluun ja julkisrauhan rikkomiseen.

 

Lue lisää:

Oikeutta eläimille: Yhdistyksen nettisivut (26.11.2015)

YLE: MOT: KIDU ENSIN, KUOLE SITTEN – 26.10.2015 (36.11.2015)

YLE: Evira löysi paljon puutteita teurastamoissa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*