Päiväkotien laskutus muuttuu ensi vuoden alusta – jatkossa tarve tulee ilmoittaa tunteina

Päiväkodit siirtyvät digiaikaan. Kuva: Pixabay
Päiväkodit siirtyvät digiaikaan. Kuva: Pixabay
Päiväkodit siirtyvät digiaikaan. Kuva: Pixabay

Ensi vuoden alusta alkaen Oulun kaupungin päiväkodit siirtyvät tuntiperusteiseen laskutukseen. Muutoksen myötä päiväkotien asiakasperheet ilmoittavat perheen varhaiskasvatuksen tarpeen etukäteen sähköisen järjestelmän kautta.

Tarve hoitoaikaan perustuvaan laskutukseen liittyy varhaiskasvatuslain uudistumiseen. Tähän saakka varhaiskasvatuksen tarvetta on tarkasteltu vuorokausitasolla. Uuden mallin mukaan perheet voivat määrittää palvelun tarpeensa lähtökohtaisesti tuntitasolla.

Pilotointi aloitettu syksyllä 2014

Käytäntöä on kokeiltu kaikkiaan viidessä eri päiväkodissa kuluneen kahden vuoden aikana. Mukana ovat olleet Huonesuon, Pyykösjärven sekä Välikylän päiväkodit. Viime vuonna kokeiluun liitettiin myös Iinatin ja Värtön päiväkodit. Testijaksoilla päiväkodit ovat kokeilleet kahta eri järjestelmää. Kilpailutuksen myötä selviää, mikä järjestelmä otetaan varhaiskasvatuksen käyttöön ensi vuonna.

”Yhteistyötä on tehty esimerkiksi Tornion kaupungin kanssa. Siellä tuntiseuranta on ollut käytössä jo vuoden. Tottakai jokaisella kunnalla on erilaiset tarpeet, joten jokaisen on etsittävä omalle kunnalleen sopivin ratkaisu”, projektikoordinaattori Yrjö Nikunlassi kertoo.

Kokeilussa mukana olleista päiväkodeista on kantautunut pääosin myönteistä palautetta. Osalla perheistä päivähoitomaksut ovat pienentyneet.

”Kokopäiväisessä hoidossa olevien lasten vanhemmille muutoksesta ei varsinaista lisäarvoa synny”, toteaa Nikunlassi.

Suurin hyöty muutoksesta tulee perheille, joiden lapset eivät tarvitse varhaiskasvatuspalveluita joka päivä.

Irti ruokahävikistä

Päiväkodin ruokatilausten tekeminen helpottuu, kun on etukäteen tiedossa, kuinka monta lasta päiväkodilla kulloinkin on. Myös työvuorojen suunnitteleminen on jatkossa esimiehille helpompaa, kun tiedetään, kuinka monta hoitajaa työvuoroihin tarvitaan. Erityisesti niin kutsuttujen jatketun aukioloajan päiväkotien saama hyöty on merkittävä. Jatketun ajan päiväkodeissa varhaiskasvatusta tarjotaan perheille, joiden työ tai opiskelu tapahtuu iltaisin tai viikonloppuisin.

Käytännössä uudistus teettää hieman lisätyötä lasten vanhemmille, sillä vanhempien odotetaan ilmoittavan perheen palveluntarve ainakin seitsemäksi vuorokaudeksi kerrallaan. Sähköiseen portaaliin tulee tuntilaskuri, josta vanhempi voi seurata todellisen hoitoajan kertymistä. Päivähoitomaksun suuruus määrittyy jatkossakin perheiden koon sekä tulojen mukaan.

 

Lähde:

Oulun kaupunki: Ajankohtaista varhaiskasvatuksessa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*